Umí vaše dítě nosit školní batoh a neničit si záda? Tak schválně!

  • Umí vaše dítě nosit školní batoh a neničit si záda? Tak schválně!
    Špatné nošení batohu se neprojeví hned, ale po letech z toho může být skolióza
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    10. listopadu  2015 
     06:00

    Všechny si vzpomínáme, jaká byla frajeřina nosit batoh přes jedno rameno. Ale to, že si tím kazíme záda, jsme už neřešily. Naučte své děti tedy rovnou, jak batoh správně nasadit na obě ramena, aby se cítily dobře a vy jste předešly nepříjemnostem, které z toho mohou vyplynout.

  • Batoh nikdy nezkoušejte naprázdno

    Špatné nošení batohu se neprojeví hned, ale po letech z toho může být skolióza
    Špatné nošení batohu se neprojeví hned, ale po letech z toho může být skolióza
    Autor: Shutterstock

    Abyste zjistily, že je pro vaše dítě batoh skutečně ideální, měly byste ho zatížit a zkoušet zhruba patnáct minut. U prázdného se totiž vůbec nemusí projevit, že školákovi nesedí. Zátěž zvolte podle váhy, kterou v něm bude nosit. S takto zatěžkaným batohem se zkuste projít. Vyzkoušejte i nerovnosti, například schody, abyste napodobily co nejvíce chůzi v terénu. Když vaše dítě bude batoh někde tlačit, vyzkoušejte jiný model.

  • Základem je správné rozložení věcí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Největší chybou, kterou školáci dělají, je ta, že si správně nerozloží věci v batohu. Až si budou připravovat věci na vyučování pro příští den, dohlédněte na ně, aby se naučili, kam jaké školní pomůcky uložit.

    Nejtěžší věci, jako jsou knížky, desky a sešity, by měly být co nejblíže zádům, aby dítě drželo rovnováhu. Naopak nejlehčí věci, tzn. svačina nebo třeba přezůvky, patří co nejdále od zad. Pozor si dávejte především na jednostranné zatížení – například lahve na pití. Pokud ji má vaše dítě umístěnou v boční kapse, je nutné druhou boční kapsu taktéž vyvážit. Ideální však je umístit ji na střed. Existují i takové batohy, které na ni mají v centrální části speciální kapsu.

  • Nezapomeňte správně nastavit popruhy

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock

    Po správném naplnění batohu ho nasaďte školákovi na záda a nastavte popruhy. Správně by se sice měly nastavovat pro každou zátěž zvlášť, ale jelikož bývá školní taška pořád přibližně stejně těžká, nemusíte na to tak pečlivě dbát. V každém případě zkontrolujte, zda batoh sedí přesně uprostřed zad. Nesmí být ani příliš vytažený nahoru, ani spadlý dolů, kvůli tomu totiž dochází ke zbytečnému namáhání ramen nebo kyčlí. To většinou právě dítě nutí nosit batoh na jednom rameni. Velkou výhodou batohu je hrudní popruh, který zabraňuje sklouznutí batohu z ramen a ulevuje namáhaným zádům. Pás by měl procházet přímo přes prsa. Nezapomeňte ani na balanční popruhy, které přitahují batoh blíže k zádům, a zajišťují tak lepší stabilitu. Dbejte především na to, aby nebyly popruhy povolené.

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku