5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!

  • 5 chyb, které nechte dělat svoje dospívající děti. Pomůže jim to!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    11. července  2020 
     06:00

    Rodiče většinou chtějí pro své děti to nejlepší. Logicky – takže se jim snaží v životě všelijak pomáhat. Bohužel pokud to přeženou, paradoxně svým potomkům ublíží. Ať už jde o to, že jim zakazují některé kamarády, či o to, že jim nenechají žádnou zodpovědnost, a ještě nikdy nedovolí, aby selhali. 

  • Nerozmlouvejte jim ani diskutabilní kamarády

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Děsíte se toho, že se dítě chytne špatné party a začne kvůli tomu fetovat a podobně? Obava je pochopitelná, ale zkuste ji trochu potlačit vědomím, že pro vašeho dospívajícího potomka je důležité, aby si mohl sám vybírat své kamarády, i když se vám třeba dvakrát nelíbí. "Navíc zákaz v tomto případě povede k tomu, že se ho dítě bude snažit nějak obejít," napsala pro web verywell.com Amy Morin, sociální pracovnice a psychoterapeutka, která se věnuje právě rodičovství. Podle ní mají rodiče, pokud mají pocit, že přátelé jejich dětí jsou problematičtí, zpovzdálí sledovat, co dítě dělá, zda se nemění jeho chování a podobně. "Spíš než odepřít mu kontakt s některými vrstevníky je lepší jasně mu nastavit pravidla," doplnila Morin. 

  • Nechte jim zodpovědnost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Některým rodičům záleží třeba na dobrých známkách potomka natolik, že i v době dospívání neustále hlídají, jak se připravuje, zkoušejí ho... Když mu i tak ve škole něco nevyjde, neváhají tam vyrazit a domlouvat s učitelem třeba opravné zkoušení. Měli by zadržet! Je to stejně špatně jako v případě, když budete skoro dospělému dítěti kontrolovat tašku s vybavením na trénink nebo batoh zabalený na víkend s oddílem.

    Samozřejmě když to dělat nebudete, občas něco zapomene nebo nebude umět, ale právě to ho naučí zodpovědnosti více než co jiného. Když mu budete neustále stát za zadkem, bude se spoléhat na vás, ne na sebe. 

  • Sebevyjádření aneb zelené vlasy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zvýšená samostatnost a touha po nezávislosti jsou součástí normálního pubertálního vývoje. Souvisí s tím i způsob, jakým se dítě prezentuje, ať už jde o zelené vlasy, tetování nebo třeba piercing. A více či méně výstřední šatník, či naopak touha mít ho plný značkových věcí.

    Samozřejmě některé věci jsou diskutabilní, ale pokud nic z toho někoho neuráží nebo vás to nestojí majlant, nechte oblékání a úpravu zevnějšku na potomkovi. Dítě samo se možná bude za čas svému oblékání smát, ale pokud mu to umožníte, dost možná zabráníte tomu, aby dávalo svou rebelii najevo způsoby, které by vám vadily více. 

    Na druhou stranu je v pořádku, když dítěti dáte najevo, že z jeho experimentů se vzhledem nejste nadšení. 

  • Nechte je, ať občas selžou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pro rodiče je většinou "těžko skousnutelné" pozorovat, jak se dítěti v něčem nedaří, a mohou mít tendenci ho nějak zachraňovat. Ale někdy si to zkrátka musí vyzkoušet, takže nechte syna, který měří sotva metr sedmdesát, ať si zkusí basketbal, nebo dceru, ať chodí do sboru, i když její zpěv není zrovna excelentní. Berte to jako příležitost k tomu, naučit se překonávat nezdary a překážky a hledat novou motivaci. 

  • Nechraňte je před nepříjemnými emocemi

    ...
    ...
    Autor: shu

    Zkuste se překonat a nechraňte své dospívající děti před všemi nepříjemnými emocemi, potřebují se naučit vypořádat se s prožitky, jako jsou úzkost, hněv, smutek nebo třeba samota. Když zažívají tyto emoce, učí se díky tomu a budují důvěru ve vlastní schopnost vypořádat se s nepříjemnostmi.

    Zdravé je i fyzické nepohodlí. Pokud vaše dítě chce nosit šortky, když je venku zima, ať je nosí! Nebo pokud dítě zapomene doma svačinu, věřte tomu, že přežije bez následků. Stejně jako tehdy, když si na celovíkendovou výpravu nevezme dost teplého oblečení. 

    Přečtěte si ještě více o tom, jak zvládnout dospívání dětí

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku