Čeho se nejvíc bojí předškoláci? Strašidla ani duchové to nejsou!

  • Čeho se nejvíc bojí předškoláci? Strašidla ani duchové to nejsou!
    Z čeho mají děti strach?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. srpna  2018 
     06:00

    Vzpomenete si ještě, z čeho jste jako malí měli největší strach? A jak jste si s tím poradili? Pomohli vám rodiče? Přečtěte si, jaké obavy trápí vaše ratolesti, a snažte se je pochopit. Nesmějte se jim, nepodceňujte je a mluvte s nimi o jejich „démonech“.

  • Jen se boj!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Každé dítě je originál, a zatímco některé prožívají všechno kolem sebe velmi klidně a s rozvahou, jiné se potýkají s nejrůznějšími „strašáky“. Veškerým obavám se ale váš prcek vyhne spíše jen výjimečně. U dětí mezi čtvrtým a šestým rokem věku postupně vymizely strachy, které zažívaly v raném období života, kdy se bály například hluku, vzdálení se od maminky nebo cizích lidí, a nahradily je obavy jiné, typické pro toto vývojové období.

    „Neobvyklé v tomto věku nejsou ani noční můry, ve kterých se to jen hemží strašidly a čarodějnicemi. Je třeba si uvědomit, že tyto strachy nejsou nic nenormálního a budou ustupovat s vyspíváním dítěte a s tím, jak se bude učit rozlišovat skutečné od smyšleného. Rodiče by měli umět poskytnout maximální pocit bezpečí a snažit se pomoci potomkovi získávat postupně větší sebedůvěru a důvěru ve vlastní schopnosti,“ vysvětluje psycholožka Anne Bacus ve své knize Vaše dítě ve věku 3 až 6 let.

  • Strach jako známka správného vývoje

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Zní to divně? Ale je to tak. Tyto obavy jsou důkazem toho, že se psychika vašeho dítěte rozvíjí zcela normálně. Ovšem přestože rodič ví, že je to naprosto přirozené a neškodné, není dobré tyto dětské strachy přehlížet a nevěnovat jim pozornost. Nepodceňujte nic, co vaše ratolest prožívá, takové jednání může úzkost ještě zvýšit a narušit zdravý psychický vývoj. „Jestliže například víme, že se většina dětí v tomto věku bojí tmy, není to ještě důvod k tomu, abychom dítěti zakazovali nechat si přes noc rozsvícenou lampičku,“ zdůrazňuje Anne Bacus.

    S jakými strachy se můžete nejčastěji setkat u předškoláčků a jak se jim dá čelit?

  • Strach ze tmy

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Kolem třetího roku se strach ze tmy objeví téměř u každého dítěte a může mít mnoho podob. Mrňous se bojí například ducha, čerta, strašidel, ježibaby nebo zlodějů a někdy trvá i několik let, než se podaří tento problém zvládnout a překonat. Hodně může pomoci, když dítě napodobuje chování rodičů nebo starších sourozenců, kteří ze tmy strach nemají. Povzbuzujte, společně se třeba před spaním podívejte do skříně i pod postel, abyste se přesvědčili, že se tam skutečně žádný bubák neschovává. Vyzkoušet můžete také hru na slepce. Potomek má zavřené nebo zavázané oči a vy ho vodíte po bytě, kde se snaží poznávat předměty a zvuky kolem sebe. Podruhé můžete to samé zkusit potmě. Večer zůstaňte s dítkem v místnosti, dokud neusne, a mluvte na něj, případně nechte pootevřené dveře do chodby či předsíně a tam nechte tlumeně rozsvíceno.

  • Strach z vody

    Autor: Baby Club Juklík

    Většina dětí vodu a koupání miluje, hodně z nich se ale bojí a panikaří, když jim voda stříkne do obličeje nebo do očí. Odmítají si namočit nebo potopit hlavu, v bazénu se nechtějí pustit okraje, pokud ve vodě nestačí. Vaším úkolem je pochopit, proč se dítě vody bojí, co jeho strach způsobilo, a hlavně naučit ho co nejdříve plavat. Caparti, kteří jsou ve vodě často, se obvykle naučí „plavat“ sami právě mezi čtvrtým a šestým rokem, i když k tomu zatím nepoužívají ty správné pohyby. Pokud váš potomek trpí strachem z vody, je vždy dobrým řešením svěřit výuku plavání profesionálnímu trenérovi, který ho to naučí po krůčcích a formou hry. Nikdy dítě nenuťte do vody přes jeho odpor, a už vůbec ho tam neházejte!

  • Strach ze zvířat

    Autor: iStock

    Strach ze psů nebo koček bývá ve většině případů důsledkem špatné zkušenosti s těmito zvířaty a jediný způsob, jak ho překonat, spočívá v tom, že se pokusíte tento negativní zážitek odhalit, budete o něm s dítětem v klidu mluvit, a postupně tak vůči němu zmenšíte jeho citlivost. Prohlížejte si obrázkové knížky nebo si společně čtěte příběhy nebo básničky, kde se tato zvířátka objevují (a jsou hodná), povídejte si o tom, jak žijí a jak se k nim má člověk chovat. Když už bude dítě připravené si na zvíře sáhnout nebo se k němu jen přiblížit, stůjte neustále vedle něj, držte ho za ruku, vlídně k němu promlouvejte a bez přestání ho ujišťujte, že je vše v pořádku. Můžete si vzít na pomoc sourozence nebo kamaráda. Když malý bázlivec uvidí, že sestřička si pejska hladí a on jí na oplátku olizuje prsty, bude si to nejspíše chtít také zkusit.

  • Strach ze „zlého pána“

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Své děti střežíme natolik dobře, že některé si netroufnou zůstat ani pět minut samy nebo si jít hrát na zahradu. Těžko můžeme po dítěti chtít, aby bylo samostatné a došlo na konec ulice, a zároveň ho naplňovat obavami ze všech hrozivých individuí, která se potulují kolem. Jistě je důležité varovat před nebezpečím, které představuje setkání se zlým člověkem, zároveň je ale nutné chovat se realisticky a nepřekážet přehnanou úzkostí vývoji dítěte,“ varuje Anne Bacus.

    Ano, pokud to přeháníme s ochranitelskou péčí, signalizujeme dítěti, že žije v nebezpečném světě, kde se musí bát všeho a všech, což určitě není reálný obrázek našeho okolí. Naučte potomka odříkat zpaměti své jméno, adresu a telefonní číslo, poučte ho, co dělat, když se ztratí, koho požádat o pomoc a jak odmítnout nevhodnou nebo podezřelou nabídku neznámého dospělého.

     

    Jaké jsou další nejčastější strachy dětí v předškolním věku?

    • z bouřky
    • z bolesti
    • z vysavače, mixéru nebo splachovadla na toaletě
    • z lesa
    • z hmyzu.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku