Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete

  • Zbytečná dětská výbavička? Za co nemusíte utrácet, protože to nevyužijete
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    14. října  2016 
     06:00

    Jako prvorodička nejspíš nemáte přesnou představu o tom, co všechno budete pro své miminko v příštích měsících potřebovat. Reklamy tvrdě útočí a vy můžete mít pocit, že pokud nekoupíte všechno, nebudete dobrou matkou. Neděste se a nenakupujte bezhlavě, některé věci opravdu nutné nejsou.

  • Jak jsem začala s velkým seznamem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Musím přiznat, že na začátku svého rodičovství jsem byla šíleně důsledná. Při pořizování první výbavičky jsem si z internetu vytiskla třístránkový elaborát dětského velkoobchodu a začala nakupovat všechny ty „naprosté nezbytnosti“, bez kterých by snad dnešní miminko nepřežilo. Náš malý byt se povážlivě plnil a já navíc postupně začala zjišťovat, že spoustu věci využijeme párkrát a některé snad vůbec. I když je moje zkušenost subjektivní, může vám napovědět, bez čeho se hravě obejdete a jak i jinak ušetřit. Je jasné, že kočárek, postýlka a autosedačka, pokud máte auto a cestujete, jsou nutností. Myslete na to, aby autosedačka byla ideálně kompatibilní se základnou kočárku, na nákupy a krátké návštěvy tak dítě zůstane v autosedačce a nebude rušeno neustálými přesuny. Krom základních věcí existuje obrovská skupina těch, které pořídit můžete, ale nemusíte, zvlášť když na mateřské otáčíte každou korunu. Bez kterých bych se sama obešla a ušetřila spoustu peněz?

    Pečujte o pleť svého děťátka

    Pečujte o pleť svého děťátka

    S příchodem miminka na svět pro vás začíná kromě radosti také spousta nových starostí. Každý den je pro vás nový, objevujete jeho potřeby a…celý článek

  • Oblečení ve špatné velikosti

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Rozhodně nekupujte nejmenší velikost oblečení pro miminko, když dopředu nevíte, jak bude velké. Dokonce ani dnešní moderní ultrazvuk nemusí vždy dodat správnou informaci a pak vám výbavička zůstane jen ležet v šuplíku. Stejně tak se ale může stát opak, který jsem zažila já. Koupily jsme s maminkou druhou nejmenší velikost teplého overalu, ale miminko ani do konce zimy nedorostlo tak, aby ho mohlo obléknout.

  • Přebalovací pult? Ano, ale

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Přebalovací pult je skvělá věc a nemůžu si ji vynachválit. Jen jsem dopředu myslela na to, že jako přebalovák bude sloužit sotva rok. Proto jsme vybrali komodu s pultem, který se dá odmontovat. Do dětského pokoje nám pak zůstane hezký prádelník. Přebalovací pult, který nemá jiné uplatnění, je škoda kupovat.

  • Vanička, nebo kyblík

    Dětská vanička/kyblík. Vaničku jsme sice pořídili, ale pak partner v dětském obchodě objevil vysokou molitanovou podložku ve tvaru zvířátka, na kterou miminko položíte, a tak je izolované od vany, neklouže a zároveň má pocit bezpečí. Syn se na ní koupe do dneška a byla to skvělá investice za pár korun. Vanička tedy nutná není. Na druhou stranu, pokud si chcete užít koupání dítěte v kyblíku a koupíte ho, určitě se vám ho pak zase povede prodat. 

  • Houpátko/vibrační lehátko

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pořídili jsme houpátko, ale nejdřív do něj byl syn malý, a tak byl nepohodlně stočený do klubíčka a museli jsme ho vystýlat. Když dorostl do správné velikosti, už ho v houpátku nebavilo sedět. Ideálně tedy nejdřív u známých nebo v obchodě vyzkoušejte, jestli bude právě vašemu dítěti vyhovovat.

  • Nůžky na nehty s kulatou špičkou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nesmysl, který snad ani nebudu komentovat. Na nehty nevidíte a poranit dítě můžete i bez špiček.

  • Klokanka/šátek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nepatřím mezi příznivkyně šátků, takže jsme pořídili klokanku. Přestože jsme dost aktivní, stejně jsme ji využili jen párkrát a raději používali kočárek, který je vhodný i do terénu. Při nákupu klokanky dbejte na to, aby byla správně ušitá a dítě v ní sedělo anatomicky správně. Kvalitní jsou drahé, zvažujte tedy, jak často s ní vyrazíte ven, než to dítě přestane bavit nebo začne chodit.

  • Chůvičky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nevyužili jsme je ani jednou, miminko bylo vždy na doslech. Byl to dárek, takže sami bychom je nepořizovali. Mají smysl spíš do velkého bytu nebo domu. A tam to bez nich zase v podstatě nejde, jak se shodují kolegyně z redakce, stejně jako je využijete třeba při cestování. 

  • Monitor dechu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Možná se mnou nebudete souhlasit, ale já ho nepoužila. Moje dítě nebylo ani nedonošené, ani nemělo malou porodní váhu, u těchto dětí je zástava dechu daleko častější, a tak jsem se předem neděsila. V porodnici jsem zažila několik falešných poplachů a následný stres u jiných maminek, takže i když jsme půjčený monitor doma měli, ani jsme ho nevyndali z krabice. Od první chvíle jsem na miminko byla tak napojená, že jsem vycítila problém, ještě než nastal. Instinkty fungují. Jestli vám ale monitor pomůže být víc v klidu, investujte do něj.

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku