Drsná pravda: Takhle to dopadá, když se snažíte skloubit práci i rodinu

  • Drsná pravda: Takhle to dopadá, když se snažíte skloubit práci i rodinu
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    8. června  2017 
     06:00

    Tenhle článek je povzdechem, kterému asi porozumí každý člověk, který se kdy pokoušel být zároveň zaměstnancem/mít firmu a fungovat jako rodič. Svým způsobem je úplně jedno, jestli je dítěti osmnáct měsíců nebo osmnáct let, protože těžké to občas je v obou případech. Tak schválně! 

  • Čím menší, tím horší

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Asi největší hardcore je skloubení práce s péčí o batole. Malá miminka totiž sice dost brečí, ale většinou ještě mnohem více času spí, takže to s nimi nakonec nějak jde. Pokud nemáte obzvláště úporný exemplář, jde s nimi celkem udržovat domácnost i občas zasednout k počítači a něco napsat, oběhat úřady a podobně. 

    S batoletem je to jiná! Mají mnohem silnější hlas, větší sílu a svůj názor. Pokud máte ambici vedle péče o ně zvládnout ještě něco jiného, připravte se na to, že o své pozice budete muset poměrně tvrdě bojovat. 

  • O jogurtu v klávesnici

    Josefína, dcera autorky článku
    Josefína, dcera autorky článku
    Autor: Radka Wallerová

    Když se batole rozhodne, že nenapíšete z článku ani řádek, tak v 95 procentech případů vyhraje. Alespoň o mé rok a půl staré dceři to platí stoprocentně. Chvilku ji dokážu přesvědčit, aby "jako že pracovala se mnou", ale když se rozhodne, že bude mlátit žirafou do mé klávesnice, nemám šanci. Někdy se nechá ukecat a jí opodál jogurt, ale jak si empiricky ověřila, dá se s ním pod jistým úhlem dohodit až na notebook. 

    To samé nejspíše platí i o jiných batolatech a jejich rodičích, kteří se živí něčím jiným. Zaplaťpánbůh za chytré mobily, něco se dá vyřídit i on-line a nikdo nevidí ani neslyší, že vám při tom dítě s kvílením visí na noze, ať už doma nebo třeba na hřišti. 

  • Předškolák? Inu...

    Děti mají bujnou fantazii a představivost
    Děti mají bujnou fantazii a představivost
    Autor: iStock

    Dobře, s batoletem a občasnou školičkou nebo jiným hlídáním to nějak překlepete a je tu školka! S tou už se práce kloubí jedna radost, ne? Ano, asi tak týden dva, než potomek přinese první rýmu a vy zjišťujete, že byste s jeho nemocemi potřebovali maximálně půlúvazek, abyste to nějak pokryli. 

    Nemluvě o dnech, kdy se předškolák probudí s tak mizernou a plačtivou náladou, že ho prostě včas, a navíc s úsměvem na rtech do školky odvést nedokážete. Vysvětlovat opakované pozdní příchody v práci nepotěší. 

  • A co domácnost? Ach!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Možná v tomhle nebo jiném vesmíru existují i ženy, které dokážou pracovat, starat se o děti, vypadat u toho skvěle, a ještě mít bezchybnou domácnost. My normální přiznáváme, že všechno se stihnout nedá. A naše domácnost je tím, co trpí asi nejvíce – protože děti nepočkají, práce nepočká, ale nepořádek a nevyprané/nesložené/nevyžehlené prádlo ano. 

    Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

    Chcete mít spokojené a šťastné dítě? Dělejte těchto 5 věcí!

    Harvardští psychologové odhalili pět tajemství, díky kterým budou vaše děti laskavé, hodné a empatické. Jaké jsou ty nejdůležitější věci, které jsou…celý článek

    Snahou zvládnout rodinu, práci a domácnost trpí vztah, protože občas prostě není čas, energie, nálada a ten druhý spíše poslouží jako hromosvod než jako objekt vaší touhy. 

  • A je tu škola, sláva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Když dítě nastoupí do školy, v mnohém se to zlepší, takže se na to těšte. Školáci už nebývají tak nemocní a také rána s nimi probíhají ve větším klidu než s předškoláky. Tedy většinou. 

    Ale zase přijdou jiné radosti. Třeba kroužky, na které je potřeba potomka vodit – nebo za to někomu zaplatit. Pomůcky, které budete muset shánět na poslední chvíli. Rodičáky, na které budete muset chodit a které s oblibou začínají ve čtyři odpoledne. A vy je tak nebudete mít šanci stihnout. A tak dále. 

  • Sem tam prevence

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Časem začne dítě do školy a ze školy chodit samo, vyhlídky na klidnou práci stoupají. Ale stále nemáte vyhráno. Protože jsou tu různé preventivní prohlídky, kontroly a tak dále, na které dítě nejméně do patnácti a někdy také do osmnácti nemůže chodit samo, a vy tak nadále budete v práci vysvětlovat, že tu poradu v deset asi tentokrát zase nedáte. 

  • Opilci na škole v přírodě

    ...
    ...
    Autor: iStock

    A pak přijde puberta, dítě odjede na týdenní pobyt se školou a vy v práci nahlásíte, že si berete na starosti ten větší projekt, který je potřeba dorazit. Protože máte čas! 

    Bohužel jen do úterka, kdy vám v osm ráno zavolají, že syn se se spolužáky opil a vy si pro něj musíte okamžitě přijet. Těch 200 kilometrů tam a zpátky vám spolehlivě zabije celý den. 

    Video napoví, proč se s malým dítětem vážně nedá nic stihnout:

    5 příčin, proč rodiče mají rozmazlené děti a nezvládají je

    5 příčin, proč rodiče mají rozmazlené děti a nezvládají je

    S tímhle článkem nemusíte souhlasit. Nebo vám jeho čtení nemusí být příjemné. Protože se v něm můžete jako rodiče poznat, a to ne zrovna v tom nejlepším…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku