Milí rodiče, tohle byste měli vědět, vzkazují teenageři! Překvapí vás to?

Milí rodiče, tohle byste měli vědět, vzkazují teenageři! Překvapí vás to?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
9. ledna  2020 
 06:00

Dospívající potomci se sice zpravidla od svých rodičů navenek okatě distancují, přesto si ve skrytu duše přejí, aby jim máma a táta rozuměli. Co si vaše dítě přeje, abyste pochopili?

Najednou se nemůžete zbavit dojmu, že máte doma mimozemšťana z jiného světa. Ať řeknete nebo uděláte cokoli, nic mu není po chuti, zdánlivě bez důvodu se urazí, rozčílí nebo uteče se slzami v očích a celý den trucuje ve svém pokoji. Ze dne na den své dítě nepoznáváte, všechno, co dříve fungovalo, selhává a nedorozumění jsou na denním pořádku… Ano, už to není malý kluk nebo malá holka, ale emočně rozháraný puberťák, který prochází obrovskou proměnou. Dospívá. A tento náročný proces se neobejde bez problémů. Přesto ale věřte, že ať se děje cokoli, nepřestalo vás mít vaše dítko rádo a i nadále potřebuje vaši podporu a důvěru. Ačkoli to zrovna nedává ani v nejmenším najevo. Co chce každý teenager, aby o něm jeho rodiče věděli? V čem se mají snažit mu porozumět?

Autor: istock

To, že s vámi nemluvím, neznamená, že se mnou něco není v pořádku!

Něco se děje. Proč se mnou už vůbec nemluví? Co ho trápí? Nemá problémy ve škole? Nešikanuje ho někdo? Co jsme mu provedli, že nás přehlíží a v jednom kuse mlčí? Podobné otázky se honí hlavou většině rodičů. Snažíte se dítko rozmluvit, útočíte na něj otázkami, podezřívavě vyzvídáte? Přestaňte s tím. Nenuťte potomka, aby s vámi za každou cenu mluvil. Stejně vám pod nátlakem nic neřekne. Nechce se mu do hovorů? V pořádku, až bude skutečně chtít něco sdělit nebo se svěřit, přijde sám.

Nejste jediní lidé v mém životě!

Ano, jste sice ti nejdůležitější a zásadní, ale nejste jediní, kdo má na vaše dospívající dítě vliv, působí na jeho rozhodování a názory. Doby, kdy vás ratolest ve všem slepě poslouchala a vaše mínění bylo to jediné správné, kterým bylo třeba se řídit, jsou pryč. Teenager objevuje svět, rozšiřuje své sociální kontakty, získává nové zkušenosti a přátele, a to všechno formuje jeho přesvědčení a postoje. Vy už v tomto období můžete jen věřit, že jste potomkovi svou výchovou dali dobrý základ a připravili ho co nejlépe pro jeho „samostatný“ život, kdy se bude rozhodovat a jednat sám za sebe, ze svého vlastního přesvědčení. A smířit se s tím, že jeho názory a hodnoty budou nyní formovat a ovlivňovat také jiní lidé. Nebuďte kvůli tomu naštvaní ani zklamaní, jde o přirozený vývoj osobnosti vašeho potomka. Nemá smysl se kvůli tomu hádat nebo s tím bojovat.

Snažím se přijít na spoustu věcí, tak mi dejte prostor!

Svět teenagerů je jako obrovský vodní vír, den ze dne se všechno mění, dospívající žijí v nepřetržitých turbulencích, které rodiče ani při nejlepší vůli nestíhají sledovat. Jejich přátelé, emoce jako na houpačce, velké tělesné změny, jejich chyby, přešlapy a selhání, jejich sny a představy, jejich nejistoty, rostoucí touha po nezávislosti, a ještě mnohem více! V jejich mysli a srdci se děje tolik věcí! A proto je důležité, aby rodiče udělali krok zpět, zdánlivě se stáhli a snažili se jen o jedno jediné – respektovat a chápat! V žádném případě to ale neznamená, že byste se měli zbavovat odpovědnosti, ve všem ustupovat a přehlížet varovné signály. Jen si musíte umět vybrat, do kterých bitev se s nimi skutečně pustíte, které mají smysl a které hodíte raději za hlavu. Někdy stačí nezasahovat a nechat je prostě být.

Pořád vás miluji, možná víc, než si myslíte!

Možná to nedávají najevo a své city si drží přísně pod pokličkou. Přesto vás vaše dospívající děti nepřestaly mít rády a věřte, že vás pozorně sledují a to, co říkáte nebo jak se chováte, si vrývají do paměti. Ukazujete jim totiž cestu. I teď potřebují průvodce velkým světem, rádce a důvěrníka. Stejně jako vaši oporu, milé slovo a pochopení. Přestože navenek se zdá, že jde okolí tak nějak „mimo ně“.

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku