Maminko, neodcházej! Jak zařídit, aby hlídání dětí neprovázel pláč?

  • Maminko, neodcházej! Jak zařídit, aby hlídání dětí neprovázel pláč?
    Půjčte tchyni dítě alespoň na chvilku a užijte si času, který získáte, pro sebe
    Foto: shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. října  2015 
     05:55

    S malým miminkem se dá zvládnout leccos. Dříve nebo později ovšem nastanou situace, kam s sebou dítě vzít nemůžete nebo nechcete. Pokud nemá v tu chvíli čas na hlídání ani jeden z rodičů, nastupují nejčastěji babičky, dědečkové, další rodinní příslušníci, chůvy nebo paní na hlídání. Některé děti to zvládnou hravě, jiné bez rodiče pláčou a trpí. Existuje pár tipů, které vám i dítěti pomohou se na tyto situace připravit a lépe je zvládat. Které to jsou?

  • Začněte všichni dohromady

    Nejlepší je, když můžete nějaký čas trávit spolu všichni
    Nejlepší je, když můžete nějaký čas trávit spolu všichni
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud uvažujete o nějaké osobě na hlídání, v první řadě jí musíte důvěřovat, že se o dítě dokáže postarat. A pak je ideální začít trávit čas spolu. Nechte danou osobu, aby si postupně našla k dítěti vztah. A pokud to není někdo z rodiny, abyste si k němu našli vztah i vy, rodiče. Když dítě vidí, že se s tím člověkem hezky bavíte a rozumíte si, bude mu spíše důvěřovat, než když vás neuvidí komunikovat vůbec.
  • Opouštějte ho postupně

    Do zdobení perníčků se ochotně zapojí i děti
    Do zdobení perníčků se ochotně zapojí i děti
    Autor: profimedia.cz
    Pokud to jde, začněte ho opouštět na malé chvilky. Když si hraje, nechte ho s babičkou v pokoji a jděte si něco udělat vedle nebo si dejte sprchu. To se pochopitelně lépe zvládá ve chvíli, když máte hlídací babičku, kterou nemusíte platit. Pak s ní strávíte klidně celé dopoledne a skočíte si jen na chvíli na nákup. Pokud musíte chůvu platit, určitě nechcete trávit placený čas tím, že si s ní budete povídat u kávy. Nějakou chvíli byste doma ale společně pobýt měli.
  • Loučení nedramatizujte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Loučit se, nebo neloučit? Tady se rady odborníků občas rozcházejí. Někdo tvrdí, že děti lépe zvládají, když se rozloučíte a ujistíte ho, že přijdete. Dítě sice může plakat, ale zvykne si, že se vrátíte. Jiní odborníci doporučují zmizet ve chvíli, kdy se dítě zabere do hry a příliš vás nevnímá. Odpůrci namítají, že pak ho vlastně zradíte a dítě bude mít obavu, že můžete zmizet kdykoliv. Vždycky je dobré říct dítěti, že tady teď chvíli bude s babičkou nebo hlídačkou. Pak třeba chvíli počkat a jít. Rozhodně není dobré loučení nijak dramatizovat a prožívat. A nenechte se rozhodit – většina dětí se po vašem odchodu po čase uklidní a alespoň na chvíli se zabaví.
  • Dítěti nelžete

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Neříkejte: máma jde jenom na záchod, když máte před sebou kontrolu u ženské lékařky. Ani věta: "Kam se nám ta maminka ztratila?" není z úst hlídací osoby ta nejšťastnější. "Maminka přijde." "Tatínek tu za chvíli bude." To jsou věty, které můžete opakovat pořád dokola, dítě jim brzy bude rozumět.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku