Kolik dárků je akorát? Když jich je moc, dítě stresují a radost stejně nemá

Kolik dárků je akorát? Když jich je moc, dítě stresují a radost stejně nemá
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
6. prosince  2019 
 06:00

Coby rodiče děláme občas chyby. Jednou z nich je, když svým dětem koupíme pod stromeček příliš mnoho dárků, abychom jim udělali radost. A pak se divíme, že neprojevují odpovídající nadšení, nebo dokonce ani všechno nerozbalí. Jenže to není jejich vina. 

Moc se mi líbí zvyk, který zavedla jedna má známá: má čtyři syny a na Vánoce dostane každý z nich jeden velký dárek. Kromě toho dostane každý z nich jeden menší na každou adventní neděli. Takže nakonec mají dárků docela hodně, ale rozhodně jimi nejsou zavalení, mají čas si každý doopravdy vychutnat. Navíc se v tomto systému věnuje výběru dárků pečlivá pozornost, takže to bývá trefa do černého. 

Bohužel, my rodiče často měříme lásku množstvím dárků pod stromečkem. Snažíme se dětem co nejvíce prodloužit onu magickou chvíli a možná se jim snažíme dát všechno, co my jsme jako malí neměli, ale toužili jsme po tom.

Dojemná vánoční reklama londýnského letiště Heathrow

Proto se pod stromkem vrší hory dárků v pestrých papírech a my čekáme, jak je budou nadšeně rozbalovat a jejich štěstí se bude stupňovat. Jenže děti nám často připraví zklamání tím, že si vánoční dárek ani pořádně neprohlédnou, a už rozbalují další.

Nebo naopak zůstanou fascinováni u jednoho a k rozbalování těch ostatních je musíme téměř nutit. Říkáme si pak v duchu, jak jsou ty děti nevděčné, že to stálo tolik peněz a úsilí...

Takhle doopravdy vypadají Vánoce s malými dětmi! Skutečný život, žádná reklama

Takhle doopravdy vypadají Vánoce s malými dětmi! Skutečný život, žádná reklama

Máte doma malé dítě, které čekají jeho první nebo druhé Vánoce? Možná byste udělali nejlépe, kdybyste mu pod stromeček dali nějaké ty prázdné krabice,…celý článek

Chyba ale není v dětech, ony nejsou nevděčné, to my jim bereme schopnost radovat se. “Velkým množstvím dárků dětem radost tak trochu bereme,” říká Radek Ptáček z Institutu dětské psychologie. Jak to? "Připravujeme je o schopnost radovat se z maličkostí. Příště už jim nebude stačit jen jeden dárek, ale bude jich zapotřebí víc a víc. Dítě už nebude mít radost z toho, že dostalo dárek, ale z toho, kolik jich dostalo."

To zní logicky: čím víc dáváme, tím větší množství dárků bude dítě potřebovat, aby vůbec zažilo radost. Příliš mnoho dárků vede pouze k rozbalovací agonii, dítě rozbaluje a rozbaluje, ale rozbalený dárek obvykle ihned odhodí, aniž by se na něj podívalo. Velké vzrušení mu přináší pouze samotná aktivita rozbalování.

Adventní kalendáře s hračkami: Panáčci, dinosauři, autíčka i zvířátka

Adventní kalendáře s hračkami: Panáčci, dinosauři, autíčka i zvířátka

Chcete dětem pořídit adventní kalendář? Máte v zásadě tři možnosti. Za prvé: okénka se sladkostmi za třicet, ale také třeba tři sta korun. Za druhé:…celý článek

Neexistuje žádné magické číslo, které by určovalo hranici, kdy je dárků ještě tak akorát a kdy už je to moc. Tu hranici musíme stanovit my sami tak, aby dárků nebylo příliš a dítě mělo dostatek prostoru k tomu, potěšit se s nimi a pohrát si.

Vždycky si vzpomenu na scénu z Harryho Pottera, v níž jeho tlustý bratránek Duddley slaví narozeniny a místo rozbalování dárků je počítá a rozvzteká se, když jich je jen 36, tedy o jeden méně než loni. A maminka ho konejší, že mu ještě koupí další dva, aby jich bylo víc… Takové Vánoce asi nechcete. 

...
...
Autor: Shutterstock.com
Jako dospělí jsme se naučili poměřovat kvalitu množstvím. Čím více, tím lépe. Jenže při vybírání dárků by to rozhodně platit nemělo. Musíme si uvědomit, že dárkem dítěti chceme předat nejen nějakou materiální věc, ale hlavně hodnoty a zážitky. „S vánočními dárky pomáháme dětem vytvářet si vztahy. K lidem i věcem. Jestliže dítě dostane jeden dva dárky, ze kterých má radost, vytvoří si k nim vztah a bude se z nich těšit i dále. Když dítě zahltíme hračkami, jediné, co mu tím do života dáváme, je přesvědčení, že hodnota se měří množstvím,“ říká Radek Ptáček.

66 rodičovských vychytávek: Tohle vám usnadní život s dětmi

66 rodičovských vychytávek: Tohle vám usnadní život s dětmi

Život s malými dětmi je zábavný i náročný zároveň. Naštěstí se vždycky dá zjednodušit pomocí různých vychytávek – tady máte přes šest desítek těch,…celý článek

A tip navíc: nesnažte se, aby vaše dítě dostalo všechny dárky najednou, naopak nechte prostor pro obdarovávání babičkám a dědečkům. Vždyť Ježíšek může klidně nechat dárky u nich a vy si je rozbalíte, až tam přijdete. Dítě tak bude mít čas těšit se z dárků několikrát, dobře si je prohlédnout a potěšit se s nimi. A babičky nepřijdou o ten šťastný pohled v dětských očích. A o tom přece Vánoce jsou, o rozdávání radosti a o blízkosti rodiny.

Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

Tohle video vám ukáže, proč člověk s malým dítětem prostě nic nestihne

Možná jsou děti klidné, které večer sedí tam, kam je ráno posadíte, a pak jsou děti, které neustále zkoumají svět. Zdá se, že většina batolat patří…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: Maminka.cz, Radka Wallerová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku