Děti si vyrábějí sliz z gelu na praní a lepidel. Je to bezpečné?

  • Děti si vyrábějí sliz z gelu na praní a lepidel. Je to bezpečné?
    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    20. srpna  2018 
     06:00

    Táhnoucí se sliz je u dnešních školáků včetně teenagerů hitem číslo jedna. Doslova po něm šílí! A přišli na to, jak si ho mohou udělat sami doma. Na sociálních sítích se šíří desítky návodů, jak na to. Je ale taková zábava s použitím chemikálií bez rizik?

  • Máme se bát?

    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Autor: istock.cz

    Někteří lékaři tvrdí, že to může být potenciálně nebezpečné. Prací prostředky (obsahující látku borax, neboli tetraboritan sodný, což je změkčovadlo, které se používá například také do hnojiv), syntetická tekutá lepidla a barviva, to jsou látky, které si děti ke svým domácím „pokusům“ shánějí, aby se vzápětí mohly pochlubit vlastním originálním výtvorem. Borax se dá pořídit také jako samostatný výrobek běžně v drogerii a podle aktuálních zpráv společnosti NBC News docházelo loni na světových trzích k výpadkům a nedostatku tohoto přípravku, a to právě z důvodu obrovského „boomu slizové mánie“. Ze stejného důvodu rostou výrazně prodeje tekutých lepidel a výrobci plánují zvýšit objem výroby. Zdá se vám to šílené? Ale je to tak!

  • Kde se vzal sliz?

    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Autor: istock.cz

    Přitom sliz (mazlavá, pružná a elastická hmota podobná plastelíně, kterou lze modelovat, různě natahovat, kroutit a mačkat) není žádnou převratnou novinkou. Již v 80. letech minulého století uvedla firma Mattel na trh hračku s názvem Slime (sliz) a po letech zapomnění se tato zábava opět vrátila na výsluní zájmu. Zkuste si na YouTube nebo Instagramu vyhledat toto heslo a okamžitě na vás vyskočí desetitisíce odkazů s recepty a fotkami od puberťáků z celého světa, kteří si vyrábějí vlastní variace. Výjimkou nejsou ani slizy se třpytkami, korálky nebo perletí.

  • (Ne)bezpečné chemikálie

    Autor: iStock

    I když je výroba vlastního slizu velmi snadná, kvůli používaným látkám se vaše domácnost změní v malou chemickou laboratoř. Ohledně boraxu panuje spousta dohadů a odborníci nejsou zajedno, zda je jeho použití zcela zdravotně nezávadné. Látka totiž může způsobit mimo jiné podráždění očí a pokožky i dýchacích cest, nebo dokonce poškodit plodnost.

  • Hlavně neolizovat!

    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Autor: istock.cz

    Americký pediatr Richard Uluski tvrdí, že látky, které jsou poměrně agresivními chemikáliemi, by se rozhodně neměly dostat do rukou dětí a neměly by být použity jako hračka: „Z lékařského hlediska může látka borax vést ke zdravotním problémům.“ S jeho slovy nesouhlasí Dr. Vanessa Stoloff, lékařka z americké Pensylvánské univerzity, která říká, že pokud vaše děti při výrobě látku neochutnávají a neolizují, nehrozí žádné nebezpečí. Taktéž je přesvědčena, že v množství, se kterým se pracuje při výrobě oblíbené hračky, nemůže mít negativní účinky na kůži. Shodný názor zastává islandský toxikolog Dr. Jason Hack: „Moje dcera si také doma dělá sliz a myslím, že je to skvělá aktivita. Tak malé množství boraxu, které děti používají, není absorbováno pokožkou. Aby se látka stala skutečně toxickou, muselo by jí dítě ve větším množství pozřít.“

  • Od jakého věku?

    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Sliz tohle léto vyrábějí snad všechny děti!
    Autor: istock.cz

    Záleží na každém rodiči, jaký si udělá názor. Každopádně je určitě dobré rozmyslet si, od jakého věku bude výroba slizu pro vašeho potomka tou pravou a bezpečnou zábavou, a mít jeho počínání pod dohledem. Rozhodně to platí o dětech mladších deseti let. 

    Jak zabavit děti? Podívejte se na kreativní tvoření!

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku