Jak vybrat kočárek: 7 praktických tipů a modely za 10 i 100 tisíc

  • Foto: Profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    14. září  2017 
     06:00

    Pět, ale taky dvacet nebo také více než padesát tisíc korun můžete dát za kočárek pro svoje dítě. Neplatí přitom nutně, že čím dražší kočárek, tím lépe vám poslouží, protože hodně záleží například na tom, do jakého terénu je kočárek určený. 

  • Jaké kočárky zrovna letí?

    Autor: Profimedia.cz

    Tak jako se mění módní trendy v oblečení nebo botách, mění se i móda v kočárcích, přičemž každý typ modelů má své pravověrné zastánce stejně jako nelítostné kritiky. Každopádně se nedá říci, že některé typy jsou lepší než jiné, například že tříkolky jsou lepší, záleží na osobních preferencích

    Na jedné straně najdete fanoušky designových kočárků, na druhé straně ty, co za nejlepší považují kočárky stejného stylu, jaké se používaly před desítkami let. Pozor, některé kočárky se prodávají jako jeden kus, některé si sami skládáte - zvlášť si vybíráte podvozek, zvlášť korbu, případně sedátko. 

  • Sestavte si kočárek na míru vašemu stylu

    NOVINKA TOHOTO ROKU QUINNY ZAPP FLEX PLUS.  Kočárek si můžete sestavit z komponentů dle vaší představy, včetně madla, počtu koleček, barvy podvozku. Nový originální způsob nákupu kočárku! Vaše osobnost se promítne do vašeho kočárku!
    NOVINKA TOHOTO ROKU QUINNY ZAPP FLEX PLUS. Kočárek si můžete sestavit z komponentů dle vaší představy, včetně madla, počtu koleček, barvy podvozku. Nový originální způsob nákupu kočárku! Vaše osobnost se promítne do vašeho kočárku!
    Autor: Dorel Nl. Distribuce Libfin s.r.o

    Stále více výrobců nabízí kočárky sestavené z jednotlivých komponent s důrazem na to, že právě tak si můžete sestavit originální kus, který padne na míru vašemu stylu. Taková je třeba novinka značky Quinny, model Zapf Flex Plus - kočárek si můžete sestavit z komponentů dle vaší představy, včetně madla, počtu koleček, barvy podvozku. Výrobce nabízí moderní pastelové barvy, několik typů koleček i korbičku pro novorozence. 

  • Bude mi stačit jeden?

    Tyhle kočárky vyhrály loňské hodnocení v USA

    Poměrně mnoho rodičů přistupuje k výběru kočárku s tím, že ho budou používat celé zhruba tři roky než dítě bude chodit zcela samostatně, případně že jim poslouží i na nejméně jednoho dalšího potomka.

    Jen malému počtu z nich nadšení vydrží, protože zjistí, že jim kočárek v něčem nevyhovuje nebo se prostě zamilují do jiného, o němž dodatečně zjistí, že jejich potřebám sedí lépe. Proto se při výběru zase tak nestresujte pomyšlením, že se musíte trefit napoprvé. Kočárky se dají poměrně dobře prodat. 

  • Novinka pro náročné

    Silver Cross Wave, základní sestava kočárku pro 1-2 děti se skládá ze dvou položek. K podvozku je nutné zakoupit sedák a korbičku. Celá sestava vyjde na cca 32 až 35 tisíc korun, dle prodejce a provedení.
    Silver Cross Wave, základní sestava kočárku pro 1-2 děti se skládá ze dvou položek. K podvozku je nutné zakoupit sedák a korbičku. Celá sestava vyjde na cca 32 až 35 tisíc korun, dle prodejce a provedení.
    Autor: Silver Cross Wave

    Nároční rodiče moou sáhnout například po nejnovějšíém modelu značky Silver Cross Wave, která nabízí  unikátní řešení pro postupně rostoucí mladé rodiny. Kočárek s korbičkou a sedákem pro jedno dítě přeměníte bez dokupování dalších doplňků v kočárek pro dvě děti. K sedáku pro starší dítě na podvozek kočárku velmi snadno připevníte i korbičku pro novorozené miminko.

    Cestovní systém Wave celkem nabízí neuvěřitelných 16 kombinací. Základní sestava, kterou zakoupíte při narození vašeho prvního dítěte, obsahuje podvozek, korbičku, sportovní sedák, dvě pláštěnky, dvě síťky proti hmyzu, tendemové adaptéry a adaptéry na autosedačku. Tato sestava vám umožní vozit dítě od narození v korbičce (případně po dokoupení autosedačky v autosedačce) a od cca 6 měsíců ve sportovním sedáku. Pokud se vám narodí druhé dítě dříve, než starší sourozenec přestane kočárek potřebovat, stačí pouze na podvozek kočárku se sedákem připevnit korbičku pro novorozence. A pokud by věkový rozdíl mezi oběma dětmi byl tak malý, že po určité období by obě děti potřebovaly využívat sezení ve sportovním sedáku, je možné dokoupit druhý sedák.

  • Hluboký kočár, sporťák nebo goflky

    ...
    ...
    Autor: s

    Při nákupu kočárku byste měli rozhodně zohlednit věk, váhu a výšku dítěte. Klasicky se rozlišuje hluboký pro miminka, sportovní pro batolata a větší děti, s nimiž rádi vyrážíte do přírody a na delší cesty a golfové hole – ty jsou ideální na výlety do města a na kratší vzdálenosti. Pořídit si můžete také kombinovaný kočárek, který má jak sportovní sedák, tak hlubokou korbu a většinou na něj lze nasadit i autosedačku. Ale pokud ho budete pak chtít prodat, budete muset jít s cenou hodně dolů. 

  • Zvedněte si ho a složte

    Autor: Profimedia.cz

    Stejně důležité jsou ovšem také rozměry kočárku, především pak jeho hmotnost a šířka. "Raději si ho zkuste zvednout, abyste věděli, co vás pak při jeho transportu čeká, vyzkoušejte, zda se dobře vleze do kufru vašeho vozu a myslete i na možnosti jeho uskladnění doma,“ radí Zuzana Rybářová z portálu www.malydobrodruh.cz, který se zaměřuje na dovolenou s dětmi.

  • Tři nebo čtyři kola?

    V Praze se s kočárky oficiálně bruslí každé pondělí.
    V Praze se s kočárky oficiálně bruslí každé pondělí.
    Autor: MČ Praha 2

    Dalším důležitým bodem je volba podvozku kočárku – pořídit můžete tříkolový, čtyřkolový, se zdvojenými nebo jednoduchými kolečky. Některému rodiči vyhovují pevně ukotvená kola, jiný je vděčný za možnost aretace tzv. volných kol. A nezapomeňte ani na použitý materiál – nafukovací a gumová kola zvládnou i náročnější terén, umělohmotná jsou opět spíše do města.

  • Malé, ale důležité detaily

    ..
    ..
    Autor: Shutterstock.com

    Na první pohled méně zásadními atributy při výběru kočárku je možnost sejmutí a praní potahu, snadná omyvatelnost, způsob upevnění dítěte v kočárku (ideální jsou pětibodové pásy), velikost a přístupnost nákupního koše, mechanismus brzdění a také stupátko pro dítě.

  • Vyzkoušejte a to více než jeden model

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Spoustu věcí zjistíte až při používání kočárku, proto je lepší získat maximum informací a co nejvíce modelů si taky vyzkoušet na vlastní kůži. Jako zkušená matka jsem při výběru kočárku pro druhou dceru vybírala pečlivě takový, který má individuální nastavení zádové opěrky, opěrky nohou a pro moje pohodlí i fázování rukojeti. Po předchozí špatné zkušenosti s přikupováním dalších doplňků, jako jsou pláštěnka, slunečník, nánožník, držák na pití, adaptér pro autosedačku a podobně, bych rozhodně doporučila si pořídit tyto věci rovnou.

  • Záleží na tom, kde je kočárek vyrobený?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Není to rozhodující kritérium, ale o kvalitě výrobku může napovědět i to, kde byl vyroben. I tradiční značky vyrábějí své modely často v Číně, ale bývají kvalitnější než výrobky čínských firem, které se snaží napodobit pod svými značkami modely slavnější provenience. 

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku