Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Přehledně: Daňové změny v roce 2023. Dražší cigarety, konec EET i vyšší limit pro DPH

  • Autor: ČTK,Mii - 
    28. 12. 2022
    08:11

    Zvýšení limitu pro platbu daně z přidané hodnoty i pro odvod paušální daně na dva miliony korun, zavedení daně z mimořádných zisků nebo konec elektronické evidence tržeb (EET) patří mezi hlavní změny v oblasti daní, které začínají platit od 1. ledna. Od příštího roku se také o pět procent zvýší spotřební daň z tabákových výrobků. Na daních ušetří lidé s vyššími příjmy, protože se posouvá hranice pro výši příjmů podléhající 23procentní dani. Podívejte se na přehled, co všecho se mění.

  • 1.Platba DPH od dvou milionů

    Roční limit pro povinnou registraci k DPH se po 18 letech zvyšuje z milionu korun na dvojnásobek. Podle ministerstva financí tento krok znamená úhrnnou daňovou úsporu až deset miliard korun. Malým podnikatelům se navíc sníží administrativní zátěž spojená s odvodem DPH.

    Podle ředitelky společnosti UOL Účetnictví Jany Jáčové se ale ne každému podnikateli vyplatí registraci k platbě DPH zrušit. „Jestliže má podnikatel obrat blížící se dvěma milionům Kč, je možné, že hranici během krátké doby překročí, a to by pro neplátce DPH znamenalo nutnost znovu se zaregistrovat a podstoupit vše, co tento proces obnáší. Stejně tak pokud jsou vaši odběratelé plátci DPH a vyšší cena s DPH neovlivní vaši marži, je lepší v registru zůstat,“ uvedla. Naopak v případě, kdy si zákazníci DPH neodečítají, se podnikatelům podle Jáčové vyplatí nebýt plátcem DPH.

  • 2.Tři pásma pro paušální daň

    Se zvýšením limitu pro registraci k DPH se na dva miliony korun zvyšuje i limit tržeb pro živnostníky, kteří chtějí uplatňovat paušální daň. Zároveň se zavádí tři pásma daně odvozená od výše příjmů a uplatnitelného výdajového paušálu. Paušální daň bude v jednotlivých pásmech činit 6208, 16 000 a 26 000 korun měsíčně. „Nejvíce osob samostatně výdělečně činných si bude moci současně splnit své daňové povinnosti na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění nejnižší částkou,“ konstatovala daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

    Daňový poradce a jednatel společnosti Kodap Vlastimil Sojka ale upozorňuje, že rozšíření paušální daně a zavedení více jejích pásem nepomůže vládě snížit rozpočtový deficit a navíc jde proti původnímu cíli daňového paušálu, kterým bylo zjednodušení administrativy. „Mírné zjednodušení výkaznictví sníží příjmy státního rozpočtu bez toho, aby poplatníkům přineslo očekávaný administrativní komfort a právní jistotu. Odhad ministerstva financí ohledně počtu zájemců o toto zdanění považuji za příliš optimistický,“ uvedl.

  • 3.Daňové přiznání v novém

    V příštím roce se zvyšuje příjem, u něhož není nutné podávat daňové přiznání. Nově to bude 50 000 korun, dosud to bylo 15 000 korun.

    Poplatníci, kteří mají další příjmy ze zaměstnání, budou podávat daňové přiznání po dosažení 20 000 Kč, namísto současných 6 000 Kč.

    Také bude zúžen okruh osob, které mají povinnost podávat daňová přiznání a další formulářová podání elektronickou formou. Povinnost se nebude nově vztahovat na nepodnikající fyzické osoby, které mají aktivní datovou schránku.

  • 4.Změny u práce na DPČ

    Zvyšuje se i limit odměny při dohodě o pracovní činnosti, při němž se neplatí zdravotní a sociální pojištění. Od příštího roku to bude 3999 korun, o 500 víc než dosud.

  • 5.Konec EET

    S počátkem roku 2023 končí i EET, podnikatelé ji už nebudou moct využívat ani dobrovolně. Pokud by se podnikatelé snažili pomocí svých pokladen odeslat informaci o platbě do systému, bude se pokladní systém chovat, jako by nebyl připojen k internetu. 

    Finanční správa upozornila, že k 1. lednu navíc končí nejen samotná evidence tržeb, ale i související povinnosti, včetně zveřejnění informace o EET v provozovnách nebo vydávání speciálních účtenek pro podnikatele, kteří nemohli zajistit stálé připojení svých pokladen k internetu. Zastaví se také všechna řízení o povolování evidence ve zjednodušeném režimu.

  • 6.Nižší pokuty za nepodání kontrolního hlášení

    O polovinu se snižují pokuty za pozdní podání nebo nepodání kontrolního hlášení k DPH a prodlužuje se lhůta na podání následného kontrolního hlášení po výzvě finančního úřadu.

  • 7.Vyšší spotřební daň u tabáku

    Od 1. ledna 2023 dojde k pětiprocentnímu navýšení všech sazeb spotřební daně z tabákových výrobků a zahřívaných tabákových výrobků. Zdraží tak klasické cigarety, ale i nové cigaretové alternativy.

    Video  Chcete přestat kouřit? Naše tipy vám pomůžou zatočit s otravným zlozvykem  - Videohub
    Video se připravuje ...

     

Milan Stary ( 29. prosince 2022 22:28 )

Víme, umíme, a vše dokážeme.

mr.remy ( 28. prosince 2022 16:15 )

Konečně ty daně dělá někdo, kdo tomu trochu rozumí. Ještě by to chtělo rychlejší odpisy na auta - to by ekonomika dostala dávku steroidů.

naidka ( 28. prosince 2022 15:44 )

verka1 ( 28. prosince 2022 14:52 )

No, hele a když se z ČR pošle třeba 10 miliard na Ukrajinu kolik miliard přijde na Ukrajinu?
Češi někteří vydělávají krásné peníze.

JaNat ( 28. prosince 2022 13:21 )

Na nemocenském pojištění čerpají i alkoholici, fetáci, ti co se přejídají, ti co jedí rádi sladké, ti co nesportují, ti co neberou vitamín D, ti co si nečistí zuby, ti co sedí dlouho u pc, ti co jí maso, ti co .......určo ses v nich našel.

Zobrazit celou diskusi