Matky potřebují spát více než otcové. Víte proč?

Matky potřebují spát více než otcové. Víte proč?
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
10. října  2016 
 06:00

Nemusíte tomu věřit a můžete brát tohle vědecké zjištění s rezervou, ale podle mě docela sedí. Tvrdí, že ženy potřebují spát o něco déle než muži, protože jejich mozek pracuje během dne na vyšší obrátky. 

Ženy často více či méně dobrovolně bojují na několika frontách najednou. Moderně se tomu říká multitasking, ale znamená to to samé jako vždycky. Organizují den sobě i dětem, mají v hlavě jejich rozvrhy včetně kroužků a návštěvy lékařů, pamatují si své pracovní schůzky stejně jako narozeniny tchyně. Neznamená to, že by muži snad nutně lenivěli, ale jejich výkon a úsilí bývají napřeny jedním směrem, do kterého se klidně položí naplno. 

Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

Co by děti nikdy neměly jíst a pít? Nebo pokud možno jen hodně výjimečně? Nejspíše vás hned napadnou hranolky, pizza nebo nějaká ta sladká limonáda.…celý článek

Webový magazín BrightSide.me teď upozornil na zajímavou studii, která vysvětluje, že ženy potřebují více spánku než muži, aby zůstaly zdravé a plné energie.

Vědci z Loughborough University ve Velké Británii totiž zjistili, že čím více, a navíc různými způsoby, během dne používáte mozek, tím delší musí být spánek, během něhož si odpočine. A jelikož ženy zaměstnávají mozek složitějším způsobem než muži, musí také déle spát. 

Výsledky opravdu ukazují, že ženský mozek pracuje složitějším způsobem – často řeší několik věcí najednou, jak ženy mají tendenci. Z tohoto důvodu potřebují více spánku. Rozdíl přitom není tak velký, ale v součtu za týden to dělá dvě až tři hodiny. 

Jak vyčíslil profesor Jim Horne, autor studie: průměrný dospělý potřebuje šest až osm hodin spánku denně, přičemž ženy potřebují denně spát o zhruba dvacet minut až půl hodiny déle než muži. Takže to vlastně znamená, že by muži mohli vstávat o půlhodinky dřív a udělat nám snídani, ne? 

Sex po porodu: Máme dítě, ale nespíme spolu!

Sex po porodu: Máme dítě, ale nespíme spolu!

Jestli jste čerstvá maminka, pravděpodobně jste ospalá a unavená, takže sexuální touha může být dlouhodobě snížená nebo může chybět úplně. Čemu se…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku