Pokládejte kojence na bříško! Uděláte pro něj to nejlepší, co můžete!

Pokládejte kojence na bříško! Uděláte pro něj to nejlepší, co můžete!
...
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
28. dubna  2018 
 06:00
V prvních měsících života miminko většinu dne prospí. Pro spánek lékaři doporučují polohu na zádech, protože snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí. Je ale velmi důležité, aby kojenec trávil každý den určitou dobu vleže na bříšku. Proč?

Novorozenci mají velmi slabé, ochablé šíjové a ramenní svalstvo, takže nejsou schopni zvednout a udržet nahoře hlavičku. A právě pro posilování těchto svalů a celkově zdravý psychomotorický vývoj je třeba, abyste miminko často pokládali na bříško. V této poloze dítě objevuje svět z jiného úhlu pohledu, učí se ale zároveň udržovat rovnováhu, trénuje koordinaci pohybů i orientační schopnosti. Dostatečně zpevněné svalstvo šíje a zad je velmi podstatné pro následné vývojové fáze, zejména vzpřimování (správný sed, otáčení, lezení). Poloha na bříšku navíc pomáhá předcházet tvarovým deformacím hlavičky.

Ničeho se nebojte

Trápí vás obavy, abyste něco neudělali špatně? Kdy začít? A co když se to vašemu děťátku nebude líbit a začne křičet? Žádný strach, většina miminek „pasení koníčků“ miluje a rychle si na tuto polohu zvyknou, zejména poté, co již dokážou sama udržet hlavičku, a mají tím pádem větší rozhled. Důležité je, abyste potomka měli stále na očích a byli v dosahu, a to pro případ, že by si třeba ublinkl. Polohu na bříšku oceníte také u dětí, které trápí kojenecké koliky, většinou se jim totiž viditelně uleví. S polohováním na bříško můžete začít v podstatě od okamžiku, kdy se vrátíte z porodnice domů, zpočátku bohatě stačí pár minut denně. Skvělá je například poloha „na tygříka“, kdy miminko nosíte na vlastních rukou, bříškem opřené o vaše předloktí. Podle odborníků by na konci prvního měsíce mělo dítě trávit v poloze na bříšku až jednu hodinu denně.

...
...
Autor: iStock

Jak je to správně?

Děťátko polohujte na bříško několikrát denně, když je vzhůru. Ideálně během přebalování a před jídlem. Nikdy ne bezprostředně poté, co se nají. Netlačte na pilu a nenuťte ho ležet na bříšku, když je mrzuté, plačtivé nebo ospalé. Nejlepším řešením je využít pevnou podložku – hrací deku, kobereček nebo pěnové puzzle položené na zemi. Příliš vhodné nejsou postel (na měkké matraci se dítě nemůže pořádně opřít) ani gauč (zejména z hlediska bezpečnosti). Vedle podložky ale můžete využít také velký míč. Jak ležící miminko obrátit na bříško? Při obracení přes jeho pravý bok podsunete vaši pravou ruku pod levou ručičku miminka až k hlavičce, kterou zachytíte do dlaně. A vaší druhou levou rukou držíte kojence na druhé straně na boku u ručičky. Pravou rukou ho obrátíte, ale musíte stále přidržovat hlavičku v ose. Levou rukou doprovodíte obrat lehkým protitlakem. Dítě nezvedejte, jen lehce překulte. Musí se opírat o celé předloktí paží, paže jsou v loktech ohnuty do pravého úhlu. Předloktí musí být rovnoběžné na šířku ramínek, aby šíje byla správně zapojena do vzpřímení.

Bavte ho a cvičte s ním

Nechce se malému lenochovi zvedat hlavičku? Zkuste ho motivovat hračkami, obrázkovou knížkou, barevnými látkami, chrastítky… Vždy ale dbejte na to, abyste hračky drželi v úrovni nebo těsně nad úrovní jeho očí, aby dítě nemuselo zaklánět hlavičku a přetěžovat svaly, a zhruba 25 až 30 cm od jeho obličeje. Mrňous se je bude usilovně snažit sledovat a bude se pokoušet o zvednutí hlavičky, později bude hlavu otáčet ze strany na stranu a o pár týdnů později už začnou pokusy o posun v prostoru a přiblížení se.

Pozor dávejte také na to, aby při pokusech o zvedání hlavičky bylo děťátko opřené o předloktí (později pak o lokty a dlaně) a těžiště se nacházelo v oblasti pánve. Pokud současně s hlavičkou nadzvedává i zadeček, lehce mu ho přidržte dlaní u podložky, pomůžete mu tak s lepší stabilitou. Povídejte si s ním, povzbuzujte ho, mluvte klidným, konejšivým hlasem.

Nelíbí se mu to?

Nenechte se odradit pláčem nebo nechutí miminka! „Dítě potřebuje pro svůj zdravý vývoj do jisté míry i nepříjemné podněty. Mírný stres nás všechny, jak známo, posunuje ve vývoji vpřed. Když dítě necháme ležet na zádech, protože se mu to líbí a je od něj klid, ale neposkytneme mu dostatek podnětů ke zdárnému vývoji, začne se opožďovat, což ve finále může skončit nutností rehabilitace, stimulace Vojtovou metodou, aby se dítě vrátilo do svého pohybového vzorce,“ zdůrazňuje pediatr MUDr. Martin Gregora.

Nejste náhodou MAMINKA ROKU? Pokud se přihlásíte do naší soutěže, můžete se jí stát. Hledáme největší hrdinky, skvělé bloggerky a podnikatelky. Všechno o soutěži najdete ZDE. Přihlásit můžete sama sebe nebo třeba svou kamarádku. Těšíme se na vás. 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku