Otec u porodu: Skvělý zážitek, nebo hrůza, která rodiče připraví o sex?

Otec u porodu: Skvělý zážitek, nebo hrůza, která rodiče připraví o sex?
Narození dítěte může vztah rodičů stmelit, al taky s ním hodně zamávat
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
30. října  2015 
 06:00

Přítomnost otce u porodu se stává samozřejmostí. Skoro aby se budoucí rodiče cítili nepatřičně, když něco takového neplánují. Jenže se ukazuje, že to zdaleka ne vždy musí být příjemný zážitek, z kterého se dá energie čerpat ještě několik měsíců. Jinými slovy – pokud se těhotná žena nebo její muž necítí na to, aby byli u porodu spolu, neměli by se k tomu nutit. 

Jitce bylo přes třicet let, když čekala prvního syna, těhotenství probíhalo bez problémů, přesto se porodu bála. Představa, že ji manžel doprovodí až na porodní sál, ji velmi uklidňovala. Malý Bertík byl ale rychlejší a na svět se začal hlásit o pár týdnů dřív. Manžel byl právě v zahraničí na služební cestě, zkrátka porod nestihl. O to šťastnější manželé byli, když spolu prožili porod druhého syna.

„Dodnes to beru jako dar, Jitku jsem držel za ruku a rozptyloval ji. Na vojně jsem pomáhal v nemocnici jako zřízenec, proto mně to prostředí bylo blízké a rozhodně nepatřím k lidem, kteří omdlévají při pohledu na injekční stříkačku,“ říká Patrik, dnes šťastný táta dvou dětí. Byl to pro něj nezapomenutelný okamžik, když syna uviděl, jakmile se poprvé nadechl.Není to tak dávno, kdy mužům byl do porodnic zapovězen vstup a kdy novopečení otcové mohli vidět své potomky jen skrz skleněnou výplň dveří. Ale doba se změnila a muži mohou se ženami prožívat i ty nejintenzivnější a nejkrásnější chvíle v životě.

Hlavně se mi nedívej mezi nohy!

...
...
Autor: Shutterstock
Jenže ne všechny zážitky jsou tak krásné, jako byl ten Jitčin a Patrikův. Jitka tvrdí, že s mužskou oporou byl porod mnohem lepší. "Navíc mi moc pomohlo, že se manžel postaral o nezbytné formality. Byla jsem tak nesoustředěná, že bych si snad nevzpomněla ani na vlastní datum narození," popisuje i po letech. 

Jenže třeba Michaela toho, že její muž byl u porodu, lituje. "Můj muž sice absolvoval předporodní kurz, věděl, že porod bolí, ale nečekal, že mu tam budu nadávat, a bral si to hrozně osobně. A to nebylo to nejhorší. Dohodli jsme se, že k závěru porodu nepůjde nebo bude stát u mojí hlavy, nechtěla jsem, aby se mi díval mezi nohy," líčí dohodu. Jenže u porodu se to semlelo trochu jinak, porodní asistentka najednou Michaelina muže vyzvala, aby se šel podívat, jak miminko vystrkuje hlavičku, a aby potom přestřihl pupeční šňůru. "Neomdlel, ale dceři bude rok, a náš sexuální život stojí za starou belu," dodává lakonicky Michaela. Ona je v pořádku, muž ale nedokáže z hlavy zaplašit obrazy, které viděl při příchodu potomka na svět. 

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Barnabáš, Brajen, Jiljí, Kajetán, Leónidas, Serafín nebo Tony Dionýz. Mezi dívčími jmény Amálka, Dafina, Divine, Dženifr, Melody, Stáza, Tiffany…celý článek

Jejich případ je možná méně častý, ale rozhodně ne tak výjimečný. Jen se o tom nemluví ani nepíše tak často jako o krásných společných zážitcích s novorozencem. Přitom na to, že přítomnost otce u porodu není vždy tím nejlepším nápadem, poukazuje i část odborníků. 

Mezi ty opatrnější patří například lékař Jonathan Ives z Centra pro lékařskou etiku univerzity v britském Birminghamu. Tvrdí, že někteří z mužů se mohou cítit rozčarovaní a mohou o sobě začít pochybovat, když zjistí, že mohou nabídnout pouze pasivní podporu pro své partnerky a nemohou v podstatě nic řešit a rozhodovat. 

A nejen to – někteří muži, pokud cítí, že jsou u porodu především kvůli tomu, že to chce jejich žena, a nikoli oni sami, hůře snášejí věci, které se tam dějí, a skutečně to může mít vliv na jejich vztah k dalšímu sexu. A nelze jim to moc vyčítat, protože jde o záležitost psychiky. Kdyby o ženu neměli zájem a nechtěli jí vyhovět, vůbec by k porodu nešli. 

Opatrná proto je i neratovická porodní asistentka Milada Barešová. „Muži u porodu, v té závěrečné a nejdůležitější fázi, spíš překážejí. Ruší ženino soustředění, neví moc, co mají dělat, a ono nic moc dělat taky nemohou, žena si tím musí projít sama,“ říká.

Tak jako dat, zahraniční studie na toto téma došly shodně k závěru, že zhruba u deseti procent otců, kteří byli přítomni porodu svých dětí, má zážitek dlouhodobý nebo dokonce fatální vliv na sexuální život s jejich matkou. 

Nebude kamarádka lepší? 

...
...
Autor: Shutterstock

„Psychická i fyzická opora od muže je pro budoucí maminku velmi povzbuzující, žena se cítí jistější, klidnější, má s sebou svého ochránce, který pro ni znamená pocit bezpečí,“ říká Jana Víchová, porodní asistentka s letitou praxí. I ona ale říká, že to funguje, když je muž u porodu proto, že to tak sám chce. Sama má dobrou zkušenost s muži, kteří se rozhodli být u porodu až na poslední chvíli, neplánovaně. 

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Dělám si věci po svém. Teď mám na mysli zejména věci týkající se péče o malé dítě. Právě to je oblast, na kterou jsou snad všichni odborníci. Uniknout…celý článek

Odmítá-li partner, není dobré na něj naléhat a vyčítat mu, že se na přítomnost u porodu necítí. Naštěstí už většinou není problém si k němu vzít kamarádku, dulu nebo třeba matku, které i díky svým zkušenostem dokážou být častěji platnější oporou a v jejichž přítomnosti se ženy spíše uvolní. "U prvního porodu jsem měla muže a hrozně jsem se bála, že mi unikne třeba moč nebo stolice. U druhého být nemohl, byl doma s rok a půl starou dcerkou, já si vzala dulu a bylo to prostě mnohem lepší," říká Kamila z Kolína. 

Sdílej na facebooku
Autor: Ladislava Protivanská, wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku