Hubnutí po porodu: Kdy začít, co zabírá a čemu se vyhnout?

Hubnutí po porodu: Kdy začít, co zabírá a čemu se vyhnout?
Někdo má štěstí - kila po porodu jdou dolů sama. Ale co ty ostatní?
Foto: s
Sdílej na facebooku
16. dubna  2016 
 06:00

Některé novopečené maminky mají štěstí. Kila jdou po porodu dolů prakticky sama a do pár týdnů mají postavu, jako by nikdy žádné dítě nečekaly. Některé se naopak trápí a po porodu leckdy i přiberou. Kojení jako nejlepší dieta u nich zkrátka nefunguje. Jak po porodu hubnout? Co zabírá, a čeho se naopak vyvarovat? A jak to udělat, aby přitom vaše dítě nebylo nedostatečně živené?

"Nadbytečné kilogramy po porodu nemusíte shodit do pár týdnů," vyvrací oblíbený mýtus dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá. Její kolega Petr Havlíček dodává: "Uvědomte si, že vaše tělo se na porod připravovalo 9 měsíců. Je potřeba mu dopřát minimálně stejně dlouhý čas, aby se dostalo zpět k normálu."

Nenechte se tedy ovlivnit celebritami, které "pět dní po porodu jsou jako proutek" a "nedrží žádnou dietu, kila jdou dolů sama". Ideální je upravit jídelníček a hubnout rychlostí půl kila za měsíc. Razantní hubnutí v době kojení odborníci nedoporučují. Nevhodná strava se odráží v kvalitě mléka a dítě může být nedostatečně živené.

Mnoho žen po porodu ještě přibere. "Nejčastějšími důvody bývají nepravidelnost, nahodilé zobání, nárazová konzumace velkých porcí jídla, hlavně večer, nadměrné pití nápojů pro kojící matky a ve chvíli, kdy dítě začne samo jíst, dojídání zbytků," vypočítává Karolína Hlavatá.

Jaký režim a jaký jídelníček po porodu zvolit? Kdy můžete začít cvičit? To vše se dozvíte v následujícím videu. A navíc spoustu skvělých tipů, jak změnit pár návyků tak, abyste spalovala tuky efektivněji.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku