Druhy antikoncepce: Která je spolehlivá a které se nedá tolik věřit

Druhy antikoncepce: Která je spolehlivá a které se nedá tolik věřit
Některá homonální antikoncepce zlepšuje kvalitu vlasů, jiná tlumí bolesti při menstruaci, další zvyšuje chuť na sex. Neplatí to však zdaleka stoprocentně.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
11. dubna  2019 
 21:10

Na trhu jsou desítky druhů antikoncepce. Ale hodně žen zná jen ty, které jim předepsal lékař už před lety. A ty nemusí po takové době tělu vyhovovat.

 Více na: https://mojebetynka.maminka.cz/clanek/antikoncepce-bere-nebo-chrani-plodnos

Kondomy

Být zodpovědné
Být zodpovědné
Autor: ČTK

Účinnost: při správném použití 98 %.

Výhody: Kondomy jsou k dostání bez předpisu téměř všude, chrání i před pohlavními nemocemi

Nevýhody: nepohodlí při navlékání, možnost plísňových onemocnění, snížení erotického napětí.

Cena: okolo 15 Kč za kus

 

...
...
Autor: Profimedia

Pesar - silikonový klobouček

Gumový nebo silikonový kroužek, který se zavádí do pochvy.

Účinnost: 92-96 %

Výhody: je určený hlavně pro ženy, které špatně snášejí hormonální antikoncepci, mají vysoký krevní tlak a křečové žíly. Pomáhá při inkontinenci.

Nevýhody: nepohodlné zavádění, u některých žen vede k tvorbě cyst. Některé ženy jsou alergické na spermicidní gel, který se používá při zavádění. Gynekolog musí nejméně jednou za rok zkontrolovat, zda pesar správně sedí. Jestliže přiberete nebo zhubnete víc než 3 kg, musíte jít na mimořádnou prohlídku.

Cena: okolo 2 000 korun

Bezhormonální tělísko

...
...
Autor: Shutterstock

Umělohmotné nebo měděné tělísko ve tvaru T, přibližně třícentimetrové, známé jako Dana, bez hormonů. Zůstává v děloze, dokud ho lékař nevyndá, ovšem nanejvýš 7 let.

Účinnost: 99 %.

Výhody: účinkuje ihned, může se použít i nouzově, jestliže si ho necháte zavést do dělohy nejpozději 5 dnů po nechráněném sexu. Nevýhody: nepříjemné pocity, silnější a bolestivější menstruace, riziko zánětu. Cena: 1 000 - 6 000 Kč, vydrží až 5 let.

 Antikoncepční náplast

Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to
Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to
Autor: Shutterstock.com

Umělohmotný čtvereček 4,5x4,5 cm, který se nalepí na stehno, rameno, břicho nebo na zadeček. Obsahuje progestogen a estrogen. Funguje jako běžná antikoncepční pilulka, rozdíl je v tom, že se hormony budou pomalu uvolňovat do krve.

Účinnost: 99 %.

Výhody: stačí, když si na výměnu náplasti vzpomenete 1x za týden a vyhnete se zažívacím problémům nebo nadýmání, které může tabletka způsobovat. Nevýhody: není pro vás, jestliže máte vysoký krevní tlak nebo sklon k žilní trombóze, není vhodný ani pro silné migreničky. Cena: okolo 1 000 Kč/3 měsíce.

Orální hormonální antikoncepce
...
...
Autor: Shutterstock.com

Kombinované tabletky třetí generace (nejčastější typ), obsahují estrogen a progestogen. Před nasazením hormonů je nezbytně nutné vyšetření a rozbor krve, posouzení jaterních a ledvinových funkcí a kontrola srážlivosti krve. Je výhradně na lékařský předpis.

Účinnost: 99 %.

Výhody: nabídka je velmi široká, některé zlepšují pleť (Belara, Jeanine a další), jiné s nízkou dávkou estrogenu zvyšují chuť na sex (Mineese, Mirelle a další). Nevýhody: pilulku musíte spolknout každý den ve stejnou dobu. Jako všechny hormonální metody, i tato má vedlejší nežádoucí účinky. Není vhodná pro ženy, které mají nebo měly vysoký krevní tlak, sklon k žilní trombóze a křečové žíly.

Cena: 150-450 Kč/měsíc.

Hit: Minipilulky

...
...
Autor: Shutterstock.com

Jde o pilulky obsahující jen gestagen. Neobsahují estrogen, takže se hodí i pro ženy, které mají vyšší tlak. Nesnižují chuť na sex.

Výhody: obsahují nejnovější gestagen, který je podobný přirozenému gestagenu v organismu. Znamenají minimální zátěž na metabolický systém, pomáhají i při předmenstruačním syndromu (Jasmine, Jaminelle)

Nevýhody: pilulku musíte spolknout každý den přesně ve stejnou dobu.

Cena: od 350 Kč/měsíc.

 Nitroděložní tělísko s hormony

Nitroděložní tělísko
Nitroděložní tělísko
Autor: Shutterstock.com

Malé umělohmotné tělísko nebo spirála (Mirena), která se zavede do dělohy na 5 let a zároveň uvolňuje hormon progesteron, je u českých žen antikoncepční hvězdou.

Účinnost: 99 %.

Výhody: zabezpečí kratší, slabší a méně bolestivé krvácení, pomáhá léčit bolestivé krvácení, nesnižuje libido. Je výjimečně spolehlivá, protože je kombinací chemické i mechanické ochrany. Cena: okolo 5 500 Kč (ochrana na 5 let)

 Antikoncepční kroužek

Možností, jak se chránit proti nepláovanému těhotenství je několik!
Možností, jak se chránit proti nepláovanému těhotenství je několik!
Autor: Archiv firem

Patří k nejnovějším antikoncepčním metodám. Antikoncepční kroužek uvedli na trh v USA v roce 2002. K dostání je i u nás. Do pochvy si ho vkládá uživatelka sama. Výhody: 1 kroužek účinkuje 21 dní. Čtvrtý týden se kroužek vyjme a žena menstruuje. Minimálně ovlivňuje hmotnost uživatelky. Nevýhoda: ženy si ho zavádějí samy, některé mohou mít problém s manipulací a zavedením kroužku na správné místo. Cena: okolo 1 200 Kč, cena je za tři kusy, jeden se vkládá na 3 týdny.

Pilulka po (postkoitální antikoncepce)

...
...
Autor: Shutterstock.com

Jestliže selhala antikoncepce, např. při roztrhnutí kondomu, měla jste nechráněný styk nebo jste byla znásilněná, je potřeba zajít za gynekologem nebo na pohotovost, kde vám předepíší tzv. nouzovou antikoncepci (Postinor, Escapelle). Přípravek EllaOne je volně prodejný. 

Jde o pohotovostní antikoncepci, která zabrání početí, jestliže se použije nejpozději do 72 hodin po pohlavním styku. Pozor: je určená jen pro příležitostné použití! Má sloužit jako první pomoc v nouzi. Bez obav z negativního vlivu na zdraví ji lze užít většinou nejvíše dvakrát do měsíce (první tabletku co nejdříve a druhou po 12 hodinách). Čím dříve se použije, tím je její účinnost vyšší. Cena: okolo 240 Kč.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku