Školkové děti! Opravdu jsou častěji nemocné a proč? Co s tím dělat?

Školkové děti! Opravdu jsou častěji nemocné a proč? Co s tím dělat?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. března  2018 
 06:00

Nástup do mateřské školy bývá náročný pro všechny – děti i rodiče. Nejen kvůli adaptaci na nové prostředí, ale taky z důvodu, že najednou je prostě více nudlí, kašlů, průjmů a kdoví čeho ještě. Dá se tomu vůbec nějak zabránit? A jsou vážně školkové děti více nemocné?

Mé děti byly docela zdravé, ovšem s nástupem do školky ty rýmičky a podobné nepříjemnosti byly mnohem častější. Proč tomu tak je? Jak říká dětská lékařka Petra Dvořáková, začátky školkového věku jsou skutečně doprovázeny častou nemocností. „Tenhle fakt je dán prvním kontaktem dítěte s větším kolektivem. V něm se infekční nemoci velmi rychle šíří, což je dáno způsobem kontaktu mezi dětmi a zhoršenými hygienickými návyky,“ říká.

Na druhou stranu platí, že čím větší kontakt mají děti s jinými lidmi ještě před nástupem do školky, tedy dětmi i dospělými, tím mají větší odolnost proti virům a bakteriím. Proto bývají více nemocné děti prvorozené. Imunitní systém dětí, které mají starší sourozence, je na ten školkový nápor lépe připraven. Ve výhodě jsou pak ty děti, které jsou s rodiči často venku a které rodiče nechrání před každým větrem či deštěm. Dobrou službu udělá taky vhodná strava – ovoce, zelenina, zakysané mléčné výrobky, luštěniny a ryby.

Pokud je tedy vaše dítě ve školce a bývá častěji nemocné, není třeba se z toho nějak hroutit. Jak říká alergoložka a imunoložka Dagmar Pohlová, na vině je nevyzrálá imunita, a není to tedy nic neobvyklého. „Imunita se musí naučit rozpoznávat infekce a bránit se proti nim, cestu k tomu kolektiv dětí v hojné míře nabízí,“ říká. Problém pak bývá v tom, že do školky chodí i děti, které nejsou zcela zdravé.

Má-li dítě pouze mírnou rýmu, která není hnisavá, není nutné dítě nechávat doma. „Když se ale přidají teploty a kašel, je vhodné nechat dítě doma a nevystavovat ho zvýšené zátěži. Budete tím chránit nejen své dítě, ale i ostatní děti ve školce. Je důležité rozpoznat, kdy jsou rýma či kašel infekční a kdy jde například o projev alergie.

Alergická rýma bývá vodnatá, dítě je bez teploty, rýmu provází svědění a kýchání. Kašel jako podráždění z alergie bývá suchý a dráždivý,“ dodává lékařka Dvořáková. Ovšem rodiče ne vždy dokážou rozeznat, kdy je to už projev virózy. Proto je lepší dítě ukázat dětskému lékaři, který vám to řekne jistě. Teprve pak dítě dejte (nebo nedejte) do školky.

Imunitu dítěte posilujte sami doma. Snažte se o zdravý jídelníček, eliminujte stres (děti, které nejsou v pohodě, jsou častěji nemocné) – více kroužků či jiných aktivit dětem může vadit, nebojte se nechat děti, aby se i nudily (potřebují to), choďte často ven, po nemoci dodržte rekonvalescenci a po užívání antibiotik dávejte dětem probiotika na úpravu střevní mikroflóry.

 

Víte, jak používat dětskou odsávačku na rýmu u kojenců? Podívejte se na VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku