Hormonální antikoncepce, neplodnost a celulitida: Mýty a fakta

Hormonální antikoncepce, neplodnost a celulitida: Mýty a fakta
Pilulky můžou být v některých případech skutečně riziko pro cévní systém
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. srpna  2015 
 12:47

Dalo by se v zásadě říct, že přes některá negativa je moderní hormonální antikoncepce nejúčinnější prostředek proti nechtěnému těhotenství. Abychom se lépe orientovali v tom, co o ní „jedna paní povídala“, a tím, jaká je pravda, shrnuli jsme nejdůležitější fakta a mýty. Přečtěte si, zda spolu nějak souvisí antikoncepce a neplodnost a jaké jsou vedlejší účinky hormonů. 

1. Hormonální antikoncepce (HAK) způsobuje tloustnutí.

Ne. Mýtus má původ v dobách, kdy hormonální pilulky obsahovaly hodně hormonů – ženy skutečně přibývaly a také se jim zvětšovala ňadra. Dnešní preparáty mají oproti dřívějšku hormonů minimální množství. Když byste po antikoncepci tloustla, sáhněte si do svědomí a především do jídelníčku. Jinak by šlo o výmluvu na pilulku.

2. HAK způsobuje rakovinu.

Ne. Mýtus nepotvrdil žádný seriózní vědecký výzkum. Podle některých lékařů může naopak hormonální antikoncepce riziko jistých typů gynekologické rakoviny snížit (například dělohy či vaječníků). Neprokázal se ani vliv antikoncepce na rakovinu prsu.

3. HAK zlepšuje pleť.

Gynekolog by vám měl nabídnout i jiné alternativy antikoncepce, než jsou pouze pilulky.
Gynekolog by vám měl nabídnout i jiné alternativy antikoncepce, než jsou pouze pilulky.
Autor: Shutterstock.com
Jako u koho. U některých žen působí pilulky na pleť úplně blahodárně, u jiných na ni nemají žádný vliv. Záleží na preparátu, ale i na typu ženy, na jejím věku a podobně. Poradit může jedině gynekolog.

4. HAK má negativní vliv na cévní systém.

AnoPilulky můžou být v některých případech skutečně riziko pro cévní systém. Jejich užíváním totiž dochází k různým změnám v systému srážení krve. Vše do velké míry záleží na tom, zda je žena kuřačka, jestli trpí cukrovkou, má vysoký tlak, nemocné ledviny, křečové žíly, je starší 35 let a podobně.

5. HAK se musí po nějaké době vysazovat.

Ne. Moderní pilulky se nemusí vysazovat vůbec, mohou se brát dlouhodobě.

6. HAK je stoprocentní zábrana nechtěného otěhotnění.

Ne. Když žena nebere antikoncepci pravidelně nebo když jinými léky oslabí působení pilulek, může otěhotnět. Obezřetnější by měla být například v době, kdy bere antibiotika.

Hormonální antikoncepce: Výhody a nevýhody

Hormonální antikoncepce: Výhody a nevýhody

V minulosti se ženy chránily před nechtěným otěhotněním krkolomnými způsoby. Málokterá „domácí“ metoda byla účinná. Po objevení hormonální antikoncepce…celý článek

7. HAK se nesmí brát, když je žena nemocná rakovinou.

Jak kdy. Pilulky se nesmějí předepisovat při rakovině v případě, že choroba nějak na hormonech závisí. Opatrnost je nutná i v případě epilepsie či onemocnění jater a po žloutence.

8. HAK a její účinek neovlivňuje, když žena zapomene nebo častěji zapomíná pilulku vzít.

Ne. Zapomenutá pilulka může být příčinou otěhotnění. V případě, že se opomenutí opakuje častěji, je riziko ještě vyšší.

9. HAK má při dlouhodobém užívání vliv na plodnost – žena nemůže otěhotnět.

Ne. Ani dlouhodobé polykání pilulek nevadí. Zdravá žena je plodná i tehdy, když tablety vysadí po několika letech. Někdy ale může dojít k tomu, že menstruaci dostane až po několika měsících. Cyklus se postupně upraví.

10. HAK nemohou brát kojící ženy.

Ne. I kojící ženy mohou brát pilulky. Je však důležité brát takové hormony, které odpovídají aktuální potřebě ženského organismu. Včetně období kojení. Proto se ani nevyrábějí nějaké univerzální tablety, které by mohla užívat každá žena bez rozdílu zdravotního stavu, věku, rizikových faktorů a podobně.

11. HAK zhoršuje celulitidu.

Ano. Je to zaviněné tím, že hormony v pilulce negativně působí na vitamin E. Ten v těle ženy podporuje krevní oběh. A právě dobrý oběh krve zamezuje vzniku celulitidy (kromě jiného).

Sdílej na facebooku
Autor: Silvie Risová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku