Trápí se váš puberťák kvůli svému tělu? Tohle byste měli vědět!

Trápí se váš puberťák kvůli svému tělu? Tohle byste měli vědět!
Vzhled neřeší jen dívky. Tyto starosti se nevyhýbají ani chlapcům.
Foto: puberta, muž, kluk, chlapec, teenager, puberťák, středoškolák
Sdílej na facebooku
28. února  2019 
 08:00

Když se váš chlapeček začne měnit v muže, připravte se na to, že to možná nebude procházka růžovou zahradou. Myslíte si, že změny na svém těle řeší jen pubertální dívky a klukům se tyto starosti vyhýbají? Jste na omylu! Co byste měli vědět a jak je můžete podpořit?

Pokud máte dospívajícího syna, vyplatí se mít na paměti, že zcela jistě může být i on zaskočen tím, co všechno se s ním děje. Možná řeší zásadní a hodně intimní potíže, aniž byste si toho všimli. Může nečekaně skokově vyrůst, výrazně zhubnout, nebo naopak začít nabírat. Zvětšuje se svalová hmota v určitých partiích – nebo právě nezvětšuje. Ano, i kluci se bedlivě sledují, srovnávají s ostatními a chtějí vypadat jako svalnatí hezouni, které vidí v časopisech a filmových trhácích. A někdy to může mít hodně nepříjemné následky. Australská studie z roku 2016, která se zabývala sledováním dospívajících dětí ve věku 12 až 18 let, zjistila, že až 50 % z nich připouští velké obavy o svůj vzhled!

Hon za dokonalostí

Co je vlastně považováno za dokonalé mužské tělo? Pokud se budeme řídit mediálním obrazem, tak minimum tuku, vypracované břicho, úzký pas a pevný zadek, urostlá postava, široká ramena a trup do tvaru písmene V. To je nám vnucováno a je to považováno za atraktivní a „chlapské“. Jde samozřejmě o zidealizovanou představu, ale vysvětlujte to čtrnáctiletému teenagerovi, který chce sám sebe vidět jako dvojníka Arnolda Schwarzeneggera kombinovaného s Jeanem-Claudem van Damme. Puberťáci jsou v tomto směru až přehnaně citliví a vysportované mužské tělo bez jediné chybičky je běžně využíváno a ukazováno v reklamě jako nástroj k podpoře prodeje nejrůznějších výrobků, ať už oblečení, kosmetiky nebo produktů pro osobní péči. Mladí kluci jsou tak v podstatě dennodenně konfrontováni s naprosto nerealistickým obrazem toho, jak by mělo jejich tělo vypadat. A takový „nátlak“ začíná již v útlém dětství, kdy s napětím sledují své oblíbené animované hrdiny, jejichž muskulatura je většinou vykreslena patřičně nadsazeně. Jenže to víte jen vy, že je naprosto nedosažitelné a nemožné, aby dotyčná postavička měla reálně svůj předobraz takových proporcí!

...
...
Autor: istock

V čem je hodnota muže?

Nejen ženská těla jsou v médiích vylepšována, upravována a retušována, aby vypadala zcela dokonale a co možná nejatraktivněji. Od televizních pohádek a filmů přes časopisy, dětské knížky až po milované hračky je pro naše syny opravdu obtížné vyhnout se "nátlakovým" obrazům a všeobecně zavedeným představám o tom, co je považováno za perfektní tělo. Jsou tedy na vině média, současná kultura a společnost zaměřená na výkon, která neodpouští nedostatky a chyby? Vypadá to tak! Článek v odborném časopise Harvard University Gazette se zabýval rozdíly ve vnímání těla u mužů ze Západu (Spojené státy a Evropa) ve srovnání s muži z asijských zemí. Vědci zjistili, že muži na Tchaj-wanu byli mnohem více spokojeni se svým tělem (a ve výrazně nižším počtu u nich bylo prokázáno užívání anabolických steroidů pro růst svalové hmoty) v porovnání s muži na Západě. Studie naznačuje, že tchajwanská kultura hodnotí muže v první řadě podle jejich intelektuálních schopností a kulturně-společenských úspěchů, tělo a fyzická přitažlivost pro ně zdaleka tolik neznamenají. Navíc na rozdíl od západních zemí neexistují na Tchaj-wanu žádné časopisy zaměřené na fitness nebo bodybuilding. Muži zde prostě své tělo snadněji přijímají takové, jaké je, a neplýtvají energií na snahu cokoli na něm zásadně měnit. Prioritu pro ně mají jiné hodnoty, kariéra a společenské postavení.

Facebook jako nepřítel

YouTube, Facebook, Twitter, Instagram a další sociální sítě a on-line platformy se v poslední době staly dalším rizikovým prostředím a potenciálně nebezpečným prostorem, kde mohou být dospívající vystaveni nereálným obrazům lidského těla, které mohou prohlubovat pocity jejich vlastní nedostatečnosti a nedokonalosti, pokud jde o vzhled. Stačí jeden jediný nevybíravý negativní komentář k fotce a může to mít zničující důsledky. Buďte proto pozorní a ostražití, se svým teenagerem hodně a na rovinu mluvte, povzbuzujte ho, vysvětlujte mu skutečný stav věcí a určitě není na škodu nenápadně kontrolovat, na jakých webech se často pohybuje, s kým se přátelí, zda podezřele nehubne nebo to nepřehání se sportem, zda nemá problémy s jídlem, spánkem… Negativní dopady sociálních médií na úroveň sebevědomí a sebehodnocení dospívajících zkoumala celá řada studií, které potvrdily, že obzvláště problematické je sdílení a komentování fotografií. Jak dívky, tak chlapci ve věku od 11 do 16 let se nechají ve velké míře ovlivňovat názory svých on-line „přátel“ a jejich kritika může být v nejhorších případech příčinou depresí nebo například poruch příjmu potravy.

Proč jsou nešťastní?

Odpověď na to, proč tolik chlapců (i dívek) v období puberty trpí pocity méněcennosti a nespokojenosti se svým tělem, není jednoduchá. Jednak je dospívání náročným obdobím z hlediska uvědomování si vlastní identity, jednak vlivem hormonálních změn jsou typické určitá „rozervanost“ a také přecitlivělost vůči jakékoli kritice. V této době začínají mladí muži pociťovat obrovský tlak na to, jak by mělo vypadat jejich tělo, a trápí je obavy, že právě to jejich takové požadavky nesplňuje. Ve velké většině jsou skálopevně přesvědčeni, že jsou málo svalnatí a mají na těle více tuku, než je podle všeobecných mínění přípustné (i když to tak zpravidla vůbec není). Výzkumy také ukázaly, že překvapivě nejen dospívající slečny, ale rovněž i chlapci se domnívají, že jsou tlustší, než ve skutečnosti jsou, a hodně řeší svou tělesnou hmotnost.

Na druhé straně pak existuje jiná skupina dospívajících kluků, kteří zase trpí utkvělým pocitem, že jsou až příliš hubení a nemají na těle dost svalů, které jsou podle nich hlavním rysem mužnosti. Kam to vede? Podle průzkumů mladí muži tráví stále mnohem více času všemožnými snahami, aby vypadali podle svých měřítek „dobře“. A utrácejí v této souvislosti také spoustu peněz. Za posilovny, kosmetiku, kadeřníka, sportovní potřeby i vitaminové, „hubnoucí“ nebo „výkonnostní“ preparáty. Pokud si váš syn potrpí na drahé parfémy nebo si každé ráno v koupelně depiluje podpaží, můžete ještě zůstat relativně v klidu, pokud ale začne mluvit o svých dietních chybách, odmítne večeřet, od rána do večera bude cvičit nebo se bude vyptávat na liposukci břicha, zpozorněte! Tady už může jít o problém. Jakmile získáte pocit, že jeho chování začíná být podezřelé, promluvte si o svých obavách s pediatrem.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku