Hormonální antikoncepci? Děkuji, nechci.

Hormonální antikoncepci? Děkuji, nechci.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. července  2015 
 10:52

Zdá se, že dnešní mladé slečny se nedají. Přemýšlejí nejen o tom, jak neotěhotnět, když nechtějí. Uvažují i dál, hlídají si své zdraví. Naučily se doktorů ptát. Skvělé! A často chtějí nehormonální antikoncepci. Proč?

Před časem se v českých denících objevily články, ve kterých lékaři a vědci varovali před možnými následky hormonální antikoncepce. Ukázalo se, že není pro každého, a že může být hodně problematická. Mám s tím vlastní zkušenost. Mojí dceři právě nedávno lékař hormonální antikoncepci předepsal. Tu nejmodernější, nové generace, řekl. „Mami, je to divné, ale myslím, že mě brní ruka,“ řekla mi po třech dnech užívání dcera. Jeden den levá, druhý den i pravá. Okamžitě užívání stopla a šla to řešit. Naštěstí dnes není sama, která by odevzdaně polykala prášky prostě jen proto, že jí je přece předepsal pan doktor.

Kde se stala chyba?

Žádné vyšetření, automaticky dostala recept. A jsme u toho… Špatná antikoncepce, nebo špatný přístup? Hormonální pilulky jsou už delší dobu automatickou volbou. Doktoři píší, ženy užívají. Nebo lépe užívaly. Když jsem poprvé slyšela od Soni, své kolegyně v práci, že s hormonální antikoncepcí nepočítá, zaujalo mě to. Zdravotní problém neměla, prostě ji nechtěla. Když jsem tohle rozhodnutí slyšela popáté, posedmé, už jsem to brala jako fakt. Jako výsledek diskusí, které se průběžně ohledně hormonální antikoncepce objevují v médiích - a šíří se dál. A teď kudy kam?

Proč vlastně ne? Už před několika lety začali čeští lékaři naznačovat, že užívání hormonální antikoncepce ohrožuje zdraví mladých dívek. Můžou dostat mrtvici, ochrnout a v krajních případech dokonce zemřít. Jak se to může stát? Patří sem určitě právě ty případy, kdy byla antikoncepce nasazená bez vyšetření. Například testy na zjištění poruch srážlivosti krve - gynekologové je často nedělají, jsou finančně příliš nákladné na to, aby se daly hradit z veřejného zdravotního pojištění. A co je nejhorší? Že některé slečny si ve své pohodlnosti a nezodpovědnosti nechají napsat prášky přes své známé a známé svých kamarádů. Víc už riskovat nemůžou.

Autor: profimedia.cz
Je to moje volba Antikoncepce - to není jen osvobození, ale i zodpovědnost. Když se rozhodnete, že hormonální zásah si prostě pro své tělo nepřejete, v pořádku. Potřebujete najít jiné východisko. „Nejběžnější je používání kondomu, vhodná je i kombinace se spermicidními přípravky zaváděnými do pochvy,“ komentuje doktor Sláma. Máte samozřejmě i další možnosti. Co si vyberete, záleží na spoustě věcí.

Tři nejčastější alternativy

Znovuobjevený pesar je bezpečná stopka

U nás sice ještě není tak populární jako na západ od našich hranic, nicméně už i české ženy přicházejí na to, že pesar je jednou z bezpečných metod. Ve spojení se spermicidními krémy dosáhnete téměř stejné spolehlivosti jako s klasickou hormonální antikoncepcí. Pesar se zavádí hluboko do pochvy, kde brání spermiím v přístupu do dělohy a v oplodnění vajíčka.

Na nitroděložní tělísko už nemusíte čekat po porodu

Nehormonální tělísko se vám bude hodit, pokud máte stálého sexuálního partnera, tím se totiž snižuje riziko možných zánětů. Momentálně už můžete mít tělísko kdykoli, není jen pro ženy po porodu, ale i pro mladé dívky. Pro ty existuje menší velikost. Pokud se rozhodnete otěhotnět dřív, než tělísko přestane účinkovat, dá se bez problémů vyjmout. Vyplatí se i finančně, vzhledem k pětileté účinnosti stojí tělísko mnohem méně než klasická hormonální antikoncepce.

Spermicidní látky zabijí spermie

Tyhle látky znehybní nebo úplně hubí spermie. Seženete je v různých lékových formách, jako jsou krémy, pěny nebo globule. Aplikujte je přibližně pět minut před pohlavním stykem, a to co nejhlouběji do pochvy. Spermicidní krémy je dobré, jak doporučují lékaři, používat společně s kondomy.

...
...
Autor: Shutterstock.com
Mezi hormonální patří:

Pilulky

Antikoncepčních pilulek je mnoho druhů, užíváte je každý den.

 „After“ pilulka

Jedná se o jednorázovou a výjimečnou záležitost, nejčastěji v případě selhání přerušované soulože. Je na předpis.

Hormonální injekce

Aplikuje se jednou za tři měsíce do hýžďového svalu.

Podkožní implantát

Do svalu se zavádí malá tyčinka, která chrání před otěhotněním tři roky.

Nitroděložní tělísko

s postupným uvolňováním hormonu

Vaginální kroužek

Do vaginy se zavádí kroužek vždy na dobu jednoho týdne, a to po tři týdny, čtvrtý představuje pauzu, kdy dochází k pseudomenstruaci.

Antikoncepční náplast

Lepí se na kůži ve stejném režimu, jako se zavádí kroužek.

Další nehormonální

* Přirozené metody. Mezi ně patří hlavně přerušovaná soulož a styk v „neplodných dnech“. Tyhle způsoby jsou ale dost nespolehlivé.

* Bariérové metody, to znamená kondom u mužů a pesar u žen.

* Chemické metody. Jde o krémy nebo gely, které zabíjejí spermie - nejčastěji se používají společně s kondomem, na který se namažou.

* Mechanické nitroděložní tělísko. Jde o jednu z nejspolehlivějších metod. Zavádí se do dělohy, kde mimo jiné zabraňuje spermiím, aby pronikly k vajíčku a oplodnily ho.

Autor: Diane 35
Ano, ale...

Pilulky jsou spolehlivou ochranou před početím, jsou pohodlné, ale… „Hormonální antikoncepci je vhodné nabídnout dívce, která si přeje bezpečnou metodu a zároveň nemá žádnou zdravotní komplikaci, jako je neléčený vysoký krevní tlak, porucha krevní srážlivosti, závažné onemocnění jater nebo hormonálně aktivní nádor,“ říká doktor Jiří Sláma z gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V takovém případě se musí najít jiný způsob. Vzpomeňte si - řešil tohle všechno s vámi váš gynekolog?Tady jste špatně!

I když přijdete na gynekologii bez sebemenších zdravotních problémů, musíte projít základními vyšetřeními, včetně rodinné anamnézy a odběrů krve. Že se nic takového nestalo? Rychle jděte jinam! Hormonální „úprava“ není žádná samozřejmost a vaše tělo žádný „univerzál“.

Sdílej na facebooku
Autor: Zuzana Macková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku