9 vět, které za žádnou cenu neříkejte dcerám v pubertě! Proč?

  • 9 vět, které za žádnou cenu neříkejte dcerám v pubertě! Proč?
    Jedním uchem dovnitř, druhým ven... U některých hlášek matek vlastně ani není divu.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    8. července  2020 
     06:00

    "Na tohle máš ještě dost času!" Jakmile tohle pronesete coby matka pubertální dcery, jste odepsaná.  Vět, kterými se v očích takové dívky shodíte, je samozřejmě mnohem víc. Ale možná ještě horší jsou ty, kterými ublížíte především jí. Proto raději počítejte do deseti, než něco vypustíte z úst. 

    Mít doma pubertální dceru je dřina. A to několikaletá, protože náročné dospívání už přichází někdy kolem dvanáctých narozenin a trvá klidně až do šestnácti sedmnácti let. Jak to přežít se ctí a co neříkat, abyste to po všechny neučinili ještě horším? 

  • 1. Kam v tom jdeš?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vy už si nepamatujete na svá pubertální léta a styl, který by šlo popsat nějak jako „čím hůře, tím lépe”? Dobře, vy jste možná nosila důchodky à la babička, sukně až na zem a příšerná batikovaná XXL trika, zatímco vaše dcera vyznává podivný sportovní styl, ale v zásadě je to podobné. Pokud nejde do školy v podprsence a sukni připomínající jen bederní pás, nechte ji žít. 

  • 2. A košilku máš?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Asi takhle. Pokud je vaše dcera náchylná k nachlazení, možná bez košilky občas nastydne, ale masový jev to není – k poznání, že košilka je někdy zatraceně fajn, si musí každá dospět sama. 

  • 3. Budeme kamarádky, jo?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Můžete po dospívající dceři chtít, aby vám řekla, že máte poloviční zadek než nesympatická sousedka, a ještě vám potvrdila, že vypadáte sotva na třicet, ale raději to pusťte z hlavy. Podobné debaty patří mezi vrstevnice, nikoli mezi matku a dítě – vy dvě prostě kamarádky být nemáte, váš vztah je založený na něčem jiném. Vy jste, chtě nechtě, ta, která má být autoritou a která disponuje právem veta, které možná budete občas muset použít. A to mezi kamarádkami nejde. 

  • 4. Na tohle máš ještě dost času!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Představy rodičů a dětí o tom, co si kdo může a nemůže dovolit, se v pubertě začínají diametrálně rozcházet. Můžete dceři zakazovat pití a vymlouvat kouření, ale už těžko třeba sex, když ho zákon umožňuje od patnácti.

    Nebo takhle: v debatě se klidně pobavte o tom, jak to vidíte vy a jak jste to vnímala a prožívala v jejím věku (za to jsou dokonce body plus), ale zkuste se vyhnout striktním zákazům a prohlášením typu „na to máš dost času, zatím se koukej učit”. 

  • 5. To nevadí, že nejsi tak krásná, jednou si tě někdo vezme

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    I vaše dcera možná vidí, že se kolem ní netočí tolik kluků jako kolem třídních krásek, pokud není jednou z nich. Nebo o to možná ani tolik nestojí, každá dospívající dívka to má hozené jinak. Každopádně moudrá matka ji nebude utěšovat, že nevadí, když není tak hezká, a že o ni jednou určitě někdo zájem mít bude a že stačí, když bude tiše sedět v koutě, a dočká se. 

  • 6. Z tebe fakt nikdy nic nebude

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Puberťáci jsou na zabití. Ale ani to není důvodem k tomu, abyste dceři neustále předhazovala, že je budižkničemu a že z ní nikdy nic kloudného nebude, protože to vy v jejím věku už jste... Co? Naopak, i když se tváří sebevědomě a hází po vás kyselé obličeje, dost možná potřebuje povzbudit a pochválit. 

    Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

    Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

    Máte své dítě v přátelích na Facebooku a myslíte si, jak máte jeho život na síti pod kontrolou? Velký omyl! Protože jednak nevidíte, s kým vším si…celý článek

  • 7. To mi snad děláš naschvál, ne?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je jedno, zda jde o špatné známky, nebo třeba o to, že dcera v šestnácti po deseti letech sekne s hrou na klavír. Může vás to mrzet, ale ona za sebe musí přebírat čím dál větší zodpovědnost a tohle je její součástí. Jejím úkolem není, aby dělala, co vám na očích vidí, a snažila se vám ve všem zalíbit. Samozřejmě pokud by se nesnažila vůbec a chtěla ze školy odejít, to je něco jiného. Ale o tom tu řeč není. 

  • 8. Neměla bys tolik jíst!

    Puberťáci by měli jíst nějak takhle

    Zatímco u dospívajících kluků se předpokládá, že toho hodně snědí, a ještě je v tom leckdo povzbuzuje, mnozí rodiče si myslí, že u holek je to zásadně jiné. Ale i ony
    v pubertě potřebují docela dost jídla, a pokud nemají problémy s váhou, nejedí jeden fast food za druhým, a dokonce sportují, vážně není na místě jim to zazlívat. Protože tím a náznaky, že by se měly pustit do nějaké diety (jako vy?), jim akorát zaděláte na celoživotní potíže s váhou. 

  • 9. Nediv se, že tě nikdo nechce!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vaše dcera má milion zájmů, pořád něco podniká a nezdá se, že by trávila hodiny úvahami o princ na bílém konii? Vlastně na to stejně nemá čas, a tak zatím s nikým nechodí. Na rozdíl od Kikiny ze sousedství. Proč by vlastně měla? 

    Nemusí, buďte ráda, že svou sebejistotu neodvazuje od toho, zda zrovna někoho má, nebo ne. A už vůbec jí nevyčítejte, že ji stejně nikdo nebude chtít, protože se moc/málo maluje, protože nechodí dost oblékaná jako holka nebo proto, že nikdo nechce holku, která leze po stěnách/chodí do skauta/angažuje se v nějakém hnutí
    a tak podobně. 

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Pipinka a lulánek? Zapomeňte na hloupé názvy pohlaví! Děti si to nezaslouží

    Holčičky mají "pipinku", "prcinku", "frndu", "fifinku", "jůlinu" či "buchtičku". Kluci "pindíka", "bimbáska", "lulánka", "šulínka" nebo třeba "zvoneček".…celý článek

    Jak to malé princezně Charlotte a jejímu bratrovi slušelo na svatbě tety Pippy?

    Jak to malé princezně Charlotte a jejímu bratrovi slušelo na svatbě tety Pippy?

    Svatba Pippy Middleton byla velkolepá a jako družička na ní nechyběla ani malá princezna Charlotte, ve skupině dětí doprovázejících nevěstu a ženicha…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku