Když dítě zlobí: Už jste vyzkoušeli aktivní ignoraci?

  • Když dítě zlobí: Už jste vyzkoušeli aktivní ignoraci?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    12. ledna  2019 
     06:00

    Výbuchy vzteku, ječení, křik a věčné hádky mezi sourozenci nebo spolužáky jsou vždy posilované pozorností okolí. Proto je lepší tohle chování v určitých případech vyřešit reakcí, která by šla popsat třeba jako aktivní ignorace. Doporučuje ho psycholog John Sharry, který o něm píše ve své knize Řešíme problémy s výchovou dětí a dospívajících. 

  • Ignorování nenahrazuje pozitivní pozornost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Tahle metoda funguje jen tehdy, když má dítě jinak dostatek pozornosti ze strany rodičů. Pozitivní vztahy s dětmi jsou investice, která se vám jednou vrátí, a třeba právě ve chvíli, kdy budete muset použít aktivní ignoraci. Někdy je ignorování nevhodné, třeba když dítě spadne a rozbije si koleno nebo když se dítěti ve škole něco nepovede. Největším úkolem je zjistit, zda pozornost, kterou dítěti věnujete, jeho stav zlepšuje, nebo zhoršuje. Aktivní ignorování v první řadě znamená, že vy sami jako rodiče máte pod kontrolou své reakce.

  • Jak na aktivní ignorování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Touto metodou dosáhnete nejlepších výsledků, když se soustředíte na zcela konkrétní chování. Musíte se s partnerem dohodnout, na které chování se orientujete a taky jestli to dokážete ignorovat. Neexistuje seznam všeobecně platných možností, každý z nás „vydržíme“ něco jiného. Někteří dokážou ignorovat hrubá slova, jiní ne. Pro většinu rodičů je snesitelné aktivně ignorovat ječení, výbuchy vzteku, přechytralé odůvodňování, drzost, odmlouvání, zlobení při jídle, grimasy, drobnější roztržky či sprostá slova.

  • Důkladnost a důslednost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Aktivní ignorování znamená, že danému chování nebudete věnovat vůbec žádnou pozornost. Jak říká John Sharry, autor knihy Řešíme problémy s výchovou dětí a dospívajících (vydal Cpress), je nutné se od dítěte odvrátit a nenavazovat s ním oční kontakt. Zároveň je důležité zachovat klid a taky se tak tvářit. Budete-li řečí těla dítěti sdělovat, že jste naštvaní, pak ví, že dosáhlo svého a že brzy vyměknete. Nutná je tedy také důslednost. Jakmile zareagujete jinak, dítě může svoje chování ještě násobit.

  • Podporujte pozitivní pozornost a chování

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Důležité také je, že ve chvíli, kdy dítě vzdá svoje negativní chování, tedy přestane třeba křičet a kopat nohama, co nejdříve musíte přejít k aktivní pozitivní pozornosti, ideálně tak, že ho zabavíte něčím jiným nebo mu nabídnete jinou aktivitu. Stačí taky navázat a zeptat se: „Jestli chceš, můžeš si jít hrát s panenkami nebo legem.“ Dítě si uvědomí, jaké výhody přináší pozitivní pozornost a jak se mu vyplatí s negativním chováním přestat.

  • Klid a přesměrování toku myšlenek

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejnáročnější fází aktivní ignorace je zachování klidu. Máte-li vztek nebo jste naštvaní, zpravidla se vám hlavou honí negativní myšlenky. Například si říkáte: Dělá mi to schválně, stejně se to nezmění nikdy. Tyhle myšlenky ale blokují cestu vpřed. Raději si řekněte: Asi má blbý den jako já včera. Nebo: Zítra bude líp. Můžete taky zkusit relaxační cvičení (svalová relaxace, jóga, pozitivní vizualizace, čtení, procházky, práce na zahradě).

    ...
    ...
    Autor: Cpress

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku