Mýty o zneužívání: Většině dětí ublíží děda nebo tatínek, ne cizí lidé!

  • Mýty o zneužívání: Většině dětí ublíží děda nebo tatínek, ne cizí lidé!
    Zneužití nehrozí nejvíce od cizích mužů na ulici
    Foto: shutterstock
    Sdílej na facebooku
    23. listopadu  2015 
     06:00

    "Kdyby ti nějaký pán nabízel bonbon nebo ti říkal, že ti doma ukáže sbírku autíček, nesmíš s ním mluvit. Může ti ublížit!" Ano, to je sice pravda a je správné to dětem říct. Na druhou stranu existují mnohem častější situace, kdy dětem hrozí zneužití, a nikdo je před nimi nevaruje. Co dětem říkáme, ale není to tak úplně pravda? Co můžeme dělat jinak, abychom je nemátli?

  • Nemluv s cizím člověkem

    Ilustrační foto
    Ilustrační foto
    Autor: profimedia.cz
    Neznámý cizinec, který osloví dítě na ulici, je noční můrou dětí i dospělých. Přitom podle statistik mají tito lidé na svědomí pouze desetinu případů zneužití dětí. Zbytek tvoří ti, které děti znají, nebo které dokonce milují. S neznámými se nemluví, to je fakt. Mnohem důležitější je ale mluvit s dětmi o intimitě, o tom, kdo se jich může dotýkat a na jakých částech těla. Vysvětlit jim, že jejich právo je říct ne a že je důležité se se vším svěřit.
  • Nebezpečí hrozí od mužů

    Na dovolené se děti ztrácí nejčastěji.
    Na dovolené se děti ztrácí nejčastěji.
    Autor: profimedia.cz
    Ačkoliv muži se podílejí na zneužívání dětí větší měrou, neznamená to, že ženy by měly být automaticky považovány za ty, které dítě ochrání. Sexuálního zneužití se mohou dopustit i děti na dětech. Opět je důležité mluvit hlavně o tom, co si kdo může a nemůže dovolit. A také učit děti tomu, že jen pokud se svěří, tak se s celou situací dá něco dělat.
  • Dej pusu babičce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    "To je tvoje babička, tak jí přece dej pusu," slýchává řada dětí od malička. Některým to nevadí, některým je to ale nepříjemné. A rodiče – a v tomto konkrétním případě hlavně prarodiče – by to měli respektovat. Neučme děti překonat nepříjemné pocity jen kvůli tomu, že dotyčný je příbuzný. Naopak – učme je, že jejich pocity ohledně toho, co je jim příjemné a co ne, jsou rozhodující.
  • Vagina? Jak to můžeš říct!

    Otec a dcera
    Otec a dcera
    Autor: Shutterstock.com

    Většina dospělých má pocit, že názvy pohlavních orgánů do dětského světa nepatří. A když už, tak s nějakými těmi báječnými a veselými názvy, jako frantík, beruška, jůlina nebo zvoneček. Slyšet slovo "pochva" z úst malé dívky je pro mnohé rána mezi oči. Ale pokud s nimi chceme mluvit na toto téma vážně, je fajn vzít si na pomoc i seriózní termíny. Pak budou děti brát celý rozhovor – a tyto části těla také – vážněji než při používání směšných výrazů.

  • Dotyky jsou špatné

    Ilustrační foto
    Ilustrační foto
    Autor: profimedia.cz
    To je pochopitelně pravda. Redukovat zneužívání jen na dotyky je ale zavádějící. Ke zneužívání patří i nucené obnažování se před člověkem, posílání vulgárních zpráv, pozorování dětí při převlékání a podobně. Mluvme s nimi i o těchto druzích nebezpečí, jako jsou exhibicionismus, voyerství a verbální zneužívání.
  • Nebezpečí hrozí hlavně dívkám

    Když se vám ztratí dítě, mělo by vědět, kam se obrátit.
    Když se vám ztratí dítě, mělo by vědět, kam se obrátit.
    Autor: profimedia.cz
    Častým mýtem je pocit dospělých, že zneužití hrozí hlavně mladým a nezkušeným dívkám. Bohužel to není pravda. Nejvíce ohroženy jsou skupiny dětí mezi 3 a 6 lety a pak děti mezi 12 a 15 lety. Malé děti často přistupují k dospělým s absolutní důvěrou, o to více, když je znají ze svého okolí. Proto je potřeba o zneužívání mluvit už v předškolním věku.

  • Počítač nekontroluji, věřím mu

    Ilustrační foto
    Ilustrační foto
    Autor: Profimedia
    Důvěra je křehká věc. Ale vědět, o čem a s kým si vaše dítě píše, není otázka důvěry. Je to otázka bezpečnosti. Neříkáme, že máte číst všechny zprávy, které si prostřednictvím elektronických aplikací píše. Ale je dobré všímat si, s kým je v kontaktu, a třeba si i popovídat o tom, o čem si s kým píše. Jasně že vám potomek neřekne "posílám své nahé fotky chlápkovi, kterej mi za to dá tisícovku". Leccos napoví jeho ochota o tom s vámi komunikovat. Zbystřete, pokud si své zprávy přehnaně hlídá a chová se podrážděně, když vezmete jeho telefon do ruky.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku