Moje dítě pije! Jak mu to rozmluvit a být přesvědčivý?

Mnozí rodiče netuší, co všechno už jejich děti ochutnaly
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
10. února  2016 
 06:00

S alkoholem začínají české děti vůbec nejdříve z celé Evropy. Případy, kdy si pravidelně přihnou už v deseti letech, nejsou vůbec výjimkou. Co si ale počít, když zjistíte, že se vám dcera nebo syn mění v násosku?

 

Odborníci tvrdí, že čím dříve dítě alkohol ochutná, tím větší je riziko, že se z něj stane alkoholik. A těch je v naší republice přes 550 000! Hrozivé číslo. Znamená totiž, že alkoholik je každý desátý z nás. Ale opravdu za to může pivo, které děti upíjejí tátovi ze džbánku?

Já osobně piju alkohol od pěti let. Už jako žačce základní školy mi rodiče na Silvestra vždycky kápli pár bublinek na přípitek. A na Štědrý den jsme zase mívali cinzano. No a vidíte, alkoholička nejsem. Ale možná to bude tím, že alkohol se u nás pil opravdu jen ve svátek a v malém množství a jinak jsem ho měla velice striktně zakázaný. Totéž ale dodržovali rodiče! Nikdy jsem neviděla svého otce, matku, ale ani dědu opilé. Prostě kopíruji šablonu, kterou jsem si přinesla z dětství. „Sklon k závislostem všeho druhu je také dědičný. Děti alkoholiků mají čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že alkoholu propadnou také,“ říká psychiatr a specialista na závislosti Karel Nešpor.

Dětem stačí třetina hraček. Podívejte se, s čím si hrají ve světě

Dětem stačí třetina hraček. Podívejte se, s čím si hrají ve světě

Prosím tě, proč si nehraješ, vždyť máš tolik hraček. Věta, kterou rodiče čas od času vypustí z úst, je vlastně velmi výstižná. Ukazuje, že naše děti…celý článek

První šok

Kritickým obdobím je pochopitelně puberta. Stačí špatná parta, ale i málo pozornosti nebo vyhrocené vztahy v rodině. Když vám dítě před dosažením zákonem stanovené hranice 18 let přijde domů poprvé opilé, ještě nehoří. Je potřeba vysvětlit mu, jak mu alkohol škodí, co všechno riskuje, a stanovit úměrný trest. Třeba domácí vězení, zákaz počítače nebo něco podobného, aby si potomek uvědomil, že pití není obecně přijatelná norma chování. Pokud se situace opakuje, zkuste zjistit, co dítě trápí. Je to totiž volání o pomoc. Nevíte-li si rady, je na místě překonat pocit ponížení a kontaktovat některé protialkoholní centrum, dětského psychologa nebo pedagogicko-psychologickou poradnu poblíž vašeho bydliště.

Jak to poznám?

Dítě nemusí nutně chodit domů opilé namol, aby mělo problém. Obvykle si hned, jak přijde domů, zaleze do pokojíku a z pusy je mu cítit mentolová žvýkačka. Pokud ale proniknete za ním, všimnete si rozostřeného pohledu a špatné artikulace. Když si pořídíte alkoholový tester, zřejmě nebude ochotné do něj dýchnout. Jste-li na pochybách, pomůže věda. Závislost lze poznat i pomocí magnetické rezonance mozku. „Pacienti, kteří hovoří o látce, na které jsou závislí, více aktivují čelní laloky v mozku než ti, kteří na látce závislí nejsou,“ vysvětluje odborník na závislosti Luboš.

FOTOGALERIE Co potřebujete vědět? 

Kdy ho pustit samotné na oslavu?

V případě, že je mu víc než patnáct a my mu věříme. To znamená, že není příliš pravděpodobné, že nás obelže. Záleží také na zralosti dítěte. V případě, že nám dozor připadá nutný, můžeme mu nabídnout společnou akci, kam si bude moct pozvat někoho z kamarádů.

Jen za zásluhy!

Vyhovět dítěti v přání zúčastnit se oslavy u kamarádů smíme jen tehdy, pokud dlouhodobě plnilo své povinnosti – je to vlastně forma odměny. Na druhou stranu by i zamítnutí mělo být podloženo pádnými argumenty. V případě souhlasu musí být předem stanoveny podmínky chování a včasného návratu i sankce, které by následovaly při nedodržení dohody. Rodiče pak musí být důslední. 

Vozíte děti v autě v zimní bundě? Je to smrtelně nebezpečné, už to nedělejte

Vozíte děti v autě v zimní bundě? Je to smrtelně nebezpečné, už to nedělejte

Zkuste příště zapomenout na to, že děti do auta posadíte v zimní bundě. Protože by je to mohlo stát zdraví, či dokonce život. Když na sobě totiž mají…celý článek

Jak má vypadat trest?

V úvahu připadají následující sankce: zabavení mobilu * zákaz počítače * omezený čas věnovaný zábavě * domácí práce nad rámec běžných povinností * snížené kapesné * nesplněné přání. Nejúčinnější trest se odvíjí od zálib a povahy hříšníka. Znemožníme mu zkrátka vykonávat to, co ho nejvíc baví (samozřejmě pokud to není učení).

Víno, nebo džus?

V pití alkoholu děti nikdy nepodporujte, i kdyby už byly podle zákona dospělé. Na lahev si prostě musí našetřit z vlastního kapesného, s účastí rodičů nesmějí počítat. Na druhou stranu ani není potřeba alkohol démonizovat. Nejdůležitější je správný vlastní příklad.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Škodáková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku