Pro tatínky: 7 tipů, jak získat vřelý vztah s miminkem hned od začátku

  • Pro tatínky: 7 tipů, jak získat vřelý vztah s miminkem hned od začátku
    Nechte táty s miminky někdy o samotě - prospěch z toho budete mít všichni tři!
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    25. září  2015 
     05:55

    Když dítě pláče, většinou se předává matce, která ho přece dokáže nejlépe uklidnit. Není ovšem důvod, proč by to neměl zvládnout stejně dobře tatínek. I když s ním netráví tolik času. Stačí se zaměřit na pár drobností a miminku bude rozumět stejně jako matka a ono se bude cítit v bezpečí i u něj. Jak navázat blízký vztah s děťátkem už od narození?

  • Dívejte se mu do očí

    Muži s menšími varlaty jsou mnohem lepšími otci.
    Muži s menšími varlaty jsou mnohem lepšími otci.
    Autor: Shutterstock.com
    Když maminky kojí své dítě a následně ho chovají, dívají se mu do očí. Dlouho, něžně, s láskou. A miminko pozoruje je. Nechte taky malé, ať si pořádně prohlédne tatínka. Při chování, při nošení, při dokrmování z lahvičky. Zvedněte ho vysoko, přímo k obličeji, ať vás hezky vidí.
  • Buďte s ním v noci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Nechte tatínka někdy vstávat k plačícímu dítěti v noci. Většinou ho stačí pochovat, zastrčit dudlík, pohoupat na míči. Možná to bude tatínkovi zpočátku trvat trochu déle než matce, ale určitě se to vyplatí. Maminka si v noci trochu odpočine a miminko se naučí, že ne všechno vyřeší matčino ňadro.
  • Utěšujte ho při pláči

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Také během dne neodhánějte tatínky od plačícího dítěte, ať mu osuší slzy právě oni. Čím dříve s tím začnou, tím lépe - některé děti mají později tendenci tatínky odstrkovat a hledat útočiště pouze u matky, což - není divu - otce pochopitelně frustruje. Čím dříve s utěšováním začnou, tím lépe pro ně.
  • Užívejte si legraci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Nechte tatínky sdílet s dětmi nejen smutek, ale i hezké chvíle. Nechte je, ať se na něj smějí, šklebí, ať ho masírují a lechtají, ať s ním chodí často i sami ven. Dítě potřebuje podněty od více lidí, čím víc "svých" her bude s otcem mít, tím lépe pro oba z nich.
  • Věnujte se koupání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    V některých rodinách to funguje tak, že koupání je výsadou otců. Otec a dítě tak získají něco jenom svého, protože mámu k tomu vlastně vůbec nepotřebují.
  • Zapojte tatínky do uspávacích rituálů

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Večerní ukládání se může někdy pěkně protáhnout. Většina odborníků doporučuje jasný rituál - například přečíst knížku, pohladit děťátko, říct dobrou noc a neprotahovat to. Určitě najdete způsob, jak zapojit tatínka. Nechte ho dítěti místo vás zpívat, vyprávět nebo číst. Dítě by se mělo naučit nechat se uložit od obou z nich - ať jsou přítomni oba najednou nebo každý zvlášť.

  • Udělejte si svůj den

    Autor: profimedia.cz
    Určitě se vyplatí udělat si někdy "svůj den". Ono to časem potěší i matku, i když v prvních chvílích bude asi pěkně nervózní. Pokud ještě kojí, může se jít projít s kamarádkou na kafe nebo po nákupech a dorazit v pravý čas domů. Ideální je, když nechá tátovi a dítěti čas jen pro sebe a nesedí vedle v pokoji a nekomentuje jeho počínání. A neradí. Oni to zvládnou a prospěch z toho budete mít všichni tři!

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku