Antikoncepční pilulka pod mikroskopem

Antikoncepční pilulka pod mikroskopem
Pilulku po si můžete vzít i pět dnů po.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. července  2015 
 11:23

Jestli vás gynekolog před nasazením antikoncepce nevyšetří (včetně odběrů krve a zjištění podrobné rodinné anamnézy), jděte raději k jinému. Možná si tím zachráníte život. Nedávno proběhla v médiích diskuse o bezpečnosti hormonální antikoncepce. Vědecké studie varují, že po ní mohou i mladé zdravé ženy zemřít na mrtvici.

Jaký je názor odborníků a co si myslí ženy samotné?

Na skutečnost, že především pro ženy, které trpí poruchami srážlivosti krve, můžou pilulky znamenat smrtelné nebezpečí kvůli embolii, upozorňují už léta neurologové. Vzhledem k poměrně vysokému počtu mladých dívek, které u nás ročně zemřou na mrtvici, hledali doktoři příčiny, proč se to děje. Kromě rodinné zátěže nebo vrozených chorob byla společným jmenovatelem antikoncepce. „Kolegové, kteří se teď k tomu v novinách vyjadřují, mají úplnou pravdu, antikoncepce opravdu může způsobit až smrt,“ říká neurolog Pavel Zdráhal.

Žádejte vyšetření

Vyšetření by mělo být před užíváním pilulek samozřejmostí, v praxi to ale kulhá na všechny čtyři. Doktoři většinou žádné testy nedělají. „Mám známou, pro kterou prášky zajišťuje její partner u svého kamaráda doktora - a ten moji známou nikdy ani neviděl, natož aby ji vyšetřoval,“ říká třicetiletá Zdena z Prahy. To je asi nejhorší možný způsob, jak se pilulkám dostat.

Kam zmizely jaterní testy?

„Dříve se ženám před nasazením hormonální antikoncepce vždycky dělaly jaterní testy. Dnes se od nich upouští a odběr je doporučený jen těm, které mají játra nějak nemocná. Testuje se před nasazením pilulek a potom po třech měsících užívání,“ říká gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze a pokračuje: „Důležité je podrobně zjistit osobní a rodinou anamnézu. Pátráme hlavně po poruchách srážlivosti krve, kardiovaskulárních nemocech, kouření, vysokém krevním tlaku, cévní mozkové příhodě, srdečních vadách, migréně s neurologickými projevy, nádoru prsu a jater, jaterních nemocech a těžkých formách cukrovky. Tlak by si měla nechat žena měřit při každé preventivní prohlídce.“

Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
Autor: Shutterstock.com

Kdo pilulku nesmí

Existují překážky, které nedovolí ženě užívat antikoncepci vůbec. Světová zdravotnická organizace jich označila celkem šestnáct. Mezi nejzávažnější patří například kouření více než 15 cigaret denně u žen starších 35 let, neléčený vysoký krevní tlak, srdeční a cévní choroby, žilní trombóza (ale ne povrchové „křečáky“), poruchy srážlivosti krve, srdeční vady, migrény, nádory prsu a podobně.

Jiné možnosti

Když není možné nasadit hormonální pilulky, dá se nechtěnému otěhotnění zabránit i jinak:

Přirozené metody: přerušovaná soulož a styk v neplodných dnech. Tyto metody jsou dost nespolehlivé. Na jedno použití: kondom u mužů, pesar u žen. Chemické metody: jde o krémy nebo gely, které zabíjejí spermie - nejčastěji se používají společně s kondomem. Jsou jednorázové.

Antikoncepční náplast, která se nalepí na kůži. Z ní se uvolňují do těla hormony bránící otěhotnění - jde tedy o podobný princip jako u hormonální antikoncepce v pilulkách, ale na rozdíl od nich nezatěžuje játra. Mění se jednou týdně.

Nitroděložní tělíska (je jich několik druhů). Asi nejznámější je nehormonální, má tvar písmena T a zavádí se do dělohy, kde zabraňuje spermiím, aby pronikly k vajíčku a oplodnily ho. Vydrží pět let. Novinkou na trhu je NuvaRing. Jde o vaginální kroužek. Žena si ho jednou měsíčně sama zavádí do pochvy. Je napuštěný hormony, které se dostávají přímo do krevního oběhu, takže jich stačí mnohem méně než u pilulek, a šetří tím játra.

 

Podkožní implantát (obsahuje tyčinky s hormonální látkou - po lokálním umrtvení se zavádí do svalu a jeho účinek vydrží i tři roky).

2 otázky pro odborníka

MUDr. Andrea Pašková, gynekoložka

Od kolika let byste doporučila antikoncepci?

Z lékařského hlediska není pro užívání antikoncepce žádná dolní věková hranice. Většinou jsou to ale dívky starší 15 let.

Hormony si nechávají předepisovat i dívky, aby se jim zlepšila pleť. Je to správné?

U některých typů antikoncepčních pilulek jsou účinky na pleť opravdu příznivé a z hlediska zdraví neublíží. Antikoncepce má i takzvaný antiandrogenní efekt. To znamená, že snižuje nadměrné ochlupení.

Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
Antikoncepce je opředena mnoha mýty.
Autor: Shutterstock.com
anketa

Jaké jsou vaše zkušenosti s hormonální antikoncepcí?

Ellen (27)

Asi rok jsem užívala pilulky Yadine. Na žádné testy mě moje lékařka neposlala, antikoncepci mi předepsala okamžitě. Nejdřív bylo všechno v pohodě, později jsem ale začala mít docela velké žaludeční problémy. Navíc si můj menstruační cyklus dělal, co chtěl. Nakonec jsem je sama vysadila, bojím se vedlejších účinků.

Aneta (49)

Hormonální antikoncepci jsem brala od střední školy. Když mi bylo třicet tři, moje gynekoložka se mě zeptala, jestli kouřím. Když jsem řekla, že tak patnáct denně, odmítla mi napsat recept. Byla neústupná a vystrašila mě, že by mi jednou mohli taky uříznout nohu. Nechala jsem si tedy zavést tělísko a paní doktorce jsem vděčná, že se nedala uprosit. rosit. Kouření plus vyšší věk plus hormonální us hor pilulky, to je asi opravdu pra nebezpečná kombinace.

Iveta (35)

Antikoncepci beru od sedmnácti. Žádné testy mi nikdy nedělali a už na ně asi ani nepůjdu. Kdybych byla mladší, tak si to ohlídám víc, ale teď už ji beru dost dlouho a věřím, že pokud bych měla nějaký zdravotní problém, tak by se objevil dřív. Rozhodně neuvažuju, že bych antikoncepci vysadila. Mrtvici člověk může dostat kdykoliv.

Naďa (39)

Můj postoj k antikoncepci byl vždycky negativní, žádnou neberu. Je to chemická záležitost a není to tak dlouho testované, abychom mohli vědět, co se s tělem stane třeba po dvaceti letech. Není dobré regulovat cyklus a omezovat přirozené pochody v těle ženy. Proti otěhotnění se bráním přírodními cestami

Hormonální antikoncepci užívá asi 40 % žen. Neurologové ji považují za nebezpečnou.

 

Sdílej na facebooku
Autor: sia

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku