Zachraňte své dítě: Rodiče špatně řeší popáleniny, i malou musíte dlouho chladit

Zachraňte své dítě: Rodiče špatně řeší popáleniny, i malou musíte dlouho chladit
Popáleniny je třeba chladit
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
22. dubna  2016 
 06:00

Popáleniny patří mezi časté dětské úrazy. Nemusí to být hned dramatické opaření vroucí vodou z rychlovarné konvice. Dítě může sáhnout třeba na rozžhavený konec bodáku na opékání buřtů nebo ho může spálit slunce. Víte, jak poznat první, druhý a třetí stupeň? A jak zareagovat?

Rychlovarné konvice, gril, trouba, svíčka, čerstvá káva, která sice stojí zdánlivě bezpečně uprostřed stolu, ale na ubruse, za který se dítě chytí – a popálenina je na světě. Víte, co udělat nejdříve?

První pomoc spočívá nejprve v odstranění zdroje tepla. Následně je potřeba popáleniny začít co nejdříve chladit. "Menší popáleniny, třeba na dlani, na noze a podobně, můžete chladit proudem vody. Pokud je ale zasažena větší část těla, třeba celé břicho nebo záda, je vhodnější použít chladný obklad," říká lektor kurzů první pomoci Pavel Urík. "Rozhodně nechtějte ponořit celého pacienta do vody, protože by mohlo dojít i k podchlazení organismu." Aby bylo chlazení účinné, je potřeba začít s ním co nejdříve a chladit dlouho, klidně i 15 až 20 minut. Pokud to postiženému přináší úlevu, můžete chladit i déle.

Zachraňte svému dítěti život! Naučte se správný chvat, když něco vdechne

Zachraňte svému dítěti život! Naučte se správný chvat, když něco vdechne

Všichni se bojíme, aby se dětem něco nestalo. Třeba aby nevdechly lego nebo kus jablka a nezačaly se dusit. Doufáme, že se to nikdy nestane. Ale někdy…celý článek

Podívejte se na instruktáže lektora kurzů první pomoci:

 

Popáleniny dělíme podle závažnosti na tři stupně. První stupeň vzniká nejčastěji od sluníčka a projevuje se zarudnutím. Většinou se zahojí během několika dnů. Druhý stupeň se projevuje tvorbou puchýřů. U třetího stupně popálenin se objevuje již odumřelá tkáň.

Popáleniny druhého a třetího stupně je potřeba sterilně zakrýt. Nepoužívejte žádné masti, zásypy a puchýře nepropichujte. S popáleninami druhého a třetího stupně určitě zajděte k lékaři. Zejména u druhého a třetího stupně, pokud si nejste jistí, se nezdráhejte zavolat na linku 155.

Myslete na to, že nejdůležitější je prevence. Šňůra od rychlovarné konvice by měla vést z linky vždy za nábytkem, aby ji žádné dítě nemohlo chytit, a konvici tak na sebe strhnout. Na stůl s ubrusem nepatří horké nápoje či polévky, pokud chodí dítě kolem a může se chytit ubrusu. Vařte vždy na zadních plotýnkách. Když vaříte nebo pečete, mějte dítě na očích, nespoléhejte se na to, že vše je zajištěné. Některé věci vás ani nenapadnou – dítě kolem sebe může máchnout hračkou, nějakým dlouhým předmětem, a tím na sebe zvrhnout něco horkého z místa, na které by podle propočtů dosáhnout nemělo. Více informací se dozvíte na www.kurzyprvnipomoci.cz.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku