Nekojíte? I tak můžete se svým dítětem zažívat blízkost. Víme jak!

  • Nekojíte? I tak můžete se svým dítětem zažívat blízkost. Víme jak!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    17. listopadu  2016 
     06:00

    Potřebuje novorozeně pro příjemné a důležité spojení s matkou nutně jen kojení? Naštěstí ne! I děti krmené umělým mlékem si užijí tělesné blízkosti až až. Jen vědět, jak na to.

     

  • Co všechno hraje roli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Teplo rodičovské náruče, slyšitelný tlukot srdce, klidný hlas a vůně dělá s malým miminkem divy: cítí se bezpečně, spokojeně a dobře. Právě tohle spojení neboli tzv. bonding je pro novorozence na začátku jeho života to nejdůležitější. A že je ochuzeno o takovou blízkost, protože není kojené? Odborníci tvrdí, že to vůbec nevadí. Stačí jen dodržovat několik zásad, které to nejmladšímu členu domácnosti vynahradí.

  • Příjemné usazení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Příjemné a pohodlné místo přináší i vnitřní klid. Čím to, že při bondingu dochází k fyzickému uvolnění? Odpověď je jednoduchá: mnohem snadněji dochází k citlivému dialogu mezi dítětem a matkou, když si jsou tak blízko.

    Takže: pohodlně se usaďte, dítě podepřete vlastním tělem, přikryjte sebe i dítě dekou, aby vám bylo teplo, nebo se zachumlejte do polštářů a v klidu pozorujte dítě, jak saje mlíčko z flašky. Pusťte si k tomu třeba i relaxační hudbu a hlavně buďte v klidu. A skutečně u toho nelustrujte novinky na telefonu.

  • Co takhle polštář?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dobrá podpora v náručí maminky (nebo tatínka) a pod nohama měkký polštář – tak se dítě rozhodně cítí v bezpečí. A pokud i po vypití celé flašky ještě chvíli dumlá savičku, dopřejte mu to. Je to totiž hluboce uklidňující. Krmení totiž není v takovém případě jen příjem kalorií a důležitých nutričních látek. Je to také čas pro blízkost, hýčkání i mazlení.

  • Dívejte se

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Magická hranice ostrosti vidění u novorozenců je dvacet až dvacet pět centimetrů. Většina rodičů to ví intuitivně a kojení této vzdálenosti naprosto odpovídá. Proto i při krmení z flašky dbejte na tento fakt.

    Dítěti vaše dostatečná blízkost umožní si vás bez stresu prohlédnout do detailů. Miminka už automaticky při sání vyhledávají oči své maminky, proto takové krmení plné blízkosti využijte ke vzájemné komunikaci.

    Abyste s dítětem měli blízké pouto, nemusíte ho kojit. Co dalšího i s lahví zkusit? 

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku