Je šílená? Modelka Chrissy Teigen si po porodu čistí vaginu horkou párou

Americká modelka si parní lázeň vaginy nemůže vynachválit.
Foto: Instagram Chrissy Teigen
Sdílej na facebooku
22. června  2018 
 06:00

Parní koupel vaginy? Že to vypadá jako totálně bláznivý nápad? „Je to moje běžná rutina při péči o tělo – pleťová maska na obličej, teplý obklad na krk a vaginální parní lázeň. Nevím, jestli to funguje, ale určitě to nemůže ublížit,“ komentuje to Chrissy Teigen (32). 

Maminka dvou malých dětí (dcera se narodila v roce 2016, syn letos v květnu) je sledovanou hvězdou Instagramu, kde se ráda chlubí svými zážitky. Žádné téma, včetně těch nejintimnějších (sdílela například své zkušenosti s poporodním spodním prádlem), zde pro ni není tabu. Přesto se jí povedlo šokovat jedním z nejnovějších příspěvků na této sociální síti, ve kterém zveřejnila svůj nápad s napařováním vaginy horkou párou. Svěřuje se, že tato procedura patří mezi běžné činnosti, které provádí v rámci každodenní hygieny, a to pouhý měsíc po narození syna Milese. Není to v šestinedělí nebezpečné? Chrissy se rizik rozhodně nebojí!

Hit z dob starověku

Parní lázeň vaginy není žádnou převratnou novinkou. Jde o prastarý kulturní zvyk některých národů (údajně pochází již z dob starověkého Říma), kdy si ženy tímto způsobem rituálně čistily tělo po porodu a menstruaci. A dnes se opět stává vyhledávaným módním hitem, trochu originálním výstřelkem. Takže není divu, že v rámci snah o vlastní zviditelnění a získání co největšího počtu lajků se ani mnohé celebrity nerozpakují pochlubit se s vlastní zkušeností on-line (jednou z dalších zapřisáhlých fanynek, které na horkou páru nedají dopustit, je například herečka Gwyneth Paltrow).

Chrissy Teigen žije s hercem a producentem Johnem Legendem a mají spolu dvě děti.
Chrissy Teigen žije s hercem a producentem Johnem Legendem a mají spolu dvě děti.
Autor: Instagram Chrissy Teigen

Pomáhá, nebo spíše škodí?

Že jste ještě neslyšela o napařování vaginy (tzv. Yoni Steam, neboli vaginální parní lázeň)? Podle některých názorů údajně pomáhá při silných menstruačních bolestech, bakteriálních infekcích a kvasinkových onemocněních pochvy, vředech či výtocích, dokáže uvolňovat zanícené nebo oteklé tkáně či snižovat svědění při infekci. Navíc zvyšuje průtok krve oblastmi, které je třeba léčit nebo regenerovat. Podle gynekologů však neexistuje jediný důkaz, jenž by tyto pozitivní účinky prokázal. Naopak – shodují se, že intimnímu zdraví ženy, natož čerstvé maminky to může potenciálně ublížit. Jak? Hrozí narušení bakteriální mikroflóry v pochvě, což může vést k dalším problémům, podráždění, zánětům a infekcím (zejména v případě, že se k parní lázni používají byliny). Nehledě na riziko, že se žena na intimních místech opaří či popálí. Co vzkazují lékaři všem ženám, které mají tendence to s péčí tak trochu přehánět a experimentovat? Vagina disponuje samočisticím mechanismem, což je úžasné, protože ke každodenní hygieně zcela postačí čistá voda. Případně speciální mycí gely určené pro intimní partie, nic víc.

Sdílej na facebooku
Autor: sim

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku