Čtenářka Linda: S naším vztahem zamávalo narození dítěte, málem jsme se rozešli

Čtenářka Linda: S naším vztahem zamávalo narození dítěte, málem jsme se rozešli
S některými vztahy zamává narození dítěte až příliš
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
9. září  2015 
 08:00

Narození potomka je v představách většiny lidí radostnou událostí. Takovou, která ještě upevní vzájemnou lásku mezi jeho otcem a matkou, kteří přece považují dítě za zjevné pokračování své lásky. Ale dost romantických představ a nerealistických očekávání. Ve skutečnosti patří příchod potomka na svět k velkým zátěžovým zkouškám vztahu a může způsobit i velkou krizi. Jak z ní ven? 

Když se mi před mnoha a mnoha lety narodilo první dítě, byla jsem z toho sama trochu zaskočená. Bylo to první mimino široko daleko a já neměla s kým probrat jeho zažívání a pupínky, protože internet tehdy věru nepatřil k běžnému vybavení domácností. Ještě víc než nejistotu si ale pamatuju divné rozpoložení, ve kterém jsem se ocitla, když jsem vedle sebe na postel položila to malé roztomilé děťátko a vzápětí se vedle něj rozvalil jeho otec se svou v tu chvíli obří hlavou.

Měla jsem pocit, že k němu už nikdy nic cítit nebudu, že chci být jen sama s miminkem. Naštěstí to celkem brzy přešlo, přesto jsme se určité žárlivosti na potomka z jeho strany nevyhnuli. Mnohé páry jsou na tom o hodně hůř a na příchod vlastního dítěte málem doplatí.

Novorozenec je tu. Kdy budete moci jít domů z porodnice?

Novorozenec je tu. Kdy budete moci jít domů z porodnice?

Novorozenec, zvláště pokud se narodí v termínu, vlastně nemá žádné zvláštní požadavky. Jen základní potřeby, avšak jejich naplňování vyžaduje dvacet…celý článek

Stalo se to třeba Lindě. "Dítě jsme si oba moc přáli, plánovali jsme ho, vhodně načasovali a tak vůbec. Oba máme rádi věci pod kontrolou. Přesto nás realita hodně zaskočila. Já jsem si předtím nedovedla představit, nakolik mě dítě pohltí, můj muž zase nečekal, že se tak moc ocitne na druhé koleji," vzpomíná na dobu před necelými pěti lety. 

No podívej se, nejsme roztomilí? 

...
...
Autor: Shutterstock
Lindin manžel to vážně neměl lehké, což dnes přiznává i ona sama. 

Zatímco před porodem se na dítě chystal snad více než ona, po porodu se to otočilo. "Neměla jsem v hlavě nic jiného. Když byla dcera vzhůru, snažila jsem se jí neustále nějak vhodně rozvíjet, když usnula, studovala jsem na internetu, zda se o ni starám správně, nebo si povídala s dalšími matkami. Když muž dorazil z práce, neměla jsem v hlavě nic jiného. Dokázala jsem o tom mluvit neustále dokola, a ještě jsem začala používat mateřský plurál," přiznává mladá žena. 

Co vás čeká, když budete rodit císařem?

Co vás čeká, když budete rodit císařem?

Bojíte se porodu tak, že byste byla ochotná uvažovat o císařském řezu? Než k němu začnete přemlouvat svého porodníka, měla byste o tom něco vědět.…celý článek

Hovory na jiná témata jí připadaly zbytečné, starosti jejího manžela zanedbatelné a sexuální život podružný. Do sexu se jí moc nechtělo, ačkoli neměla žádné zdravotní potíže a od porodu už uplynulo ne šest týdnů, ale skoro šest měsíců. Místo večerů s manželem trávila večery objednáváním hraček, oblečení a dalších dětských propriet.

Rodinnou pohodu vystřídaly pocit odcizení, hádky, slova o rozchodu. 

Lindino chování nebylo úplně v pořádku, ale výjimečné také nebylo. Své o tom vědí odborníci na partnerské vztahy. Rodinná terapeutka Eva Labusová na svém webu zmiňuje například německou studii nazvanou Z milenců rodiče, podle níž mají největší naději na překonání krizí podobného ražení ti, kdo se na rodičovství začnou připravovat dávno předtím, než se dítě narodí.

Zapomeňte na iluze

...
...
Autor: Shutterstock
Ale jak ukazuje Lindin příběh, samo o sobě to nestačí. Podle německých autorů tkví problém do velké míry také v tom, že literatura, ale zejména pak reklamy na dětské zboží ukazují život s malými dětmi poněkud romanticky.

Realita bývá tvrdší. Starost o dítě je náročná, v dnešní době paradoxně o to více, že rodiny jsou malé a ten, kdo je s dítětem doma, nemá ho prostě komu – byť jen na pár minut – svěřit. Východiskem je pak právě buď přílišné upnutí se na potomka, nebo pocit rozmrzelosti, potom napětí a hádky. 

Linda s manželem se z krize nakonec dostali. Holčička poporostla, takže se jednak stala zajímavějším parťákem i pro otce, jednak zároveň matka kývla na to, že občas využijí nabídky babiček na hlídání a půjdou s manželem někam sami. Oba se začali zase chovat jako partneři, nikoli jen jako rodiče. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku