Teenageři jsou slušnější, než bývali jejich rodiče, říkají vědci!

Teenageři jsou slušnější, než bývali jejich rodiče, říkají vědci!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
5. listopadu  2019 
 06:00

Překvapivé zjištění! I když to podle některých zpráv může vypadat jinak, poslední průzkumy ukazují, že dnešní dospívající jsou mnohem umírněnější a konzervativnější, než bývali jejich mámy a tátové! Zejména pokud jde o kouření, sex a alkohol.

Nechce se vám tomu věřit? Připadá vám, že je to právě naopak? Vždyť dnes a denně ze všech stran slyšíme, jak je mladá generace nevychovaná, zpovykaná, zkažená, vulgární, nedodržuje pravidla a nemá zábrany téměř před ničím! Vědci ale přinášejí zcela protichůdné závěry. Na co přišli?

Marihuana už nefrčí
„To bychom si za našich mladých let nedovolili!“ Je vám tenhle rodičovský povzdech povědomý? Ne vždycky je to úplná pravda, alespoň podle dlouholetého průzkumu Monitoring the Future realizovaného týmem odborníků z americké University of Michigan. Ten se již od roku 1975 zaměřuje na sledování rizikového chování dospívajících a vyplynulo z něj například zjištění, že tolik diskutovanou marihuanu vyzkoušelo 45,5 % dnešních středoškoláků, z čehož 6,6 % ji kouří pravidelně. Jenže! Pokud jde právě o marihuanu (a jiné lehké drogy), jejich užívání bylo na vzestupu zejména v osmdesátých a devadesátých letech minulého století. Dnes ji často nebo občas užívá mnohem méně teenagerů než v generaci jejich rodičů ve stejném věku. Pro srovnání: v roce 1980 ji vyzkoušelo podle výše zmíněného průzkumu asi 60 % středoškoláků, z toho 9 % holdovalo jejímu kouření takřka denně.

...
...
Autor: istock

Tabák studenti nechtějí
Co se týká požívání alkoholických nápojů a kouření, tedy užívání tabáku a zároveň většiny legálních drog u adolescentů, tak se rovněž vyskytuje v několikanásobně nižší míře než před téměř 40 lety. Výsledky studie říkají, že v roce 1980 kouřila asi třetina středoškolských a vysokoškolských studentů, dnes toto číslo výrazně kleslo a cigaretám holduje jen jeden z pěti. V případě konzumentů alkoholu dokonce čísla klesla na historické minimum. V roce 1980 uvedlo 72 % studentů, že v nedávné době požili alkohol, zatímco v roce 2011 to bylo jen 40 %. A navíc v roce 1981 přiznalo asi 43 % respondentů, že vyzkoušeli nějakou nelegální drogu, v roce 2011 jejich počet klesl na 25 %.

Sex až později
Zajímavé je také chování teenagerů, pokud jde o sexuální vztahy. V této oblasti jsou dnešní studenti jednoznačně poučenější, opatrnější a zodpovědnější. V roce 1988 prožila první sexuální zkušenost polovina chlapců již ve věku 15 až 17 let, do roku 2010 tento počet klesl na pouhých 28 %. Procento dívek, které měly v tomto věku první sex, kleslo z téměř 38 % na 27 % (podle nejnovějších statistických údajů z amerických center pro kontrolu a prevenci sexuálně přenosných nemocí).

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku