Nikdo mě nevaroval, že existuje i čtvrtý trimestr!

Nikdo mě nevaroval, že existuje i čtvrtý trimestr!
....
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. června  2018 
 06:00

Že jste o něm ještě nikdy neslyšeli? Toto období, o kterém se moc nemluví, je stejně náročné jako těhotenství. „Je z vás najednou rodič a musíte se s touto novou životní rolí rychle vypořádat. A jen málokdo je na všechny ty obrovské změny a nepoznané pocity  připravený. Ale žádný strach, nejste v tom sami,“ říká Andrea (32), maminka půlročního syna. Jaké jsou její zkušenosti?

Takzvaný čtvrtý trimestr je období několika prvních měsíců po porodu, kdy je novorozený potomek naprostým středem vašeho vesmíru. Je zcela závislý na nepřetržité péči, vaším hlavním úkolem a momentálním jediným posláním je zajistit mu veškeré pohodlí. Teprve si totiž zvyká na život „venku“ a přizpůsobuje se světu mimo matčinu dělohu. K tomu potřebuje spoustu mazlení, tělesného tepla, uklidňování, chování a nošení.

Ušetřete si zbytečný stres

„Několik prvních týdnů po porodu jsem strávila prakticky jen tím, že jsem se dvacet čtyři hodin denně snažila uklidnit a utišit křičícího malého zuřivce. Nevěděla jsem, co dělat a považovala to za normální, vždyť jsem všude pořád slyšela, že kojenci prostě brečí. Jenže pak lékař zjistil, že syn trpí tzv. refluxem a začali jsme situaci řešit. Zbytečně jsme se oba dlouho trápili. Naučilo mě to jednu věc, a to, nepotýkat se s potížemi sama a nestydět se říci o radu a pomoc,“ svěřuje se Andrea. Podle jejích slov ji trýznilo, že ačkoli intuitivně věděla, co má dělat a jak se chovat, uklidnit křiklouna se jí nedařilo a rychle začala propadat zoufalství. Psychická nepohoda se samozřejmě rychle odrazila i na náladě syna. A kolotoč výčitek, slz a stresu z totálního vyčerpání se nedal zastavit.

....
....
Autor: iStock

Maminka je tu taky!

Ano, kromě novorozeněte a jeho potřeb je tu ještě další důležitá součást čtvrtého trimestru – samotná maminka. „Konkrétně bych řekla, stav jejího těla. A o tom se již odborníci většinou nezmiňují. Přitom každá žena prochází po porodu obrovskými změnami, fyzickými i psychickými a často vnitřně intenzivně bojuje s negativními pocity ze změn, kterými prošlo její tělo. V prvních týdnech po porodu jsem si byla vědoma, že právě procházím tou obávanou fází, kdy kolemjdoucí netuší, jestli jsem „těhotná nebo jen tak tlustá.“ Kdo nezažil, nepochopí. Celé šestinedělí jsem si každé ráno lámala před otevřenou skříní hlavu, co si vlastně obléknu. A hromady nepoužitelných věcí končily na podlaze, zatímco mě tekly slzy. Na mateřské oblečení, které jsem nosila doposud, jsem už nebyla dost „velká“, ale moje bývalé předtěhotenské šaty a džíny moje břicho, zadek ani stehna nezvládaly pojmout. A kdo by byl nadšený z představy, že by si měl běžet pořídit nové kousky ve větší velikosti? To bylo trochu depresivní,“ upřímně přiznává Andrea.

Zdravím tě, mé nové tělo!

Bez ohledu na to, jak vaše tělo vypadalo předtím, než jste otěhotněla, snažte se (i když je to těžký úkol) přijmout jeho novou podobu. Později bude čas křivky vylepšit a zdokonalit. Uvědomte si, že momentálně nejsou vůbec podstatné. Vždyť vaše tělo právě odvedlo skvělou práci, jen díky němu držíte v náruči to úžasné malé stvoření. Muselo toho tolik zvládnout!

Jistě, existují i „šťastné“ čerstvé maminky, které opouštějí porodnici se svou předtěhotenskou váhou, ovšem i tak jsou od původní „startovní čáry“ daleko. Těhotenství je zkrátka obrovská zátěž a tělesné změny jsou zcela přirozeným fyziologickým procesem, kterému se nedá zabránit (rozvolněné vazy a podobně). „Po pravdě, každý zřejmě tuší, že vaše tělo bude po porodu nějaký čas vypadat prostě jinak. Takže si s klidným svědomím oblékněte volné kalhoty na jógu nebo hezké tepláky s elastickou gumou v pase. Stejně budete nejspíš tak unavené, že na žádné náročnější kreace nebudete mít ani pomyšlení. Doporučuji investovat jen do kvalitních stahovacích kalhotek a pohodlné kojící podprsenky,“ směje se Andrea.

Chce se mi brečet. Už zase!

Jako by nestačily nevítané změny v podobě ochablého břicha, „rozteklých“ boků, nevzhledných dolíčků na stehnech, oteklých lýtek a dvojnásobné velikosti prsou, plných mateřského mléka. Dalším tvrdým oříškem, který musíte ukočírovat, jsou emoce. Lépe řečeno jejich smršť. Takzvané poporodní blues postihne, i když třeba jen v mírné formě, každou druhou novopečenou maminku. Jsou vaše nálady jako na houpačce? Během půl hodiny dvakrát brečíte a třikrát propadnete bezdůvodnému výbuchu smíchu? Vynadáte manželovi za sebemenší maličkost? Nepoznáváte sama sebe? Nedokážete si vysvětlit, proč se chováte právě takto a reagujete jinak, než jste byla zvyklá?

„Uklidněte se, jednou to skončí. Hormony se vrátí do normálních hladin, tělo „splaskne“ a nastane i doba, kdy budete mít opět čas pečovat o sebe a vrátit tělu vše, co udělalo pro vás a vaše miminko. Zase budete moci vyrazit cvičit nebo na masáž. Hlavně se nenechte ovládat pocity, co si o vás myslí ostatní, co byste podle mínění okolí měla nebo neměla dělat a jak byste měla vypadat. Připomínejte si každý den, co jste dokázala. Hodně mi pomáhalo, když jsem se při procházce s kočárkem po městě rozhlížela kolem a říkala si v duchu, že každá maminka, kterou potkávám, si prochází nebo prošla úplně tím samým,“ radí Andrea.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku