Říká o sobě vaše dcera, že je tlustá? Takhle byste na to měli reagovat!

  • Říká o sobě vaše dcera, že je tlustá? Takhle byste na to měli reagovat!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. září  2019 
     06:00

    Problémy se sebepřijetím a akceptováním vlastního těla začínají sílit zejména v době dospívání, a především u dívek. Spousta rodičů už určitě mnohokrát slyšela, jak jejich patnáctiletá dcera stojí u zrcadla a říká, že je „strašně tlustá“ nebo „podívejte se na moje široká stehna“ a tak podobně. Mám tři syny a díky bohu tohle jsem od nich nikdy neslyšela. Tedy možná párkrát, ale snad jen ve chvíli, kdy se nejstarší syn nemohl vejít do maturitního obleku a týden se pokoušel držet dietu.

    Co ale dělat, pokud máte dceru, která o sobě tohle říká pořád a dokola? Jak reagovat na tyto fráze, abyste nepošramotili její sebevědomí ještě víc? Pokud tedy vaše dcera říká, že je tlustá, můžete udělat několik následujících věcí.

     

  • Potvrďte její pocity a nezlehčujte je

    Autor: istock

     

    Pokud budete na její frázi „jsem tlustá“ reagovat například tak, že řeknete „ale nejsi“ nebo „přestaň s tím“, vůbec to nepomůže, protože vaše dcera svůj pohled na sebe sama nezmění. Jestli si skutečně myslí, že má nadváhu, mohlo by to ještě situaci zhoršit, pokud s ní budete polemizovat o jejích pocitech. Prostě jí její pocity citlivě potvrďte tak, že například řeknete: „Vím, že někdy může být těžké cítit se ve svém těle dobře.“

     

  • Pomozte jí vyhodnotit její pocity a nalézt fakta

    Autor: iStock

     

    Teenageři nejsou moc schopní, pokud jde o to, jak správně interpretovat svou hmotnost a určit, zda je, či není v pořádku. Místo toho často zakládají své úsudky na tom, jak se vnímají sami. A jejich vnímání velikosti je snadno zkreslitelné jejich přáteli nebo médii. Vypočítejte BMI vaší dcery a určete zdravou váhu podle její výšky. BMI nemusí být ale vždy průkazné, třeba má vaše dcera silné kosti, protože sportuje. Může vážit klidně 70 kg, ale může být pořád v pohodě a zdravá. Diskutujte s ní o tom, že číslice ještě nic neznamená. Ovšem vaše dcera může mít pravdu a může mít nadváhu, v takovém případě s ní proberte možnosti, jak to řešit – například pohybem nebo změnou jídelníčku.

  • Mluvte o zkresleném obrazu těla

    Autor: iStock

     

    Jestli vaše dcera nemá nadváhu, mluvte s ní o tom, jak si lidé vytvářejí zkreslené obrazy svého těla. Fotografie z časopisů, modelky s podváhou a bulimií, kouzlo „dokonalých“ hubených těl na módních pódiích – to vše zkresluje normální pohled na ženské tělo. A spousta dospívajících dívek si plete štíhlé tělo se zdravým. Sociální média bohužel někdy podporují představu, že lidé (a zvláště ženy) musí vypadat dokonale. Mnoho dívek je posedlých dokonalými selfie a taky tím, aby měly „stehenní mezeru“, která symbolizuje ideální postavu. Je jasné, že hodně dospívajících dívek je narcistických a předpokládají, že se na ně dívá celý svět. I to může narušit vnímání vlastního těla.

     

  • Zdůrazňujte zdraví, ne váhu

    Autor: iStock

     

    Mluvte s dcerou o důležitosti zdravého stravování a dostatku pohybu. Pokud má vaše dcera opravdu nadváhu, prodiskutujte strategie, které jí pomohou zhubnout. Promluvte si s lékařem nebo nutriční terapeutkou a získejte dostatek informací o tom, jak by měla nejvhodněji postupovat. Dospívající jsou totiž velmi silně ohroženi nebezpečnými dietami a způsoby, jak zhubnout co nejrychleji: půsty, přehnané cvičení, různé dietní výstřelky, které ve finále mohou vést k poruchám přijmu potravy.

  • Pokládejte jí otázky

    Autor: iStock

     

    Mnoho dívek nereálně věří, že jejich vzhled je přímo spojen se vším, co má co do činění s úspěchem a štěstím. Myslí si, že kdyby byly štíhlejší, byly by populárnější a nikdy by se nemusely obávat šikany. Mluvte se svou dospívající dcerou o tom, co si ona sama myslí o tom, jak její váha a vzhled ovlivňují její život. Diskutujte o tom, zda jsou její očekávání realistická. Připomeňte jí, že ne každý štíhlý a atraktivní člověk žije šťastně. Klaďte důraz na vnitřní krásu a mluvte o tom, že laskavost a péče o druhé jsou důležitější než fyzická krása. Opakujte jí, že je krásná uvnitř, a proto je krásná i navenek. „Jsi perfektní taková, jaká jsi.“ Ovšem ujistěte se, že vaše pochvaly míří jinam než na vzhled.

     

  • Myslete na to, co říkáte i vy sama o sobě

    Autor: iStock

     

    Psycholožka Charlotte Markey, která vypracovala na toto téma studii, říká, že během výzkumu zjistila, že matky, které se samy obávají o svou váhu a neustále stojí před zrcadlem a říkají samy sobě „jsem tlustá“, „musím zhubnout“ nebo „už nikdy nemůžu jíst“, mají větší pravděpodobnost, že i jejich dcery budou mít podobné obavy. Chcete-li tedy vytvořit model zdravého těla, zbavte se negativního komentování svého těla. Místo toho se zaměřte na zdraví a rozmanitost různých těl. Říkejte dcerám, že každý máme jiné tvary a velikosti těla a je to tak v pořádku.

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku