Podzimní akce pro rodiny: Vyšehrátky, Karel IV. na Kašperku a další skvělá zábava

Vyšehrátky rozhodně doporučujeme!
Foto: http://www.vysehratky.cz/
Sdílej na facebooku
4. září  2016 
 12:00

Že už léto skončilo? No a, i na podzim se koná spousta akcí, které rozhodně stojí za pozornost. Takže si klidně plánujte výlety i dál, jen do batohu přibalte mikinu a pláštěnku. A pokud vás to nikam do dálky táhnout nebude, zkuste divadlo nebo koncert. 

U nás doma se držíme přísloví, že neexistuje špatné počasí na výlet, pouze nedostatečné oblečení. 

Když už budete v Kašperských Horách, zajeďte si do Srní, kde je u návštěvnického centra vlčí výběh.
Když už budete v Kašperských Horách, zajeďte si do Srní, kde je u návštěvnického centra vlčí výběh.
Autor: J. Kec a Z. Schnapka
Kam stojí za to vyrazit tento podzim? Doporučujeme například Kašperské Hory a hrad Kašperk. Příští víkend – 9. a 10. září – se tu koná dvoudenní akce nazvaná Šumavské Kašperské Hory v dobách Karla IV., díky níž se ocitnete v roce 1356. Tehdy král a císař Karel IV. se svou manželkou Annou Svídnickou a jejich družinou přijíždí do svého města. Více na www.kasphory.cz

GALERIE: Na tahle místa stojí za to vyrazit

Pokud to máte na Kašperk daleko, a naopak do Prahy blízko, udělejte si čas třeba na hudební festival Dvořákova Praha, jehož součástí je i rodinný den. Byli jsme na něm loni a letos jdeme zase! Trvá tři týdny a bude oslavovat velkolepé dílo Antonína Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 175 let, působením těch nejlepších orchestrů a sólistů. Rodinný den letos připadá na sedmnáctého září. 

Další hudební akcí, která se v Praze letos nabízí, jsou Struny podzimu a i ony mají svou část věnovanou dětem. Informace hledejte přímo na webu Struny dětem – letos s podtitulem Když si múzy hrají. Pořádají se od 14. do 16. října tradičně v Divadle Minor a na Novoměstské radnici.

Chcete něco, kam si vyrazíte bez dětí? Ještě jsou lístky na skvělou hru Richard III., v níž exceluje Jan Potměšil. Divadelní spolek Kašpar legendární kousek dává příští pondělí a úterý v pražském divadle v Celetné. 

Tyhle fotky vás dostanou! Fotografka originálně zachytila dětství svých potomků

Tyhle fotky vás dostanou! Fotografka originálně zachytila dětství svých potomků

Umělecká fotografka Christine Kapuschinsky nafotila krásné černobílé fotky dětí. Takové, které podle ní nejlépe zachycují dětství. Kolekci nazvala Childhood…celý článek

Jste spíše sportovního ražení? Pak by vás mohla zaujmout akce Teribear hýbe Prahou, která běží od 8. do 17. září. Je to vlastně nonstop charitativní happening, kterého se může zúčastnit každý, kdo chce svým pohybem přispět na dobrou věc. Nezáleží přitom na věku, fyzické kondici nebo čemkoliv jiném. 

Josefína s Bartolomějem v balonkové herně ve vlaku
Josefína s Bartolomějem v balonkové herně ve vlaku
Autor: Radka Wallerová/Supermámy
Mé dvě nejmenší děti zase nadchl Cyklohráček, což je vlastně stará motorová vlaková souprava předělaná na pojízdnou hernu: celkem tři vagony nabízejí dětský koutek, balonky, klouzačku, koupací vaky, stavebnice, deskové hry, přičemž tohle všechno pořídíte za běžné jízdné. Vlak jezdí z pražského Masarykova nádraží do Slaného, ale můžete vystoupit dřív a udělat si například výlet na Okoř nebo do Zooparku Zájezd. 

Že si chcete s dětmi prostě jen užít zábavy? Zkuste Hamleys. V Praze v ulici Na Příkopech tu v obřím hračkářství pořádají Čokoládové soboty. Od 12 do 18 hodin probíhají pravidelné ochutnávky všech možných dobrot z dílny rodinné firmy Pražská čokoláda a chybět nebudou ani jejich vyhlášené mandle v čokoládě. Až vás zmůže cukrování, skočte si vyřádit se třeba na benátský kolotoč nebo autodráhu. 

Kdy je nejlepší čas mít dítě? O dost později, než si myslíte

Kdy je nejlepší čas mít dítě? O dost později, než si myslíte

Zatímco spousta lékařů varuje před odkládáním mateřství na věk po třicítce, nebo dokonce čtyřicítce, sociologové se na to dívají jinak. A nakonec nejen…celý článek

U nás doma se každopádně chystáme také na Vyšehrátky, divadelní (a nejen to) festival pro děti v krásném prostředí vyšehradských hradeb. Trvá až do 11. září, lístky doporučujeme rezervovat přes internet. 

Podzimní klasikou jsou všelijaké svatováclavské slavnosti. Často jsou spojeny s dalšími atrakcemi, typicky s jízdami parním vlakem. Jeden vyráží příští neděli z Prahy na Dobříš. Jede se přesně v deset hodin z Prahy-Braníka, Svatováclavské slavnosti se pak konají na dobříšském zámku. 

Koketujete u vás doma s vegetariánstvím? Pokud k němu inklinují třeba vaše děti, vezměte je o víkendu 17. a 18. září na pražský Vyšehrad, kde se koná již šestý ročník vegetariánského festivalu. Čekají vás oslava jídla a pestrých vegetariánských chutí, ochutnávky živé kuchyně, přednášky o udržitelném životním stylu, inspirace a netradiční program pro děti i dospělé. Vegefest probíhá ve Starém purkrabství na Vyšehradě.

...
...
Autor: Radka Wallerová/Supermámy
Naší srdeční záležitostí jsou Orlické hory, konkrétně oblast kolem málem zaniklé vesnice Neratov na česko-polském pomezí. Jezdíme tam každý rok alespoň jednou a vyrážíme na různé výlety do okolí. Letos mého pětiletého syna nadchlo malé železniční muzeum ve výtopně nádraží v Rokytnici v Orlických horách. 

Skvělé je také muzeum Sýpka ve stejném městečku. Zaměřeno je především na přírodu a řemesla – nečekejte zatuchlou nudu depozitáře, v němž se nesmí na nic sahat, tohle muzeum je interaktivní. 

Měl ho jako odměnu za to, že s námi pěšky došel na Velkou Deštnou, což je výlet, který se díky širokým cestám dá zvládnout i s kočárkem. Stejně jako výlet na Haničku, velkou pevnost coby součást prvorepublikového opevnění. 

Vyloženě nostalgická je cesta za zdejším barokem spojující tři kostely: opravený neratovský, poničený ve Vrchní Orlici – jako i zbytek někdejší vesnice – a zachovalý, ale zatím neopravený v Bartošovicích. Nově vznikající naučná stezka vede zdejšími lukami a lesy a zakončit ji můžete třeba ve vynikajícím Café Neratov, kde mají asi to nejlepší kafe v celých horách. O zákuscích ani nemluvě. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku