Ženy pláčou skoro padesátkrát za rok, muži jen sedmkrát: A víte co? Je to zdravé!

Ženy pláčou skoro padesátkrát za rok, muži jen sedmkrát: A víte co? Je to zdravé!
Nevyčítejte si slzy, plakat je mnohdy lepší než je zadržovat
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
11. března  2016 
 14:00

Patříte mezi hrdinky, které prostě nebrečí, protože všechno vydrží, maximálně občas mlátí hlavou do zdi? Nebo si popláčete i nad reklamou na prací prášek, protože je strašně dojemná, ale dost se za to stydíte? Obojí je hloupost! Protože pokud není člověk hysterka, která brečí skutečně kvůli každé blbosti, platí, že slzy jsou psychicky úlevné a fyzicky zdravé. 

Včera jsme museli nechat u veterináře uspat našeho psa. Nejsem příznivcem toho, že pes je něco jako dítě, do postele ani na gauč nesměl a od pusy jsme si kvůli němu taky neutrhávali. Ale rádi jsme ho měli. Bylo mi ho líto a trochu jsem to obrečela, přece jen byl hodný a měli jsme ho skoro osm let.

Jak se zdá, bylo to na místě, protože někdy je pláč to nejlepší, co můžeme udělat. Zapomeňte na to, že brečí jen děti nebo hysterky.  Slzy prospívají naší psychice i fyzickému zdraví, jak jsem se také dočetla na webu Goodhousekeeping.com. Mimochodem, podle vědců ženy pláčou v průměru čtyřicet sedm krát za rok, zatímco muži pouze sedmkrát.

Web Netdoctor se v anketě ptal na to, jak se lidé cítí po tom, co pláčí – 88,8 procent dotázaných přiznalo, že jim to udělalo dobře. Hůře se cítilo jen osm procent lidí a nějaká tři procenta na tom byla stále stejně. 

Příběh: Janu nutil manžel rodit doma, zakazoval jí tišení bolesti

Příběh: Janu nutil manžel rodit doma, zakazoval jí tišení bolesti

Když Jana přišla do jiného stavu, byla nadšená. Ona a její druhý muž si dítě moc přáli, ale těhotenství stále nepřicházelo. Podařilo se jim to po více…celý článek

Co všechno můžeme od pláče čekat?  

1. Uvolnění stresu a napětí

Slzy pomáhají snižovat hladinu napětí a stresu či úzkosti, ačkoli na situaci samé se třeba nic nezměnilo. Možná to tak znáte – dlouho se snažíte držet emoce na uzdě a pak vás rozpláče nějaká úplná hloupost, jako je třeba prasklá gumička do vlasů. 

2. Pláč nás může učinit šťastnějšími

Smutek provázený pláčem je důležitý mimo jiné proto, že nám ukazuje, jak vypadají emoce v syrové podobě. Opakem pak je uvolněný smích v momentě, kdy se cítíte šťastní nebo vás něco baví. 

3. Odstraňuje toxiny 

Stejně jako jiné tekutiny, které opouštějí naše tělo, i slzy pomáhají odvádět odpadní látky z našeho metabolismu včetně těch, které se vyplavily, když jsme cítili negativní emoce nebo stres. 

4. Pročistí nám nos

Možná to zní jako banalita, ale slzy pomáhají uvolnit hlen v horní části nosu a propláchnout ho tak.

5. Slzy snižují krevní tlak

Studie prokázaly, že pláč může snižovat krevní tlak a srdeční frekvenci. Ukázala to například terapeutická sezení, během nichž lidé hodně plakali. 

6. Vyčistí vám oči

Naše oči neustále potřebují zvlhčovaní, pomáhá je to chránit před prachem a bakteriemi. Slzy tento účinek posilují. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku