Tohle už neplatí! 9 věcí, které dělají dnešní matky jinak

  • Tohle už neplatí! 9 věcí, které dělají dnešní matky jinak
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    16. srpna  2017 
     06:00

    Když začne moje maminka radit, jak to dělala ona před čtyřiceti lety, obvykle protočím panenky. Generace našich matek totiž měla naprosto jiné informace nejen o průběhu těhotenství, porodu, ale taky o výchově. Co všechno je jinak?

  • Kojení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kojení v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století? Téměř vůbec. V porodnici ženám nabídli automaticky flašku a bylo vystaráno. Významný český pediatr docent Josef Švejcar u nás počátkem 50. let zavedl umělou výživu a byl jejím horlivým propagátorem.

    VIDEO: Jakým tempem a kdy rostou kojené děti? 

    Tehdy tvrdil, že to byl vývoj diktovaný momentálními potřebami. O čtvrt století později se kojení jako první volba začalo doporučovat i českým matkám – a je to tak stále. Ve třech měsících kojí své děti 65 procent žen, v šesti měsících 40 procent, přičemž výlučně kojí 15 procent.  

  • Koníčky a aktivity

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nepamatuji se, že bych v pěti letech chodila do nějakého kroužku nebo se věnovala nějaké jiné aktivitě kromě těch, které s námi prováděly učitelky. Na klavír jsem začala chodit ve druhé třídě a cizí jazyk jsem se začala učit až ve čtvrté. Dnes se časy změnily, a to dost významně.

    Rodiče mají takový výběr nejrůznějších aktivit pro své děti, že si ani nemůžou kolikrát vybrat. Keramika ve třech letech? Proč ne. Tanečky? Kreslení? Angličtina už od mateřské školy? Možností je tolik, stačí dítě přihlásit a zaplatit (leckdy nemalý obnos).

  • Vzájemná podpora maminek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jistě, i naše maminky měly v sousedství svoje kamarádky nebo známé, na které se mohly v případě potřeby obrátit. Ovšem rozhodně nebyly zapojené do takových společných aktivit, jako jsou maminky dnes. Existuje nespočet různých mateřských center, sdružení či klubů – a to téměř v každé obci. Scházejí se pravidelně a kromě toho, že společně probírají vše, co je pálí, taky pořádají různé akce. Kromě toho se dnešní mámy podporují i virtuálně – pomocí sociálních sítí.

  • Denní péče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Když naši rodiče potřebovali, aby nás někdo pohlídal, velmi často oslovili své rodiče. Dnes už to tak snadné není. Prodlužuje se věk odchodu do důchodu, takže naše maminky pravděpodobně ještě stále pracují, a kdo ví, jak dlouho ještě budou. Dřív šly ženy do důchodu třeba v pětapadesáti, dnes o deset let později. Být tedy hlídací babičkou na plný úvazek je dnes luxusní záležitost.

    VIDEO: Babička spadla do postýlky, když se snažila uspat své vnouče

    Dnešní mámy, pokud chtějí pracovat nebo si prostě něco zařídit, musí přihlásit dítě do soukromé školičky, oslovit hlídací agenturu nebo si najít chůvu. A o letních prázdninách? To je doslova výzva pro každého rodiče – jak zorganizovat dva měsíce, aniž by dítě muselo zůstat doma samo.

  • Vztahy mezi matkami a lékaři

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Naše maminky chodily s dětmi k dětskému lékaři a ve většině případů nediskutovaly, a co jim doktor řekl, to bylo svaté. Dnes jsou ženy mnohem odvážnější. Chtějí znát odpovědi na svoje otázky a nerozpakují se položit ji klidně třem různým lékařům v rámci tzv. second opinion (na který máme ze zákona mimochodem právo).

    Bez potíží diskutují na téma vakcinace a jsou odhodlané i očkování bojkotovat. Rády bojují za práva svých dětí, a když se domnívají, že mají pravdu, klidně řeknou: „Nesouhlasím s vámi.“ Navíc dnešní matky mají k dispozici internet, kde najdou tisíce dalších informací, a ty chtějí se svým lékařem prodiskutovat. Naši rodiče museli do knihovny.

  • Dámské jízdy

    Kamarádky
    Kamarádky
    Autor: Shutterstock

    No schválně, zeptejte se své mámy, kolikrát si večer někam vyrazila, když jste byli malí. Nebo kolikrát vyrazila se svými kamarádkami na nějakou dámskou jízdu nebo na prodloužený wellness víkend. Možná ani jednou nebo velmi zřídka. Dnes to mají maminky stokrát lepší! Jsme mnohem svobodnější a dokážeme si udělat i čas samy pro sebe, protože víme, že jedině spokojené můžeme být lepší a šťastné mámy!

  • Vztahy mezi rodiči a učiteli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tak v tomto případě bych řekla, že dnes jsou učitelé méně cenění než v dobách našich maminek. Učitelé byli téměř nedotknutelní a rodiče málokdy pochybovali o tom, zda mají pravdu či nikoli. Dnešní rodiče velmi často přehazují výchovné problémy svých dětí na pedagogy, přičemž si neuvědomují, že něco je sice na škole, ale vychovávat děti mají rodiče. Současné děti jsou velmi často pěkní „hajzlíci“, se kterými to učitelé nemají snadné. Klobouk dolů, pokud to pedagog zvládne, aniž by se choval jako Igor Hnízdo.

  • Získávání informací

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    I když měly naše mámy taky spoustu nejrůznějších problémů s dětmi nebo samy se sebou, bylo mnohem méně možností, jak je řešit. Dnešní maminky jsou více ochotné hledat pomoc, a mají ji navíc na dosah ruky. Stačí si zapnout počítač, zadat do vyhledávače problém a kliknout na kontakt. Máme odborníky, kteří před třiceti lety neexistovali nebo jich bylo velmi málo – nejrůznější psychoanalytici, fyzioterapeuti, analytici chování, koučové. Stejně tak se kdysi mlčelo o tématech, o kterých dnes mámy diskutují bez obav na Facebooku – poporodní deprese, laktační krize, sexuální problémy. 

  • Rozvedené a svobodné matky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V roce 2011 bylo v USA deset milionů osamělých matek s dětmi mladšími osmnácti let! V roce 1970 jich bylo jen 3,4 milionu! Rozvedené nebo single matky jsou dnes běžnější než kdysi. Starší generace se tak snadno nerozváděly a možná více bojovaly za lásku, i když přišly trable. Dnes je mnohem jednodušší sbalit se a odejít – ženy jsou v jiné pozici než tenkrát. Na druhou stranu je dobře, že dnešní ženy už netolerují to, co tolerovaly třeba jejich matky, a že nemají strach udělat krok někam, kde se budou cítit lépe.

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku