Finové na to přišli! Co se jim osvědčilo na šikanu ve školách?

Finové na to přišli! Co se jim osvědčilo na šikanu ve školách?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
17. srpna  2020 
 06:00

Případů šikany stále přibývá. Se šikanou se podle průzkumů setkaly dvě čtvrtiny žáků prvního stupně a dvě třetiny z druhého stupně. Nejčastějšími typy šikany jsou urážky, nadávky či ponižování. Objevuje se ale i násilí fyzické.

Existují samozřejmě různé programy na eliminování šikany, ale některé z nich moc efektivní nejsou. Jeden z programů, které ovšem efektivní jsou, vymysleli na univerzitě v Turku ve Finsku s podporou finského ministerstva školství a kultury. Finsko je vzorem pro mnohé další země ve spoustě věcí ohledně školství, teď i v případě boje s šikanou.

Vytvořili totiž metodu KiVa, což je inovativní program na více než 1500 finských školách. Ovlivňuje různé formy šikanování, včetně kyberšikany. V současnosti ho realizují už v 90 procentech finských škol! Co je cílem a podstatou téhle metody?

Zakládá se na třech aspektech. Prvním je prevence, druhým je intervence, která zahrnuje způsoby, které mají být použity, když se objeví šikanování, a třetím aspektem je neustálé monitorování situací a změn, které se na škole dějí. Tento třetí krok umožňují on-line nástroje, díky nimž má každá škola zpětnou vazbu kvůli postupu implementace programu.

Hlavní výhodou programu je to, že děti přestávají být pasivními svědky a vědí, že pokud se všichni postaví před tyrana společně (místo toho, aby jen sledovali dění), nebude se to už příště opakovat. KiVa zahrnuje dva typy aktivit – univerzální a specializované. Mezi univerzální patří on-line hry pro studenty, přednášky. Jejich cílem je prevence.

Jednou z nich je hra, ve které se žák, který má největší pravděpodobnost, že bude obětí šikany, stane tím, kdo šikanuje, a žák, který má největší sklon šikanovat, se stane obětí. Specializované aktivity se používají, pokud vznikne konkrétní případ šikany. Jsou určené pro žáky, kteří jsou do procesu šikany přímo „namočeni“. Jejich cílem je šikanu ukončit.

Program má různé úrovně, do kterých se žáci zapojují podle věku. KiVa je určená i pro učitele a rodiče a je dostupná ve více jazykových verzích. Program je speciální díky tomu, že se zaměřuje primárně na žáky, kteří jsou svědky šikany, ne na učitele. Díky programu mohou žáci nahlásit šikanu on-line, protože často je strach důvod toho, že mlčí. Další zajímavostí je i to, že cílem programu není potrestat toho, kdo šikanuje. Žáci sami navrhnou, jak by mohli změnit své chování, a po týdnu či dvou se zjišťuje, zda se situace zlepšila. Trest přijde až ve chvíli, kdy nedojde k žádnému zlepšení.

Program je tak úžasný, že za deset let, co funguje, se ve Finsku snížil počet šikanování o celých 40 procent! Získal dokonce evropskou cenu za prevenci kriminality. A je tak zajímavý, že se jím inspirovaly i další země, například Itálie, Dánsko, Velká Británie, Chile, Německo, Lucembursko, Švédsko, Maďarsko či Estonsko. Že bychom se u nás taky inspirovali něčím, co opravdu funguje?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku