Příčiny rozvodů? Nevěra, peníze, děti, tchyně! 8 skutečných příběhů

  • Příčiny rozvodů? Nevěra, peníze, děti, tchyně! 8 skutečných příběhů
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    27. července  2020 
     06:00

    Každý druhý pár se rozvádí a tahle statistika se už hezkých pár let k lepšímu rozhodně nemění. Změnily se příčiny toho, proč už spolu lidé nedokážou být? Vlastně zásadně také ne. Ale některé věci se liší – lidé od sebe jdou mnohem rychleji, nečekají například na to, až děti vyrostou. 

    Ještě před padesáti lety byly rozvod poměrně vzácné. To se změnilo, stejně jako celý vztah ke sňatkům a následným rozchodům. Přitom minmálně některým rozchodům by se dalo zabránit. 

    "Jsou to zachránitelné vztahy. Chce to čas, práci, pokoru, odpuštění, ale dá se to. Ačkoli by to trvalo roky. Drtivá většina klientů, kteří se v současnosti rozvádějí, ve skutečnosti nejsou rozejití. A je absurdní, že není, kdo by jim to řekl, protože u soudu se to určitě nedozvědí," říká slovenská psycholožka Katarína Hatráková.

    Podle ní je zcela přirozené, že se v manželství, které dlouho fungovalo, objeví problémy. "Pokud k partnerovi něco cítím, ať jde o lásku nebo nenávist, stále je to ještě vztah," upozorňuje. 

    Šlo následující vztahy zachránit? Těžko říct. 

  • Klára: Prostě jsme si úplně přestali rozumět

    Autor: iStock

    "Chodili jsme spolu šest let, pak se nám narodila dcera a vzali jsme se. A najednou to šlo do háje. Myslela jsem si, jak dobře se známe a že spolu všechno zvládneme, jenže ve skutečnosti jsme do té doby neměli žádné skutečné problémy, na kterých by se to ukázalo. Měli jsme se dobře, oba jsme brali slušné peníze, jedli po restauracích, chodili do divadel, kin, sportovali, cestovali, ale zase nic, nic adrenalinového. 

    Po narození dítěte jsem na tom byla několik měsíců psychicky dost špatně a manžel mě vůbec nepodržel. Od té doby to šlo z kopce – akce, které dřív podnikal se mnou, začal obrážet s kamarády, navíc si našel nové zájmy, které mě vůbec neoslovily, třeba golf. Já jsem si taky našla nové známé skrz dítě, začala jsem se učit pořádně anglicky, částečně jsem pracovala. Během dalšího roku, to bylo dceři kolem dvou, jsme dospěli do bodu, že už jsme si neměli co říct, za půl roku jsem podala rozvodové papíry," líčí Klára.  

    Komentář: Klára nevědomky popsala vůbec nejčastější příčinu rozvodů v Česku. Podle několik málo let starého výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR jím je právě nesoulad povah – odlišné názory a vzájemné odcizení. 

  • Jarka: Zahnula jsem mu, ale nelituju toho

    Autor: profimedia.cz

    "Já jsem se svým mužem začala chodit hrozně brzy, byli jsme spolu od mých šestnácti a jeho jednadvaceti let. Byl to můj první kluk a hrozně dlouho mě vůbec nenapadlo, že by mi vadilo, že jsem neměla nikoho jiného. Překonali jsme moje vleklé zdravotní potíže, jeho nezaměstnanost, když mi bylo pětadvacet, vzali jsme se s tím, že na děti není třeba spěchat, ale že určitě budou. 

    Někdy v té době mě konečně začal bavit sex a za čas jsem prostě začala snít o milování s jiným mužem. Jaké by to asi bylo? Během pár měsíců jsem to věděla, na srazu se spolužáky z gymnázia jsem se vyspala s jedním klukem, který o mě vždycky stál. Ten sex sám o sobě ani nebyl nic moc, ale bylo to nové tělo, pro mě ohromný zážitek. Začala jsem mít pocit, že jsem si v životě vůbec nic neužila, což byla vlastně pravda, vždycky jsme žili trochu jako staří manželé. Byla jsem to já, kdo to manželství rozbil, ale už jsem v něm nechtěla být," přiznává Jarka. 

    Komentář: Nevěra se stále drží na druhém místě co do četnosti příčin rozvodu. Mnoho lidí si myslí, že nevěry se mnohem častěji dopouštějí muži, ale podle výzkumu jich je jen o něco víc než nevěrných žen. Nevěra, snad kromě skutečných úletů třeba v opilosti, málokdy přichází zčistajasna, bývá spíš reakcí na krizi ve vztahu. 

  • Míša: Rozvedli jsme se kvůli dluhům

    Autor: Shutterstock.com

    "Můj muž podnikal, měl malou stavební firmu, dařilo se mu docela dobře, alespoň podle toho, kolik jsme měli peněz. Já pracovala jako sekretářka, pak jsem šla na mateřskou s našimi dvojčaty. Pak muž řekl, že nás čekají horší časy, protože lidé nemají peníze a nechtějí stavět nové domy, ale pořád to nějak šlo, i když občas to bylo krušné, já se bála, že do konce měsíce nevyjdeme, muž mě obviňoval, že dře jako kůň a mně to nestačí, aby se pak omlouval a sliboval, že bude líp. 

    Jednou jsem s kluky byla sama doma, když u nás zazvonil exekutor. Byla jsem přesvědčená, že se spletl! Ale bohužel, byla to pravda. Muž měl šílené dluhy na zdravotním i sociálním pojištění, a navíc si půjčoval peníze u bank a divných společností. Peníze nesplácel. Přišli jsme o dům a rozvedli se," vypráví Míša. 

    Komentář: Finanční problémy jsou velmi stresující a na vztahu se prakticky vždycky nějakým způsobem odrazí, zvláště když jsou dlouhodobé nebo když partner na toho druhého udělá nějaký podraz – že mu třeba neřekne o tom, jaké dluhy má. 

  • Karolína: Doufala jsem, že se změní, ale byla to blbost

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    "Když jsem s mým mužem chodila, byl většinu času zlatý, ale občas měl své záseky – neříkal mi všechno, odbýval mě, byl až skoro hrubý. Přičítala jsem to snad jeho mládí, myslela jsem, že jak bude starší, takzvaně z toho vyroste. Vzali jsme se, narodilo se první dítě, druhé, třetí – a on byl neskutečně protivný, až zlý čím dál častěji. 

    Navíc se rozhodl, že nejstarší dceru bude preferovat, a všechno jí dovolil, koupil, zatímco druhorozenou jen shazoval. Když se jako třetí narodil syn, začal vyzdvihovat i jeho – prostředního dítěte mi bylo neskutečně líto. Když to došlo do fáze, že jí začal nadávat, že je stejně hrozná jako já, začali jsme se hádat tak, až to dospělo k rozvodu," nerada se ke vzpomínkám vrací Karolína. 

    Komentář: Nesplněná očekávání jsou jednou z typických příčin rozvodu a ne vždy jde o přehnané nároky. 

  • Marika: On chtěl změnit mě

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    "Já se vdávala jako mladá, veselá holka se spoustou zájmů, které můj přítel podporoval. Když se stal mým manželem, jako když utne. Očekával doma full servis stejný, jako celá léta poskytovala jeho matka jeho otci – ale zapomínal, že ona na rozdíl ode mě nechodila do práce. 

    Navíc – já bych rozhodně volila práci a koníčky před možností zůstat doma a nechat se živit manželem. Ten toho na rozdíl od doby před svatbou dělal v domácnosti méně a méně. Naštěstí jsme se stihli rozvést dřív, než jsem otěhotněla," popisuje Marika. 

    Komentář: Další z podob nesplněného očekávání? 

  • Zuzana: Rozeštvala nás tchyně

    Autor: Profimedia

    "Vždycky jsem tušila, že s tchyní to nebude snadné, ale doufala jsem, že bude možné se jejímu zničujícímu vlivu vyhnout. To jsem se ale šeredně mýlila – protože tchyně se nerozpakovala, kdykoli k nám přijít a usadit se u nás doma na dlouhé hodiny, kdy nám říkala, co děláme, hlavně tedy já, špatně. 

    Pak jsem navíc kývla na ten šílený nápad, že než se nastěhujeme do vlastního bytu, necháme ho opravit a po dobu rekonstrukce budeme bydlet u manželových rodičů. Když to zkrátím, místo plánovaných tří měsíců jsme tam byli rok a na jeho konci už byl na konci i náš vztah. Po třech letech od svatby.

    Můj manžel se za mě nedokázal postavit, někdy si dokonce přisadil k jejím výtkám vůči mně. Nedokázal ji zarazit, ani když nám lezla do naší části domu, klidně až do ložnice, hádali jsme s kvůli tomu. Úplně nás rozeštvala," lituje Zuzana. 

    Komentář: Tohle zdaleka není tak ojedinělý případ a zřejmě jedinou šancí je utnout výpady tchánů hned na začátku, nedat jim vůbec šanci. Hranice však musí nastavit oba partneři společně. 

  • Linda: Moc jsem ujela na dětech

    Autor: iStock

    "Dneska už si to dokážu přiznat: k našemu rozchodu jsem velkou, možná zásadní měrou přispěla já. Rozhodla jsem se kdysi, že budu nejlepší matkou na světě a že udělám pro děti úplně všechno. Kojila jsem je, nosila, vymýšlela pro ně aktivity do roztrhání těla, vařila bio, lítala s nimi po všemožných aktivitách a pak padala únavou. Po manželovi jsem chtěla jen to, aby to zaplatil a pochopil, že na něj už čas ani energii nemám. 

    Vůbec jsem o tom nechtěla diskutovat, namítala jsem, že to dělám i pro jeho děti, že si je chci užít, dokud jsou malé a zároveň jim toho spoustu předat. Varoval mě, že se cítí na druhé koleji, já ho považovala za nevděčného. Pak si našel milenku. A to jsem nevydýchala a dotáhla to až k rozvodu," vypráví rodinnou historii Linda. 

    Komentář: Každý dobrý rodinný terapeut vám řekne, že aby rodina fungovala, je potřeba věnovat péči nejen dětem. Každý z rodičů potřebuje čas sám pro sebe a na sebe a také potřebuje čas a energii na to, aby mohl dál rozvíjet svůj vztah. 

  • Martina: Prostě chlastal první ligu

    Autor: Profimedia.cz

    "Já si vzala pivaře, o kterém jsem doufala, že se změní, a on místo toho, aby s ukončením studií přestal vysedávat po hospodách, spíše ještě přitvrdil. Když jsem se potkala s jeho kamarády na nějakém večírku, utěšovala jsem se, že pijou všichni a přitom jsou to normální chlapi. 

    Jenže jsem si musela přiznat, že oni si v sobotu užijou a přes týden si dají maximálně dvojku vína po večeři, můj muž nedokáže jít z práce domů, v devíti případech z deseti to bral přes hospodu. A to i když jsem byla těhotná nebo v porodnici s naším synem, který se navíc narodil dříve a první tři roky potřeboval zvýšenou péči. Muž pil víc a víc, hospod sice ubral, ale začal si domů kupovat lahve tvrdého alkoholu, které někdy pil od rána, ještě než vyrazil do práce, kde kvůli tomu taky začal mít potíže. To už dál nešlo," je si jistá Martina. 

     

     

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku