Jak fotit děti? Sedněte si na bobek a buďte rychlejší než ony!

Jak fotit děti? Sedněte si na bobek a buďte rychlejší než ony!
Fotíte děti? Nebojte se dřepnout
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
4. října  2015 
 06:00

Zachytit děti na fotografii? Někdy je to nadlidský úkol! Jsou věčně v pohybu, odmítají pózovat a výsledkem je spousta snímků, kde jsou vidět místo postav jen šmouhy. Tak co s tím?

 

Ať chcete nebo ne, při focení určuje pravidla dítě a fotografující se mu musí maximálně přizpůsobit, aby dosáhl co nejlepšího výsledku. "Základním pravidlem pro focení s těmi nejlepšími výsledky je, že to musí být zábava pro děti i rodiče," radí fotografka Dagmar Pavlíková. Nově narozená miminka je ideální fotit hned v prvních šesti týdnech, kdy jsou ještě "tvárná". Vydrží spinkat v poloze, do které je nastylizujete.

Foťák mějte po ruce

Základ pro přirozeně působící dětský portrét je měkké rozptýlené světlo. U kompaktních fotoaparátů raději vůbec nepoužívejte blesk a snažte se využít přirozené světlo. Pokud používáte zrcadlovku a externí blesk, pak ho natočte do strany a použijte odraz od bílé stěny nebo bílého prostěradla.

"V případě stylingu do různých kbelíčků, košíků a kožešin nebo vázání mašliček na hlavě záleží na vkusu každého člověka. Já si myslím, že pokud se všechno používá s mírou, můžou vzniknout milé vtipné fotografie, které budou krásnou vzpomínkou na celý život," říká Pavlíková. Děti jsou fotogenické v každém věku. Mění se nám před očima, proto je dobré mít fotoaparát pořád při ruce, abyste mohla zachytit, jak dítě rostlo a dělalo pokroky.

Větší slovo má ten menší

Stylizujte dítě do toho, co se mu líbí.
Stylizujte dítě do toho, co se mu líbí.
Autor: shutterstock
Při fotografování dětí se rozlučte s jakýmikoli rozkazy a povely. Váš potomek si na fotoaparát musí zvyknout a na vás je, abyste vystihla ten správný moment, kdy dítě začne samo spolupracovat. Věnujte ale pozornost kompozici, aby ruce nebo nohy capartů nebyly mimo záběr. V neposlední řadě je důležité fotografovat děti z úrovně jejich očí – nebojte se podřepnout, nebo si dokonce lehnout na zem. Fotografie tak získají atraktivnější perspektivu.

Jaký foťák? Co nejrychlejší!

Důležité je mít po ruce rychlý fotoaparát. Tento předpoklad splní každá zrcadlovka nebo kompakt se světelným objektivem. S vhodným fotoaparátem si nechte poradit od odborníka.

Sdílej na facebooku
Autor: Erika Pilátová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku