Antikoncepce pro muže? Může být!

Antikoncepce pro muže? Může být!
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
15. července  2015 
 11:35

Vědci vymysleli nový druh antikoncepce pro muže: podávání hormonů! Aplikují se injekčně a například v přelidněné Číně s ní mají dobré zkušenosti. Budou o ni mít muži zájem, nebo odpovědnost za početí zůstane jen na ženách?

Ženy mají k dispozici velké množství hormonálních prostředků, které zabraňují nechtěnému otěhotnění. Vědci už ale vymysleli hormony proti početí i pro muže. Pánové se však k těmto novinkám zatím staví odmítavě.

Hormony omezí tvorbu spermií

Není divu, že omezením plodnosti se zabývali především vědci z Číny, která stále bojuje s přelidněním. Na vývoji hormonů pro muže ale pracovali také odborníci z Velké Británie. Účinnost celé metody spočívá v tom, že se naruší produkce spermií. Během testů, které trvaly bezmála tři roky, dostávali muži injekcemi směs progesteronu a testosteronu. Podáváním této látky se jim v těle snížila hladina hormonů, které odpovídají za tvorbu spermií.

Po skončení testování se jim nejpozději do půl roku tvorba spermií vrátila zcela do normálu.

Mužům samotným se zase příliš nelíbí, že hormony se podávají injekcí (a to jednou za dva měsíce do sedacího svalu) a údajně snižují chuť na sex.

Ženy jsou nadšené, muži naopak

Ženy by mužskou antikoncepci velmi přivítaly. Vždyť dosud to byly jen ony, kdo nesl tíhu odpovědnosti za případné nechtěné početí. „Je to v podstatě trochu nespravedlivá daň za sex, který přináší potěšení rozhodně oběma stranám,“ komentuje například gynekoložka Gabriela Kovaříková. Právě ona podle svých slov v ordinacích slýchává stesky svých pacientek na vedlejší účinky hormonální antikoncepční metody. A právě vedlejší účinky vadí i mužům: zvýšení tělesné hmotnosti, snížení svalové síly, pokles libida a při vysokých dávkách by podle testů mohla být negativně ovlivněná funkce prostaty.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku