Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?

  • Zánět středního ucha: Kdy vyrazit k lékaři a jaké babské rady zkusit?
    Zánět středního ucha většinou trápí malé děti
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    24. září  2017 
     06:00

    Je to taková rodičovská noční můra. A to doslova, protože často přichází v noci. Dítě se budí s pláčem, je zjevné, že ho něco bolí, ale čím menší je, tím spíše nedokáže říci, co vlastně to je. Má smysl pomýšlet na zánět středního ucha a je pravda, že pokud se vaše podezření potvrdí, má rovněž smysl celkem rychle vyrazit na pohotovost. Přečtěte si, jak zánět poznáte, co na něj můžete zkusit a kdy jet k doktorovi. 

  • Jak má vypadat léčba?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zánět středního ucha sice většinou dítě na zdraví fatálně neohrožuje, ale skutečně hodně bolí, a navíc – neléčí-li se – může vést k potížím se sluchem, pokud například bubínek praskne a špatně se hojí. Na druhou stranu rozhodně neplatí, že v každém případě je potřeba ucho píchnout a že vždycky je potřeba nasadit antibiotika. Ne vždycky totiž za tím je pneumokoková či jiná bakteriální infekce. 

    Někdy se zánět rozvíjí postupně, ucho nezačne hned hodně bolet, ale spíše v něm tlačí, v takovém případě se často podaří zánět rozehnat bez píchání i antibiotik. Pokud se však bolest objeví a hned je silná, většinou to vyžaduje radikálnější léčbu, tedy minimálně píchnutí, které uleví od tlaku. 

  • Jak zánět poznáte a co se v uchu vlastně děje?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někdy se zánět ucha rychle rozvine skoro jakoby nic, případně se přidá k banální rýmě, jindy se o dítě pokouší několik dní. Pokud chcete zkusit, zda dítě skutečně bolí ucho, zmáčkněte mu hrbolek u ústí ušní trubice nebo ho zatahejte za lalůček směrem dolů. Je to trochu drastické, protože pokud má dítě zánět středního ucha, zabolí to, ale budete mít jasno. Pokud dítě vyloženě pláče bolestí i bez toho, případně si sahá na ucho, vyrazte k lékaři. Praktik nemá smysl, lepší je ORL, případně stejně zaměřená dětská pohotovost. 

    Při zánětu ucho píchá a pulzuje. Zánět lze zjednodušeně popsat třeba tak, že Eustachova trubice oteče, a z ucha tak nemůže snadno odcházet tekutina, v níž se pak o to snáze množí bakterie či viry. Vzniká hnis. Horečka být může, ale nemusí. 

    Naopak jako prevence funguje, pokud už má dítě rýmu, správné smrkání – z každé dírky zvlášť – nebo odsávání rýmy, pokud dítě ještě smrkat neumí. 

  • Co můžete zkusit, pokud bolest není akutní?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Lékař dítě vyšetří a může navrhnout hned několik postupů, tedy například píchnutí s antibiotiky či bez nich, případně antibiotika či jiné kapky lokálně aplikované do ucha (kapky Otipax, Otobacid), ale celková antibiotika nepředepíše, protože to nemusí být potřeba. Může se také ukázat, že ačkoli podle vás dítě bolí jedno ucho, zánět má v obou. Můžete také vyžadovat provedení jednoduchého CRP testu, který ukáže, zda jde o bakteriální nebo virovou infekci. 

    Pokud to ještě na lékaře není, rozhodně nezkoušejte dávat dítěti do ucha česnek, jak radí některé babské rady, celé vnitřní prostředí byste mohli ještě více podráždit. Spíše zkuste následující: vyrobte kapky z převařené vody s trochou francovky a ty kapejte do ucha. Většinou to u nerozběhlého mírného zánětu zabere. Na druhou stranu – jestliže dítě nadále ucho pobolívá, a navíc má už třeba tři čtyři dny zvýšenou teplotu, vezměte ho k lékaři, může jít o celkovou bakteriální infekci. 

    10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

    10 rad, jak posílit dětskou imunitu aneb skoncujte s věčnou rýmou

    Jak to, že některé děti jsou celý podzim a zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění…celý článek

  • Dejte pozor na dobré doléčení

    Jestli nechcete, aby vaše dítě promarodilo celou zimu, dbejte na posílení jeho imunity!
    Jestli nechcete, aby vaše dítě promarodilo celou zimu, dbejte na posílení jeho imunity!
    Autor: profimedia.cz

    Pokud vy nebo vaše děti trpíte na potíže s ušima, vyplatí se hledat a najít dobrého ORL specialistu. Takového, který uši ochotně zkontroluje i potom, co potíže odezněly, a dokáže i díky přístrojovému vybavení posoudit, zda má dítě sluch v pořádku a zda v uchu třeba nezůstala tekutina, která by tam mohla do budoucna páchat potíže. 

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku