Dějiny antikoncepce: tohle vás šokuje

Dějiny antikoncepce: tohle vás šokuje
Kdy je nejlepší čas změnit antikoncepci?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. července  2015 
 10:27

Po prevenci nechtěného otěhotnění se pátralo tisíce let, některé ženy dříve z pověrčivosti plivaly žabám do tlamy. Nevěříte? Pojďme společně nahlédnout do historie antikoncepce. A jaké nejmodernější metody máme dnes?

Netradiční způsoby našich předků

Pátrání po dějinách antikoncepce nás zavedlo až do starého Egypta. Důkazem je čtyři tisíce let starý papyrus, v němž se popisuje, jakými způsoby se Egypťané bránili nechtěnému početí. Podle dobových zpráv si na genitálie natírali vonnou mast, která obsahovala akátové trní, med a datle. Přijde vám to směšné? Odborníci tvrdí, že to opravdu mohlo fungovat. Akátové trny v sobě obsahují živici, která ve vlhkém prostředí vytváří kyselinu mléčnou. Stejná látka se skrývá v antikoncepčních gelech proti početí, které dodnes používáme. Kromě toho znali i obdobu dnešních kondomů, na rozdíl od latexu je ale dělali z rybích střívek nebo zvířecích kůží. Dalšími antikoncepčními metodami v Egyptě bylo pravidelné vykuřování ženského klína kadidlem a poševní zátky z krokodýlího trusu, medu, vosku nebo jader granátových jablek, která mimo jiné obsahují přírodní estrogen.

Slasti a strasti řeckého sexu

Zajímavými metodami se pyšnily i jiné národy. Lékařské rukopisy Řeků a Římanů prozrazují, že jejich „gynekologové“ ženám doporučovali vaginální tampony namáčené do speciálních tinktur na bázi olivového oleje, medu a cedrové pryskyřice. Některé zdroje uvádějí, že si Řekyně před pohlavním stykem vkládaly do pochvy i tampony namočené v citronové šťávě. Ve středověku byli lidé všeobecně velmi pověrčiví, takže v té době si prodejci opravdu přišli na své. Nabízeli rozličné a zaručeně „účinné“ amulety proti početí, nejedna žena tak měla na krku třeba sušená varlata nebo třeba žebro kočky. Tradovalo se i skákání těsně po sexu, takže po vyvrcholení milence dámy nelenily a začaly hopsat pozpátku po místnosti, aby „vyklepaly“ a „zmátly“ mrštné spermie. Těžko říci, zda to fungovalo.

Další tradice a kuriozity

Staří Řekové tvrdili i to, že k otěhotnění v žádném případě nedojde, pokud žena během menstruace třikrát plivne žábě do tlamy. Podle „návodu“ měla tato antikoncepce fungovat přibližně jeden rok. Kolik žen ale svým dechem žabám vytřeštilo oči a jakou měla metoda úspěšnost, zdroje neuvádějí. Také frčely vaginální zátky z ušního mazu zvířat. Antikoncepční metody se nevyhnuly ani mužům, ti těsně před souloží svou chloubu namáčeli do octa nebo do solného roztoku. Číňanky zase s oblibou popíjely horkou rtuť, což mohlo svým způsobem opravdu zabírat, účinky rtuti jsou totiž pro celé tělo silně toxické.

 

Kondomy z druhé ruky?

Římané je vyráběli z močových měchýřů zvířat, Číňané dělali speciální bavlněné schránky na penis napuštěné olejem, další národy je šily z nejrůznějších kůží. Z Ameriky nám Kolumbovi námořníci přivezli kromě jiných darů i syfilis. Až později se zjistilo, že přenosu této choroby se dá zabránit plátěnými váčky, které připomínaly dnešní obdobu kondomů. V Evropě přišel opravdový kondomový BOOM až v osmnáctém století, kdy se vyráběly z ovčích střev a byly na několik použití. Měly tkaničku na zavázání a po každém milování se musely omývat v mýdlové vodě a vysoušet. Tento způsob antikoncepce byl tak drahý, že např. v Londýně fungovaly i tzv. secondhandy, kde je mohli sehnat i méně majetní.

 

Sdílej na facebooku
Autor: Jana Šlegrová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku