Mazlení ovlivňuje nejen psychiku dětí, ale mění i jejich geny! Jsou napřed!

Mazlení ovlivňuje nejen psychiku dětí, ale mění i jejich geny! Jsou napřed!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
14. prosince  2018 
 06:00

Dotyky potřebují malé děti jako sůl. Jestli vám někdo říká, že když budete své dítě často chovat, mazlit a dotýkat se ho, tak ho rozmazlíte, neposlouchejte ho. Není to pravda! Dotyky jsou pro zdravý vývoj dítěte naprosto nepostradatelné. Nová studie navíc ukazuje, že dokonce množství dotyků, které dítěti dáváte, může zanechat trvalé a změřitelné účinky – a to i na úrovni DNA!

Nejnovější výzkum zveřejněný v časopise Pediatric Child Health přináší ještě další úhel pohledu na prospěšnost dotyků. Vědci našli spojitost mezi množstvím předávaných dotyků a objetí v raném dětství a fyzickým vývojem dítěte. Studie, kterou prováděli odborníci z University of British Columbia v dětském výzkumném ústavu, probíhala asi čtyři roky na zhruba stovce kojenců.

Zkoušeli jsme sirup na lepší imunitu
Zkoušeli jsme sirup na lepší imunitu
Autor: istock.cz
Vyzkoušeli jsme sirup na posílení imunity. Jak funguje a chutná

Rodiče pětiměsíčních dětí měli uchovávat informace o chování svých dětí, které se týkaly spaní, krmení či pláče. Odborníci také rodiče požádali, aby sledovali, jak často měli se svými dětmi fyzický kontakt. Když bylo dětem asi čtyři a půl roku, vědci u dětí sledovali methylaci DNA, což je proces, při němž se molekuly připojují k DNA a ovlivňují funkci jednotlivých genů, aniž by měnily strukturu DNA dlouhodobě.

Vědci sledovali rozdíly mezi dětmi, kterých se rodiče často dotýkali, a těmi, s nimiž se rodiče mazlili málo nebo téměř vůbec. Závěr byl jasný. Děti, které měly méně dotyků, byly méně „zralé“ než jejich vrstevníci, kterým bylo mazlení dopřáváno v hojné míře. Děti méně dotýkané byly také více rozrušené, plačtivější a hůře spaly.

Michael Kobor z katedry lékařské genetiky jasně uvedl, že málo mazlení má za následek zpoždění ve vývoji a růstu. Spoluautorka výzkumu Sarah Moorová uvedla, že jsou samozřejmě zapotřebí další zkoumání, při nichž chtějí potvrdit, jestli biologická nezralost spojená s nedostatkem dotyků má další vliv i na zdraví dětí, zejména na  psychický vývoj.

Nedostatek tělesného kontaktu se projevuje i nižší hladinou oxytocinu a vazopresinu, což jsou hormony, které hrají důležitou roli při vytváření a udržování sociálních kontaktů. Takže? Dotýkejte se, mazlete se, hlaďte se!

 

Proč byste neměla nechávat dítě vybrečet? Odpověď najdete ve VIDEU:

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku