Když vás trápí bolestivá menstruace: otázky a odpovědi

  • Když vás trápí bolestivá menstruace: otázky a odpovědi
    Pokud jsou menstruační bolesti tak silné, že ovlivňují kvalitu vašeho života, vyhledejte gynekologa
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    15. srpna  2015 
     20:35

    Ženy dostanou menstruaci přibližně čtyřistakrát za život. Některé z nás je prožijeme bez větších zdravotních komplikací, jiné kvůli bolestem nemůžou vstát z postele. Další mají sice bolesti malé či snesitelné, ale omezuje je silné krvácení. Dá se to ovlivnit?

  • Kolik dnů trvá zdravý menstruační cyklus?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Běžný menstruační cyklus by měl trvat 28 dnů. Normální je i odchylka plus minus pět dnů. Pokud je kratší než 22 nebo trvá déle než 35 dnů, jde o poruchu. Optimální délka samotné menstruace je tři až pět dnů.

  • Jak žena vlastně pozná, že krvácí „normálně“?

    Máte menstruační křeče? Nemusíte hned sahat po lécích.
    Máte menstruační křeče? Nemusíte hned sahat po lécích.
    Autor: Shutterstock.com

    Podle gynekologů by neměla být ztráta krve větší než jeden mililitr na kilogram hmotnosti. Je jasné, že to nebudete měřit. Jak tedy zjistíte, co už je moc? Když potřebujete mnohem víc vložek nebo tamponů, než jste zvyklá, popřípadě pokud s krví vytékají i velké kusy sraženiny.

  • Kdy může jít o vážnější zdravotní problém?

    Zbavte se menstruačních bolestí přírodní cestou!
    Zbavte se menstruačních bolestí přírodní cestou!
    Autor: Profimedia.cz

    Některé ženy menstruace doslova složí. Jiné ji přežijí bez větších zdravotních potíží. Kdy jde tedy o vážný zdravotní problém? Existují dva typy bolestivé menstruace. Primární se týká až 50 procent žen a přesné příčiny medicína nezná. Někdy se stává, že po prvním těhotenství se ztratí a menstruace přestane být takovým utrpením. Další je sekundární a má svůj původ v pohlavním ústrojí. Způsobují ji hlavně změny tkáně dělohy – endometrióza.

  • Při jakých potížích je třeba navštívit lékaře?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jsou menstruační bolesti tak silné, že ovlivňují kvalitu vašeho života, vyhledejte gynekologa. Kromě toho by každá žena měla jednou za rok absolvovat preventivní prohlídku, i když ji nic nebolí. Za poruchou menstruačního cyklu se může ukrývat začátek vážného onemocnění. Radši běžte k lékaři zbytečně než pozdě. Za rok se ve vašem těle stane méně změn než za tři nebo pět let.

  • Kdy neváhat ani okamžik?

    Zácpu není radno podceňovat!
    Zácpu není radno podceňovat!
    Autor: profimedia.cz

    Silná nebo dlouhá menstruace může signalizovat různé nemoci, od zánětu až po rakovinu. Jestliže se naopak menzes nedostavuje, i když donedávna byl pravidelný a spolehlivý, zaklepejte na dveře ambulance po čtrnácti dnech ode dne, kdy se mělo krvácení objevit. V případě, že máte bolesti nebo jiné gynekologické problémy i dřív.

  • Může být vynechání menstruace začátek menopauzy?

    Při správné stravě zmizí návaly horka během menopauzy.
    Při správné stravě zmizí návaly horka během menopauzy.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud je vám okolo 45 let, pak ano. Váš pravidelný cyklus si najednou tak trochu dělá, co chce, ale pokud se krvácení nedostaví ani po měsíci, je čas vyhledat odborníka. Důvodem opožděné menstruace může být i velká tělesná zátěž, extrémní úbytek váhy nebo mentální anorexie.

  • Vadí umělé zasahování do cyklu?

    Příznaky menopauzy můžete oddálit pomocí bylinek, jako je třeba šalvěj, nebo meduňka.
    Příznaky menopauzy můžete oddálit pomocí bylinek, jako je třeba šalvěj, nebo meduňka.
    Autor: Shutterstock.com

    Ženy si dnes často svévolně zasahují do menstruačního cyklu, není to proti přírodě?Je to vůbec bezpečné? Mnoho žen si v době dovolených pomocí antikoncepce reguluje příchod menstruace. Gynekologové i různé studie se shodují, že vynechání pravidelné menstruace je ze zdravotního hlediska bezpečné. Lékař vám dokonce tento režim může navrhnout i z léčebných důvodů. Menstruační přestávku by si žena měla dopřát v případě, že začne nepravidelně špinit nebo krvácet.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku