Proč matky nosí děti většinou na levém boku? Zajímavé vysvětlení!

Když si děti samy mohou vybrat, také upřednostňují matčinu levou stranu
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
10. listopadu  2015 
 06:00

Máte malé dítě? A na jaké straně ho obvykle nosíte? Nejspíše jako většina žen po celém světě: na levé. A nestřídáte to, ačkoli by to vaše záda dost možná ocenila. Čím to je? To jsme se dočetly na webu kidspot.com.au. Zjednodušeně řečeno, je to proto, abychom lépe rozuměly potřebám potomků. 

Vědci mají jasno: ženy nosí děti raději na levé straně  a mají pro to zároveň i odborné vysvětlení. Dost dlouho přitom nebylo jasné, proč to dělají. 

Nicméně teď to potvrdily i výzkumy – 70 až 85 procent žen si dítě automaticky dá do levé ruky a platí to i pro malé holčičky, které si hrají s panenkami. Takže to není nic, co se projeví, až když žena porodí a stane se matkou. Ukazuje to i NAŠE GALERIE. 

Jak okamžitě utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který funguje!

Jak okamžitě utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který funguje!

Tipů a triků na utišení plačícího dítěte jste jistě vyzkoušela a vyslechla mnoho. Podívejte se na to, jak si s miminky poradí Robert Hamilton, americký…celý článek

Mimochodem – u mužů se nic takového pozorovat nedá, ti nosí děti napravo i nalevo, aniž by jednu stranu nějak upřednostňovali. Takže se jim pak nestane, že budou mít křivá záda, což je bohužel častý důsledek nošení dětí na jedné straně. 

Vědci dlouhá léta přemýšleli, co ženy k takovému chování vede. Nabízelo se vysvětlení, jakým je blízkost tlukotu matčina srdce, a také různé další faktory včetně toho, že většina žen jsou pravačky, a tak potřebují mít volnou právě pravou ruku. Nic z toho ale nebylo tím skutečným vysvětlením. 

10 důvodů, proč je pro dítě dobré, aby mělo sourozence. To vás nenapadlo!

10 důvodů, proč je pro dítě dobré, aby mělo sourozence. To vás nenapadlo!

Popravdě řečeno, být jedináčkem má také své výhody. Od nedělené rodičovské pozornosti až třeba po vyšší kapesné. Ale mít sourozence jich má možná ještě…celý článek

Má to co do činění s naším mozkem. Zjednodušeně řečeno – když si matka posadí dítě na levou stranu, opačná, tedy pravá polovina jejího mozku se zaktivuje, a tím se prohlubuje její pouto s potomkem. Na fyzický dotek na levé polovině těla reaguje pravá polovina mozku, vědci tomu odborně říkají lateralizace. 

Ačkoli to není úplně vědecké a vědci sami se podobnému zjednodušování brání, dá se říci, že pravá strana mozku je u člověka zodpovědná za komunikaci a emoce. Takže když má matka dítě nalevo, dokáže lépe vyhodnotit jeho potřeby, ať už fyzické nebo emocionální. 

Výzkum, který na tohle téma vyšel v odborném časopise Nature, poukazuje na to, že podobně se chová i celá řada dalších savců, od koní až po velryby. A nezáleží to jen na matkách: když se mají děti nebo mláďata rozhodnout, také intuitivně upřednostňují matčinu levou stranu. 

Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

Vánoce se staly další příležitostí, při níž se na veřejnosti předvedla rodina vévody a vévodkyně z Cambridge. William a Kate tráví svátky s rodinou…celý článek

Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory

Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory

Vzpomínám si, co mi kdysi řekla moudrá babička. Jestli budeš mít někdy syny, vychovávej je tak, jak by sis sama přála, aby se jako muži jednou k tobě…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku