6 tipů, jak zabavit nemocné dítě a nezbláznit se

  • 6 tipů, jak zabavit nemocné dítě a nezbláznit se
    Co s dětmi, které jsou nemocné a už se v posteli nudí?
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    10. září  2015 
     06:00

    To nejhorší má za sebou. Horečky opadly, případně zabrala antibiotika a potomkovi otrnulo. Knížky ho baví jen chvíli, už neví, co by maloval, a vy zas nechcete, aby celý den koukal na DVD. Čím zabavit nemocné dítě? Přinášíme pár tipů ostřílených rodičů:

  • Krabice vzácností

    staré dřevěné hračky
    staré dřevěné hračky
    Autor: Shutterstock.com
    "Když jsem byla malá a byla jsem nemocná, vzala mamka vždycky krabici věcí, které si schovala ze svého dětství," vzpomíná Pavla, maminka dvou holčiček. "Strašně mne bavilo brát do ruky její nádobíčko a malé panenky, medvídka nebo číst pohledy, které psala nebo dostávala." Se svými malými dcerami to praktikuje obdobně. "Své staré barbie jsem jim nedala, mám je v krabici a čas od času na ně dojde." Podobně může zafungovat třeba krabice s vašimi šperky nebo tatínkova sbírka angličáků. Podstatné je, že jde o vzácnost, která se neotevírá denně.

  • Dokreslování fotek v časopisech

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Mí rodiče to nikdy neměli rádi, ale když jsem byl nemocný, přimhouřili oko a věnovali mi stoh starých časopisů. Mohl jsem do nich libovolně čmárat. Strašně mě bavilo mutovat státníky, vyplňovat nesmysly do křížovek a všude malovat UFO," vzpomíná Jiří. Sám tuto radost při nemoci dopřeje svým dětem. "Věděl jsem, že jindy by mi to nedovolili, a tak jsem si to náležitě užíval."

  • Prohlédněte si fotky

    Ani při prohlížení fotografií si Martina nebyla schopna nic vybavit.
    Ani při prohlížení fotografií si Martina nebyla schopna nic vybavit.
    Autor: Shutterstock.com
    "Během školního roku na to nemáme čas. O prázdninách býváme zase často pryč. A tak se k fotoalbům dostaneme většinou právě ve dnech, kdy ještě děti mají ležet v posteli, ale už je jim docela dobře," popisuje Věra oblíbenou činnost své pětileté dcery a o dva roky staršího syna. "Děti si rády prohlédnou sebe jako mimina, pak i naši svatbu a případně mé fotky z dětství. Pravda je, že mám většinu ve fotoalbech, což je praktičtější. Ale občas skončíme i u notebooku a sledujeme krátká videa z jejich dětství. To jim vždycky zvedne náladu."

  • Udělejte si divadlo

    doma vyrobená loutka
    doma vyrobená loutka
    Autor: Shutterstock.com
    "Mívala jsem často angíny a během nich mě hlídala často babička. Vždycky jsem se na ni těšila. Vyprávěla mi historky z dětství, ale hlavně jsme vždycky udělaly nějaké divadlo," vzpomíná Marcela. "Většinou z papíru a ze špejlí, ale uměla i háčkovat a párkrát ho upekla i z perníku. Pak mě nechala v posteli zdobit postavičky. Moc jsme toho s perníkem většinou nenahrály, ale strašně mě to bavilo. A s úspěchem to praktikuji i se synem a dcerou."

  • Výroba korálů

    korálky
    korálky
    Autor: Shutterstock.com
    "Starší pětiletá dcera miluje navlékání korálů. Když je nemocná, vymyslíme něco speciálního – dělá náhrdelníky třeba z gumových bonbonů, z těstovin nebo z náhradních knoflíků. Většinou pak dárek věnuje nějakému členu rodiny a sleduje, jak často ho nosí," svěřuje svůj tip šestatřicetiletá Marie.
  • Vystřihovánky

    Zebry v nemocnici
    Zebry v nemocnici
    Autor: cestadomu.cz

    "Když jsou děti nemocné, zajdu do hračkářství nebo do knihkupectví a vyberu nějaké překvapení," říká třiačtyřicetiletý Radim, otec vyženěné dcery a vlastního syna. "Většinou je to něco, co si přejí, ale musí to být kreativní. Už jsem kupoval knížky vystřihovánek nebo samolepek, některé jsou dokonce určené přímo pro nemocné děti. Dále měly úspěch gumičky na dělání náramků, zažehlovací korálky nebo normální kuličky. Důlek jsme si udělali na peřině a cvrnkali jsme."

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku