Příběh očkovaného chlapce: vakcína rozjela infekci, o které nikdo nevěděl

Příběh očkovaného chlapce: vakcína rozjela infekci, o které nikdo nevěděl
Po očkování se vývoj malého chlapce zastavil.
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
22. září  2015 
 06:10

Napadlo by vás, že normální očkování může dítěti zničit zdraví? Většina rodičů poctivě a s důvěrou chodí se svými dětmi na vakcinace. Rodina malého Lukáše z Brna si ale tuhle důvěru bude zřejmě do smrti vyčítat. Ačkoli za chlapcovy potíže vakcína vlastně nemůže - bohužel se však potkala s nějakou už rozjíždějící se infekcí. 

Paní Hedvika, babička dnes tříletého Lukáška, na den, který změnil osud celé rodiny, nikdy nezapomene.

„Dcera šla s malým na očkování s kamarádkou, která měla stejně starého synka. Lukáškovi bylo něco kolem půl roku a měl dostat vakcínu, ve které je obsaženo několik ochranných očkování najednou. Myslím, že se to jmenuje hexavakcína a normálně se to dává dětem u nás. Do té doby nikdo neměl žádné problémy, alespoň já jsem o tom neslyšela,“ říká paní Hedvika. 


Malý píchanec a pak peklo 

Lukášek byl roztomilé a prospívající miminko, které nemělo do toho dne žádné zdravotní potíže. Dobře jedl a přibíral a na očkování šel zdravý jako řípa. Prý ani moc nebrečel, na rozdíl od jiných miminek, která si prý pořádně na paní doktorku při očkování zakřičela. Už v podvečer ale dostal Lukáš vysokou horečku a rodiče s ním okamžitě jeli do nemocnice. Zůstal tam přes měsíc. 

Můžu požádat lékaře o rozložení očkování?

Můžu požádat lékaře o rozložení očkování?

Nejsem odpůrce očkování, ale chtěla bych u dětí vše nějaký čas odložit. Mohu to po svém pediatrovi chtít a mám na to nárok?celý článek

Proč? 

Lukáškův život byl v bezprostředním ohrožení. „Lítalo kolem něj asi deset doktorů, svolali dokonce pozdě večer poradu, kde se sešli různí odborníci. Základ byl srazit mu horečku, která přesahovala čtyřicet stupňů. Do špitálu jsem přijela i já s manželem a naše druhá dcera. Seděli jsme tam spolu, celá rodina, nemluvili jsme...

Bylo to tak šílené, že se mi o tom moc těžko mluví. Nikdo nám toho moc nesliboval, prý máme čekat nejhorší. Lukášek ale nakonec nápor choroby přežil. Ale stala se z něj bezvládná hromádka neštěstí. Neovládal svaly, byl jako hadýrek, špatně polykal, z pusinky mu tekly sliny,“ vzlyká ještě dnes babička. 

Žádná kaše... 

... se ale nejí tak horká, jak se uvaří. Matka Lukáška po několika měsících začala s chlapcem poctivě cvičit, docházet s ním na profesionální rehabilitaci, masáže, do lázní. "Do práce dcera nenastoupila a zůstala doma, aby se mohla vnukovi plně věnovat.

Zeť chtěl žalovat lékařku, která Lukáškovi vakcínu píchla, a firmu, která lék vyrobila, ale lékařští znalci mu sdělili, že vakcína byla naprosto v pořádku a taková reakce nemohla být způsobena očkováním. Prý mohla nastartovat nějaký chorobný proces, který už malý v organismu měl předtím. Zeť to teda vzdal.“ 

Očkování dětí: jak vypadá hexavakcína

Očkování dětí: jak vypadá hexavakcína

V České republice je očkováno 90 až 95 procent populace. Každý rodič chce co nejvíce zbavit své dítě nepříjemností a bolesti. Té, kterou mu způsobuje…celý článek

První naděje 

Poctivá rehabilitace a cvičení přinesly úspěchy. Lukášek se sice asi úplně dobře na nohy nikdy nepostaví, ale nebude z něj bezvládný ležák. „Dokáže už sám sedět, pomalu, s trochou pomoci se plazí po bříšku a občas se na chvíli zvedne i na kolínka. Vím, že jiné děti ve třech letech už běhají jako veverky, ale pro nás je i malý pokrok velmi významný. Navíc v létě pojede na rehabilitaci a další terapii do Švýcarska.

Svítá nám naděje a máme zase chuť do života. Momentálně se těšíme na další přírůstek do rodiny, ale jestli ho necháme očkovat, to asi budeme hodně zvažovat,“ dodává paní Hedvika. 

Sdílej na facebooku
Autor: sia

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku