Stále více teenagerů telefonuje za jízdy! Výhrůžky ani tresty nefungují

Stále více teenagerů telefonuje za jízdy! Výhrůžky ani tresty nefungují
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
1. srpna  2018 
 06:00

Bylo vašemu teenagerovi nedávno osmnáct a právě si pořídil řidičák? Pak ho zkuste přesvědčit, aby za jízdy netelefonoval, nenahrával žádná selfie videa ani nepořizoval fotografie. Jsou nebezpeční nejen sami sobě, ale i ostatním. Jen v USA zemře denně jedenáct mladých lidí kvůli tomu, že za jízdy posílali esemesky. Jak tomu zabránit?

Mobilní telefony jsou velký problém. Přestože zákaz telefonování za jízdy u nás platí od roku 2002, pořád až 60 procent Čechů za volantem telefonuje. Přes 40 procent používá hands-free, zbytek drží v jedné ruce mobilní telefon, v druhé volant. Téměř třetina řidičů přiznává, že za jízdy píše SMS nebo chatuje na sociálních sítích. Nejvíce pak nejmladší řidiči.

Mladí Američané při řízení posílají zprávy

V USA mohou řídit už v šestnácti a tamní mladí řidiči jsou závislí na posílání SMS zpráv. Kvůli telefonu jsou nesoustředění a rozptýlení, takže velmi často dojde k nehodě. Americké úřady se snaží mladé jakkoli přesvědčit, aby s tím přestali. Podle průzkumů by to ale udělali jen za úplatu. Prý za pět dolarů týdně by své telefony odložili, za tisíc dolarů ročně by více než polovina mladých přestala číst za volantem sociální sítě.

A jak jsou na tom čeští osmnáctiletí? Jsou sice o dva roky starší než američtí teenageři, ale za volantem o nic lepší – tedy pokud jde o psaní SMS a telefonování. Přitom jde o skutečně velké riziko. Jakmile jedete rychlostí zhruba 130 kilometrů za hodinu, letmý pohled na displej zabere pět vteřin. To je ale podle odborníků stejné, jako byste naslepo přejeli fotbalové hřiště, a vůbec tedy nevíte, co se na silnici v tu dobu děje.

Pokuty řidiče neodrazují

Podle statistiky je riziko nehody 1,4krát vyšší, když sáhnete po telefonu. Když budete ještě psát SMS, stáváte se doslova tikající bombou. A ani pokuty řidiče neodradí. Překvapivě pak nehody kvůli telefonům způsobují hlavně ženy, nikoli muži, v případě věku jde nejčastěji o mladé lidi do 29 let.

Zkuste svým potomkům vysvětlit nebezpečí, které jim hrozí. Přimějte je, aby za jízdy netelefonovali ani nepsali SMS. Mluvte s nimi a použijte fakta, čísla, statistiky. Projděte s nimi tyhle skutečnosti a přesvědčte se, že chápou důsledky. Zkuste vytvořit formální dohodu, která bude obsahovat nějaká pravidla.

Jasně, je to těžší, když už jim bylo osmnáct, ale pokud žijí ve vaší domácnosti, měla by nějaká ta pravidla platit. Stanovte přísné důsledky (nebudete jim půjčovat auto ani přispívat na benzin), jděte příkladem (jen těžko to můžete chtít po dítěti, když sami za jízdy telefonujete). Kupte jim hands-free zařízení a vysvětlete jeho pozitiva.

Tragédií loni skončila jízda dvou kamarádek. Řidička ignorovala předpisy a její kamarádka zběsilé řízení vysílala na sociální sítě. Dívky nabouraly, řidička zemřela, spolujezdkyně skončila v nemocnici. Více si přečtěte ZDE.

Varování: Video je drastické povahy a obsahuje vulgarismy!

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku