10 tipů na rozvoj dětí do půl roku: Co všechno se mohou naučit?

  • 10 tipů na rozvoj dětí do půl roku: Co všechno se mohou naučit?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    28. prosince  2016 
     06:00

    Prvních šest měsíců je úžasný čas, kdy můžete pozorovat přeměnu novorozence v malého člověka, který se už možná zkouší posazovat či lézt a umí si také hrát. I když se vaše dítě bude vyvíjet svým vlastním tempem, můžete ho podpořit. Vyzkoušejte některé z aktivit, které doporučují odborníci právě pro nejmenší děti. Čtěte dál a nechte se inspirovat!

  • Poslouchání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co dělat: Zpívejte a povídejte si se svým miminkem za použití různých tónin hlasu. Sledujte mimiku vašeho dítěte a dívejte se, jak reaguje při různých výškách.

    Získaná dovednost: Vývoj jazyka

  • Sledování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Budete potřebovat: Malé měkké barevné hračky, jako jsou pěnový míček nebo plyšové zvířátko.

    Co dělat: Když vaše dítě leží na zádech, držte hračku nad přední částí obličeje a v případě potřeby ji pomalu otočte nebo se jí jemně dotkněte dítěte a získejte tím jeho pozornost. Pak přesouvejte hračku ze strany na stranu a povzbuďte ho v následování hračky očima.

    Získaná dovednost: Vizuální sledování, vizuální vývoj

  • Tančení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Budete potřebovat: Hudbu

    Co dělat: Pusťte jednu ze svých oblíbených skladeb, a zatímco své dítě bezpečně držíte na hrudníku, jemně se pohybujte do rytmu.

    Získaná dovednost: Poslech. "Také tak vzbudíte jeho zájem o hudbu a posílíte pouto s rodičem, které je důležité pro jeho emocionální vývoj," poukazuje Dr. Myersová.

    Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

    Princ William prozradil trik, kterým s Kate uspává své děti

    Víte, jak své děti uspávají královští rodiče? Vlastně dost podobně jako kdokoli jiný. Princ William, otec malého George a jeho sestry Charlotte, před…celý článek

  • Zpívání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co dělat: Až bude vaše dítě unavené a začne dřímat, zazpívejte mu uklidňujícím hlasem ukolébavku. Nevzpomínáte si na žádnou klasickou? Žádný problém, texty písní najdete on-line nebo si vymyslete vlastní.

    Získaná dovednost: Poslech, řízení emocí

  • Postřeh

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Budete potřebovat: Zrcadlo, které dítě nerozbije při hraní a možném upuštění.

    Co dělat: Ukažte svému dítěti jeho odraz v zrcadle a ptejte se: "Kdo je to?" Opakujte se svým vlastním odrazem, odrazem sourozence nebo plyšákem.

    Získaná dovednost: Vizuální, sociální a emoční vývoj

  • Posazování

    Co dělat: Pokud má už vaše dítě pod kontrolou držení hlavičky, položte ho na záda, vložte mu své ruce do podpaží a jemně ho posaďte. Když získá dostatečný svalový tonus a sílu, provádějte tyto sedy tak, že ho podržíte za ručky a pomalu ho za ně povedete do sedu. "Stejně jako svaly dospělých se i svaly malých dětí posilují opakovaným používáním," vysvětluje Roni Cohen Leiderman, Ph.D., děkanka Segalova Centra pro vývoj člověka na Nova Southeastern University a spoluautorka knihy Pojďme si spolu hrát a učit se. "Jak se vaše dítě vyvíjí a sílí, dostane se vlastním tahem nahoru rychleji než s vaší pomocí."

    Získaná dovednost: Zlepšení motoriky a ovládání hlavy

  • Masírování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co dělat: Je-li vaše dítě klidné a bdělé, svlékněte ho jen do pleny a položte na záda na měkký ručník nebo pokrývku v teplé tiché místnosti. Postupujte po jednotlivých částech těla a jemně, ale pevně hlaďte nožičky, ručičky a bříško. "Ujistěte dítě svým jemným a častým dotekem, že budete opatrná," říká Dr. Leiderman. "Tento dotek dětem prospívá."

    Získaná dovednost: Tělesné povědomí, propojení s rodičem

  • Následování

    Co dělat: Podívejte se, kolik akcí může vaše dítě opakovat v řadě. Třeba ťuknutí na stůl, otáčení rukou, tleskání či mávání. Tip: Začněte s něčím, co už vaše dítě dělá, třeba tím, jak buší pěstí do stolu.

    Variace: Vyzvěte ho k přidání nových i složitějších pohybů, dávejte ale pozor na reakce vašeho dítěte. Ustaňte, kdyby se zdálo být frustrované, aktivita by měla být hlavně zábava.

    Získaná dovednost: Napodobování, zpětná reakce, posílení paměti

  • Létání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nebojte, nemá to nic společného s létáním miminek coby skoro akrobatickou a spornou aktivitou. 

    Co dělat: Položte si dítě ležící na břiše přes klín a položte mu ruce kolem jeho břicha, takže má plnou podporu. Pak ho lehce zvedněte a přesouvejte nahoru, dolů, dopředu a zase zpátky. Pro extra zážitek přidejte zvukové efekty. "Děti se učí prostřednictvím momentu překvapení," říká Dr. Leiderman. "Vidí svět z jiné perspektivy, a navíc je tam i veselý aspekt."

    Získaná dovednost: Pohyb a stimulace těla

  • Kopání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Budete potřebovat: Hedvábný papír

    Co dělat: Zastrčte jeden nebo dva listy hedvábného papíru pod sedák pohovky či křesla tak, že visí dolů k podlaze jako závěs. Sundejte dítěti ponožky a položte ho na záda s mírně ohnutými koleny proti papírovému závěsu. "Jestli začne pomalu kopat, klepejte jemně šustícím papírem proti chodidlům," navrhuje ergoterapeutka Rachel Coleyová.

    Získaná dovednost: Tělesná povědomost, povědomost příčiny a následku, zapojení smyslů

    Unikátní a dojemné fotky: Matka kojí starší dítě během porodu

    Unikátní a dojemné fotky: Matka kojí starší dítě během porodu

    Porodní fotografka Maegan Dougherty fotí krásné fotky příchodu dětí na svět. Někdy je to zážitek ještě silnější než obvykle, jako…celý článek

    Dva příběhy babiček: Jedna nesmí své vnouče ani vídat, druhé zůstala vnučka na krku

    Dva příběhy babiček: Jedna nesmí své vnouče ani vídat, druhé zůstala vnučka na krku

    Pavla čekala na první vnouče. K překvapení všech se ale na roli babičky těšila zbytečně. Snacha jí totiž odmítla vnoučátko půjčovat. To Blanka má opačný…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku