Kojení na veřejnosti: Ano, či ne? Které celebrity se toho nebojí?

Foto: Borepanda.com/Melina Nastazia
Sdílej na facebooku
2. června  2016 
 06:00

Kojím na veřejnosti hodně nerada. Ale někdy se tomu nedokážu vyhnout – protože mi třeba ve vlaku přijde pro všechny lepší dítě v klidu se kojící než nahlas plačící hlady a žízní. Na druhou stranu se snažím tak činit co nejméně nápadně, a pokud to jen trochu jde, obejít se bez téhle veřejné produkce. 

Patří kojení na veřejnost, či ne? Když po tom začnete pátrat, najdete zastánce obou názorů, a to včetně extremistických. Totiž že kojit by se mělo výhradně doma, či naopak, že kojení je tak přirozené, že se kojící matka nemusí žinýrovat nikde. Oba jsou podle mě poněkud přehnané. 

Moje kolegyně to vidí podobně. "Své tři syny jsem kojila, jak nejdéle to šlo. A ráda. Bylo to pro mě něco tak přirozeného, že jsem si ani neuměla představit, že bych kojit neměla. Jediné, co jsem nezvládla, bylo kojení na veřejnosti. Ne že bych nenakrmila plačícího synka v ordinaci dětského lékaře před ostatními maminkami, ale uprostřed Václaváku mi to prostě nešlo. Vždycky jsem musela zalézt někam stranou. Ovšem ne proto, že bych byla proti kojení na veřejnosti, ale kvůli studu. Obdivuji všechny ženské, které tenhle pocit neznají a vesele kojí, kdekoli je to napadne," říká s tím, že má kamarádky, které jsou na své děti hrdé od okamžiku početí, tj. od hrdého vystrkování břicha na veřejnosti až po pyšné kojení na veřejnosti. 

Přirozeně, nebo císařem? Co bylo lepší a co bych už nechtěla zažít?

Přirozeně, nebo císařem? Co bylo lepší a co bych už nechtěla zažít?

Dvě z mých dětí se narodily přirozeně, dvě císařským řezem. Takže mám celkem dost zkušeností na to, abych mohla srovnávat, jak se člověk cítí během…celý článek

Přesně opačně to vidí manažerka Eva s dvěma již takřka dospělými dětmi. "Své dvě dcery jsem kojila už před mnoha lety a velmi krátce. Jednak jsem neměla moc mléka, jednak jsem na to asi neměla moc trpělivosti. Obě jsem tedy velmi brzo krmila z lahvičky kojeneckým mlékem. Ovšem i kdybych kojila déle, nikdy bych nekojila na veřejnosti. Považuji kojení za velmi intimní záležitost mezi matkou a dítětem, takže chlubit se tím někde na rušném místě by mi připadalo poněkud zvláštní. Nejde o stydlivost, ale o něco, co bych si prostě chtěla nechat sama pro sebe a své dítě. Možná mě některé matky odsoudí, zvláště ty mladé, ale je to můj názor, za kterým si stojím."

Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Pravda o kojení: Tabu, dřina nebo skvělý zážitek?

Když jsem před pár dny narazila na fotografie, které zveřejnila Melina Nastazia, úplně mě to dojalo. Její snímky zachycující kojící ženy s dětmi jsou…celý článek

Kojení je bez diskuse považované za nejpřirozenější věc na světě. Kromě toho je také nejpohodlnějším a nejlevnějším způsobem krmení. (To byste byla přece skoro sama proti sobě!) Nezašpiníte kojenecké lahvičky, nemusíte kupovat kojeneckou vodu a mléko je vždycky po ruce.

Jak říká laktační poradkyně Bc. Lucie Marková z Maternity Care, kojení má řadu nesporných výhod. A co si o kojení na veřejnosti myslí ona? „Dříve kojily maminky výhradně doma, dnes už je běžné, že vidíte kojící matku v parku, restauraci nebo na ulici. Mnohá nákupní centra i obchodní domy mají speciální místnosti, kde můžou maminky své děti nakojit nebo nakrmit. Přesto se můžeme setkat s lidmi, kteří takové chování matek odsuzují. Podle nich je kojení intimní akt, tak proč by se měl odehrávat ve veřejných prostorách a před očima všech? Obecně ale lidem kojení na veřejnosti nevadí,“ říká Lucie Marková.

Na druhou stranu – kojit na veřejnosti nezvládne každá žena a každá to vnímá jinak. Nemá pak smysl ji přesvědčovat o opaku. I někteří odborníci tvrdí, že by ženy měly kojit raději v ústraní, například psychiatr Jan Cimický. Prý je to mnohem estetičtější, než když žena kojí v čekárně mezi řadou dalších lidí. Záleží ale jen na vás.

Jsou maminky, které kojení na veřejnosti rozptyluje a ruší, a tak raději kojí v ústraní. A jiné bez rozpaků vytáhnou prs a nakrmí své dítě, kdykoli to potřebuje. I když je česká veřejnost vůči kojení na veřejnosti spíše tolerantní, nelze na to spoléhat. Osobně si myslím, že otázka „veřejného“ kojení je ryze soukromá věc, kterou by si měly rozhodnout ženy samy. Na druhou stranu chápu, když se nad tím někdo pohoršuje. Přece jen ženská ňadra jsou nejen symbolem mateřství, ale také sexuality, a jako taková podle mnohých nepatří na veřejnost. A v dnešní době už není vůbec žádný problém najít si i venku místo, kde můžete svoje dítě nakojit, aniž byste musela své okolí pohoršovat!

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

Víte, jak své děti uspávají královští rodiče? Vlastně dost podobně jako kdokoli jiný. Princ William, otec malého George a jeho sestry Charlotte, před…celý článek

Jak to vidí celebrity? 

FOTOGRAFKA SÁRA SAUDKOVÁ, 4 děti (13, 11, 9 let a 7 let):

Kojení je naprosto přirozená součást života. Když má malé miminko hlad, potřebuje se najíst. Přece mu nemůžete říct, ať počká ještě dvě hodiny, než dojedete domů. To je přece nesmysl. Naprosto nechápu, jak může někdo kojení považovat za něco nevhodného, co by nemělo být k vidění.

NOVINÁŘKA A PARTNERKA JANA SAUDKA PAVLA HODKOVÁ, 3 děti (8, 6 a 1 rok):

Proč by žena nemohla nakojit dítě, kdy chce? Vždyť se na ni nemusíte dívat, nemusíte ji vnímat, pokud nechcete. Buď se lidé letmo podívají, pousmějí a jdou dál, nebo dělají, že nevidí.

Veřejné kojení má své zastánkyně i mezi zahraničními celebritami, které s ním nemají vůbec žádný problém. Některé se nestydí uveřejnit svou fotku při kojení i na svém profilu na sociálních sítích. Které hvězdy jsou těmi nejhlasitějšími? Patří k nim modelka Miranda Kerr, seriálová herečka Lucy Lawless a další. 

Sdílej na facebooku
Autor: Ivana Ašenbrenerová, Radka Wallerová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy